browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Szállás Szöulban

Posted by on 2012-09-18

Egy ideje indult el az a projekt, ami tulajdonképpen a civil szervezet egyik mérföldkövének nevezhető: ez pedig a „guesthouse”, azaz vendégház, vagy panzió kialakítása. Az alapítvány épületében nem nagyon volt hely (sőt lehet, hogy jó is, hogy nem ugyanoda van bezsúfolva minden), ezért 2-3 perc sétányi távolságban egy modern épület egyik emeletének apartmanja lett megvásárolva és felújítva erre a célra. A CHARMing NGO folyamatos bővítésével ugyebár az is jár, hogy egyre több vendég jön workshopokra, képzésekre. Főleg meditációról és koreai kulturális programokról van szó, amelyek miatt  Szöulban kell megszállnia a jelenleg ide érkező japán és thai vendégeknek. Idáig ezek elszállásolása magánlakásokon, a központ tea-szobájban, lett megoldva, de ennek mostantól vége van, mert elkészült a The Road – Guesthouse in Seoul nevezetű szállás.

Az egészhez nekem és Melindának annyi közünk van, hogy mi kaptuk meg a hely weben való népszerűsítését. Augusztus 31-én volt is egy megnyitó szerűség, amiről videók és képek is készültek. Jó volt feldolgozni az anyagot, mert elég sok felvétel és fotó is készült.

Azóta már volt is egy japán delegáció, aki meg is szállt a helyen és nemsokára két magyar hölgy is jön ki Szöulba, akik itt töltenek majd egy éjszakát. Épp velük kapcsolatban jött fel, hogy ha már van a blogom és segítek népszerűsíteni a helyet, akkor a blogom olvasói kaphatnának 10% kedvezményt. Szóval ez is egy dolog. Persze ok, Szöul nem Budapest mellett helyezkedik el, szóval értem én, hogy nem lesz tömeges városlátogatás mostantól kezdve, de mégis azért valami. Az ember ha külföldre megy, nem mindegy, hogy van-e már valami referenciája, vagy épp a veséjére pályáznak :-) (ezt azért írom, mert aki csak Koreába jön, annak el szoktuk lőni ezt a poént, hogy mi szervkereskedők vagyunk). :)

Komolyra fordítva a szót, ez a hely szerintem túlságosan luxusra lett alakítva. Kérdeztem is, hogy most ez komoly? Tényleg hátizsákos turistákat (is) akarnak majd itt fogadni? A válasz igen volt. Az tudni kell, hogy a koreai kultúrában tiszteletben tartják a másik tulajdonát (ezt azért most meg is tudnám cáfolni), ezért nem jellemző errefelé a lopás. A szálláshely épp ezért tele lett pakolva mindenféle díszítő elemmel, csecsebecsével, amit az én európai szemem azonnal kiszúrt. Nem féltek, hogy ezek eltűnnek? – kérdeztem. :) – Nem! Miért tűnnének el? – A világ minden pontján „szokás”, hogy eltesznek a vendégek egy-egy kis tárgyat a szállodai szobákból. Volt ahol festményeket is leloptak már! – válaszoltam. Nos erre ugyebár volt nagy megdöbbenés, mert javarészt nem koreai vendégekre lehet majd itt számítani. :)

Kedvcsinálónak berakom ide a helyről készült spontán képeket. Olyan géppel csináltuk, ami először volt a kezünkben, de szerintem ehhez képes elég jó kis fotók születtek. Szóval van mit félteni nem? :)

Angolul nem sokat beszélnek az alapítványnál, ezért feltehetően mi is be leszünk néha osztva ide (nyilván önkéntes munkásként). Élvezni fogom a szélessávú internet melletti „szolgálatot”. Nem fogok unatkozni. :)

A másik érdekesség, és ezt most komolyan nem kritikából írom, csak közelebb szeretném hozni a koreai felfogást és életformát: a nemek itt külön helyiségekben alszanak. Ez érvényes lesz erre a szállásra is. A lakás egyik felében van 2 női szoba mellékhelyiségekkel és 2 férfi szoba szintén a hozzá tartozó fürdőszobával és wc-vel. És pont. Egyszerűen ez a koreai tradicionális modell, amit szerintem elég nehéz lesz majd elmagyarázni egyes ide tévedő nyugati emberrel. A beérkező foglalásokra, e-mailekre nekem kell reagálnom (állítólag én beszélek itt a legjobban angolul, miközben épp én vagyok az, aki sosem tanulta az angol nyelvet). :-) Amikor feltettem a szállodafoglalós bővítményt a weboldalra, még aznap már volt is aki foglalt is 1-2 napot. Hogy miként kerül oda, meg nem mondom. Az oldal még keresőkben sem jön fel (bár a weboldal neve nem véletlenül lett az ami), de máris sokan megtalálják (Malajzia, Szingapúr, USA és Fülöp szigetek – ezeket látom az analitikában). Lehet a bekötött Youtube, Foursquare, Flick, Picasa, Twitter, Facebook csatornák is rátettek a látogatottságra. Külön élvezet lesz majd a Foursquare és a Google Places szolgáltatások adta dolgokat menedzselni. Elnézést ha valakinek ez nem érdekes, de számomra azért izgalmas dolgok ezek. Most várom az ellenőrző kódokat mindkét cégtől.

Visszatérve a nemek külön „altatására” érdekes téma ez. Az első foglaló hölgy meg is kérdezte, hogy akkor ők most 8-an (feltehetően 4 pár) külön-külön szobában lehetnek-e. A válasz (amit én továbbítok és nem akadékoskodom) egyértelmű NEM volt. Persze úgy is fel lehet fogni az egészet, hogy 4 pár eljön nyaralni, vagy telelni Szöulba és lehet épp az a jó buli, hogy a nők és a férfiak külön alszanak és jókat pletyóznak… Másrészt meg én konkrétan nem tudnék mit vendégként kezdeni a helyzettel, ha először jönnék Koreába. Minden esetre érdekes na…

Befejezésként a szállás egyik menedzserét lehet hallani énekelni. A csajszi koreai népdal előadó és ez a szomorú ballada nekem is annyira bejött, hogy ha százszor nem hallottam, akkor egyszer sem. :) Persze 1000 meghallgatás után már én is utálni fogom. :) A lány több dalt is előadott, de ezt kérte tőle mindenki (ezért a nagy nevetés az elején). Remélem tetszeni fog a Szukdééééé morííííííííí ;-)

Weboldal: guesthouseinseoul.com

Facebook oldal: facebook.com/TheRoadGuesthouseInSeoul

14 Responses to Szállás Szöulban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük