browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Csuszok 2012

Posted by on 2012-10-01

Bevallom őszintén nem hittem volna, hogy Csuszokkor még itt leszünk Koreában, de hát így sikerült. Ennek azért örülök, mert ez a legnagyobb ünnep és mint ilyenre én is kíváncsi voltam. Hogy mitől extra? Először is (és ezt már többször említettem) a koreai társadalom legelső témája az evés. Elég ha két ember találkozására gondolunk. A „hogy vagy?” kérdés koreai verzióját csak akkor használják ha nagyon sokáig nem láttak valakit. Idáig én két kérdést tapasztaltam meg: 1. Ettél-e már? 2. Hova mész? Nyilván ha az ember utcán van akkor a második kérdés a mérvadó (ami elsőre fura, mert engem ez nem mindig szokott otthon érdekelni), de általában az ember érkezik valahova és akkor az evésre kérdeznek rá.

Nos a Csuszok a szememben az evés ünnepe, a koreaiak szemében pedig az aratásé. Eredetileg az ünnepet Hangawi (한가위) néven ismerték, később lett csak a ma használatos Csuszok, angol átiratban Chuseok (추석). Az aratás ünnepét a holdnaptár 8. hónapjának 15. napjától ünneplik. Ez a mi naptárunk szerint mindig máskor jön ki. (2012 -ben szeptember 30-ra, de 2013-ban szeptember 19-én lesz). A holdnaptáraikkal néha az őrületbe kergetnek és nem találtam még egy normális alkalmazást ami orvosolná az „átkódolási” problémáimat. :) Mindig horszkópos alkalmazásokat találok, pedig nem azt keresem…

A koreaiak számára a Csuszok a hálaadást és az ősz beköszöntét is jelenti. Ilyenkor mindenki hazamegy és meglátogatja a szüleit, összejön a család. A Visit Korea Year akció például lemondta a buszok indítását erre az időszakra, mert mindenki úton van. A forgalom bizonyára nagy, mert a városban ma reggel alig találkoztunk emberrel. Mindenki alszik a tegnapi nagy evés (és gondolom ivás) után. Számomra ez vicces. :) Mi azért bejöttünk a kávézóba dolgozni, ahol délután 2 órára jött be az első két vendég.

A Csuszok eredete egészen a Shilla dinasztia (i.e. 57 – i.sz. 935) 3. királyának idejéig nyúlik vissza, amikor két csapat szövőversenyt rendezett, de a másik legenda szerint ezen a napon győzte le az akkori Shilla király a rivális hadseregét. Ezek kapcsán épültek be a mai Csuszok fesztiválok programjába a harcművészeti bemutató és a szövéssel kapcsolatos látványosságok is.

A gyerekek nagy örömére most iskolába sem kell menni hiszen az ünnep több napig is eltart. Szöulban az utcákon nemzeti zászló hirdeti, hogy ünnep van, a forgalom pedig tényleg kisebb. Csak a nagyon fanatikus vállalkozók nyitnak ki (szerintem pedig ők teszik jól, mert profitálnak a nagyobb keresleten). :)

Az alábbi képek a tegnapi Csuszokon készültek, ahol Melindát kötelezték (!), hogy hanbokot béreljen. Szerencsére akadt egy thai ismerős, aki mivel nem tudott jönni kölcsönözte a sajátját. Érdekes volt a tegnapi show-műsor is, mert az alapítványból sokan aktívan részt is vettek a programban. Volt aki harcművészeti bemutatót tartott, mások pedig egy királyról szóló vicces történetet adtak elő. Az állam néha leesett, mert egy-két emberkéről nem gondoltam volna, hogy ilyen jó színész. A show az itteni japán tagok táncbemutatójával kezdődött és egy közös Gangnam-style tánc zárult. :)

A fotókhoz még majd töltök, mert Melinda fotóit még nem dolgoztuk fel.

 • Melinda hanbokban thai (bal oldalt) és japán nők (távolabb) társaságában
 • terülj terülj asztalkám :)
 • Ez a pipi volt a kedvencem. :-)
 • torta is volt, emeletes
 • színek kavalkádja
 • Banana becenévre hallgató thai szobatársam mi mást is kaphatott volna :-)))
 • Magok osztása - a ruhával kellett felfogni...
 • ... ami persze nem sikerült teljesen. :)
 • Cukiság: Yongri, én és Yungszuk
 • "Gabriel oppa és Melinda onni" :D Mintha alacsonyabb lennék, de a látszat csal :D Én ülök, a hanbokos hölgy pedig térdel :-)
 • Ez már az ebéd (mondjuk elég gyakori ez a nagy kínálat, szóval nem kell Csuszoknak lennie)
 • ... és végezetül ismét Ő :)

19 Responses to Csuszok 2012

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük