browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Harubang, azaz Jeju-baba

Posted by on 2012-08-31

A Jeju szimbólumaként használt Harubang, mint téma mellett semmiképp sem szeretnék elmenni. Jeju-n, de Korea többi részé a csapból is ez a vicces figura folyik. Mi a fene is ez a Harubang?

Ezeket a gomba formájú figurákat, eredetileg isteni szerepkörükből adódóan azért helyezték a régi időkben a telkek, házak bejáratai elé, hogy megóvják a termést és távol tartsák a portát a rossz szellemektől.

Jeju sziget ugyebár vulkanikus eredetű. Ez a fekete kőzet mindenhol jelen van. Ebből épülnek a kerítések, sőt nagyon sok házhoz is ezeket a bazalt tömböket használták fel alapanyagként. A jeju-i dialektusban (nem is tudtam, hogy van ilyen) a Harubang jelentése nagyapát jelent.

minden ebből a vulkanikus kőzetből van

A figura eredetére több teória is született. Én a legvalószínűbbnek a gombákat használó sámánnal kapcsolatosat tartom. A gomba több helyen is megjelenik a koreai történelemben. Halotti urnákban, stb. Persze ez privát vélemény és ahány oldal, annyi verziót olvas az ember. Szerintem mindenképp a sámánizmus foszlányai ott vannak a szimbólum használatában. A falukat anno hasonló figurákkal védték, igaz azokat fából faragták ki. Jeju-n a vulkanikus anyag „túlkínálata” :) miatt ez a figura nem fából készült és még bejöttek a képbe a gombák is. :) Számomra a haru, napot, napos oldalt jelent. A bang pedig szobát. Persze nyugodtan tessék megtámadni (koreai nyelvhez jobban értők) az eszmefuttatásomat. Erre (is) van ez a blog. ;-)

Harubang egy iskola előtt

A 17. században Jeju város körüli erődnél 4 darab (minden égtáj felől 1-1) Harubang került kihelyezésre, hogy távol tartsa az ellenséges „erőket”. Manapság pedig ez az amit a turisták az elsők között vásárolnak meg. Harubang minden féle méretben és árkategóriában kapható. Kicsitől a nagyig. :)

szuvenírek

A figurával kapcsolatban az egyik volt munkatársam Takács Robi a következőket írta:

„Ez is a nem is olyan távoli rokonság tanúja. Az ilyen szobrokat Magyarországon kunbabának vagy kamennaja babának hívják, de szerte Ázsiában vannai ilyenek. Főleg nőiesebb részeken, dombhajlatokban, nedves helyeken egyensúlyra törekedve oda helyezve egy rúd formájú, kalapos férfiszobrot. :) Érdekes források: link 1 link 2 link 3

Érdemes figyelni a blogot, mert nemsokára ez a két hűtőmágnes figura keresi méltó helyét egy magyar hűtőn. :)

15 Responses to Harubang, azaz Jeju-baba

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük