browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Hogyan fordulj vissza Szöulban?

Posted by on 2012-04-28

Szöuli ittlétem során elég sok európai számára fura, vagy inkább eltérő dolgot látok. Az egyik ilyen terület a közlekedés. Ok, Ázsiában vagyunk, ezt tudatosítani kell, bár néha ezt elég nehéz, mert én itt egy nagyon nyugati kapitalista társadalmat látok, amely szerintem már az USA-t is lekörözte (miközben nem felejtette el a múltját).

A közlekedés érdekes, és szerintem egyes eltérésekről külön lehetne írni. A motorosok nyugodtan igénybe veszik a zebrát is ha épp ott van zöld, de előszeretettel mennek a forgalommal szemben is (persze az út szélén, ha épp a közeli utcában szeretne letérni). Nagyon sok írás van a fejemben, főleg a KRESZ szabályok összehasonlításával kapcsolatban, de ezeket idő összeszedni és meg is kéne írni. :-) Majd egyszer, ok? :-)

Ami miatt a mai röpke írást írom, az a megfordulás. Budapesten a fő probléma ugyebár, hogy a körutakon balra térni lehetetlen, arról nem is beszélve ha az ember meg szeretne fordulni. Na az lehetetlen küldetés. Megy az idő, forgalom van és egy jobb kanyarral lehet megoldani a dolgot, persze ez is forgalom függő. Én kocsival nem egyszer vesztegettem el így 20 perceket. Nos Szöulban erre találtak egy megoldás, ami szerintem logikus (persze nem tudom mi van a szembe-forgalommal, de szerintem a fordulást is lámpával szabályozzák). Hogy érthető legyen itt egy kép:

A fekete autó tehát bement a baloldali fordulósávba és amikor zöldet kapott megfordult (a szaggatott vonalon). Ez általában a zebra előtt van, de Koreában a zebrán való megfordulásból sem csinálnak problémát. Az autók és a gyalogosok közeli barátságban vannak, mert mindenki figyel mindenkire. Ha valaki azt mondaná, hogy itt nincs gázolásos baleset, hát én vakon elhinném. Érdekes. Nyugati fejjel ez ami itt van egy káoszos primitív közlekedési szabályrendszernek tűnne, de ha működik akkor miről is beszélünk.

Margóra megjegyezném, hogy néha olyan érzésem van, hogy otthon a jogalkotás már olyan égi szintekig fejlődött, hogy nem telik el úgy 24 óra, hogy a közember ne vétene egy-egy törvény ellen. Itt a rendőrség is lazább, én legalábbis ezt érzem. A járőr autó villogóval megy végig az utcán (persze nem megy a sziréna) és a lakosokban nem kelt félelmet. Otthon a sz@r is megáll az emberben ha egy rendőr ránéz, persze ezt szerintem a szoci nevelte belénk. Persze az előszeretettel való büntetési rendszer is megállítja az ütőt az emberben egy rendőrautó láttán. Itt ez másképp működik. Nem félnek a rendőrtől, de az autólopás sem menő. Én konkrétan vandalizmus jeleit sem láttam. A parkok tiszták, az emberek nem verik szét, nem rongálják a közvagyont. A tizenéves diáklányok éjszaka járnak haza az iskolautáni tevékenységekből és senki nem kapja el őket… sorolhatnám.

Hol csúsztunk mi el? Ezt szeretném megérteni. :-(

6 Responses to Hogyan fordulj vissza Szöulban?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük