browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Hogyan szerezzünk szállást Fukuokában? (Japán)

Posted by on 2012-06-21

Nem, nem felejtettem el a Japánban történtekről írni, csak egyszerűen nem tudom magam rászedni, hogy feldolgozzam az ott átélteket. Valami visszafog. Japán tényleg király hely, komolyan… mégis ha elő kell kapni egy témát én Koreáról tudok írni, de arról sokat. Oké 4 napot voltunk Japánban, ami nem egy nagy idő. Megpróbáltam mindent magamba szívni, mégis valahogy nem akar menni az egész. Gyerekként Japán volt az egyik elérhetetlen helyszín ahova az ember el akart volna menni. Emlékszem 10-15 éve még egy oszakai vendégeink is voltak, akiket körbe kellett vinni Szlovákiában, mert dokumentumfilmet forgattak a rendszerváltás országairól. Ők is hívtak ki anno, aztán elveszett a címük.

Na lényeg, hogy Japán feledésbe merült és az történt amit már sokszor megfigyeltem az életben: ha egyszer akartam valamit nagyon és nem sikerült elérni, el kellett engednem. Olyan szinten, hogy el is feledkezzek a dologról. Ilyen volt például, hogy Magyarországon éljek, Pesten lakjak és sorolhatnám. Aztán az élet megoldotta. Persze kellett tenni a dologért, de a fene se tudja hogyan lettem például egy Komáromból (SK) Tatabányára bejáró dolgozóból székesfehérvári, majd budapesti lakos. Na így lehetett ez Japánnal is. Lejáróban volt a koreai vízumom (pontosan június 19.-ig volt érvényes) és ki kellett menni az országból. A többit már leírtam pár napja. Japán egy oldalágként jött be a képbe…

A történet közel sem volt egyszerű, pedig azt hittem az lesz. Az eredeti cél ugyebár a kirepülés-berepülés egy napon belül, ami annyit tett volna, hogy mosolyogva sétálunk a reptéren (mondjuk Oszakában) majd felszállunk a visszainduló gépre és azt mondjuk: „Voltunk Japánban 2 órát! Yeaaah!” Ez azért elég stílustalan nem? :) Erre jött a utazási ügynök aki azt mondta, hogy ház a legjobb jegy az olyan, hogy 4 napot kell Fukuokában maradni. Szimpatikus a név (sosem hallottam a helyről, de psszt). Legyen! Gabriel úgyis CouchSurfing tag (ami ugyebár egy utazókat és vendéglátóikat fogadó közösségi oldal), ráadásul volt már nem is egy CS találkozón. Vannak ajánlásai, stb. Nyomás fel a CS-re és keressünk Fukuokában lakó japánokat (ha már odamegyünk akkor legyünk autentikusak nem?) majd ha nem jön be jók lesznek az egyéb nemzetiségűek is. Én naiv, haha. :) Írtam vagy 20 embernek (japán, kínai, angol, amerikai, francia, német, svéd, vegyes felvágott), hogy fogadnának-e.

A reakció siralmas volt: a fukokai CS csoport egyszerűen annyira ignoráns banda, hogy 3 ember írt vissza persze negatív válasszal, a többi le se sz@rt (már bocs a kifejezésért, de nekem maximalistának, aki minden egyes megkereséses e-mailre becsületesen válaszol ez fura volt). Ok, nézegessük a CS-en belüli Fukuoka csoportot, ami egy belső fórum. Beléptem a csoportba ahol érdekesmód leesett valami. Egy-egy témán belül jó ha 2 hozzászólás volt. Pl. „gyerekek hova érdemes szórakozni menni itt?” témára visszaírtak ketten, valami ilyesmiket: „hú én sem tudom, én is tudni akarom” stb. Annyira nem volt aktív a Fukuoka csoport, hogy egyes utazók be is írták, hogy menjen mindenki a fenébe, mert itt senki sem segít, miközben ez lenne a CS lényege. Ez nem közösség, blablabla… Na gondoltam király lesz ez a 4 éjszaka. Nézzük meg vannak-e hidak Fukuokában. :) Elkezdtünk hosteleket nézegetni. Sok megszűnt, vagy csak viszonteladó utazási oldalakon keresztül volt elérhető (máig nem értem, hogy egy weboldalt miből áll összedobni már?).

Közben arra gondoltam, hogy beírok én a szórakozóhelyes fórumba, valami ilyesmit, hogy szórakoznék én, de szállásom sincs, mert 20 ember vissza sem írt. Nagy sikerre nem számítottam, de aztán megtört a jég. Mindez, 1 héttel az út előtt. Egy olasz srác (név szerint Lucio) viszont válaszolt is (csodák már pedig vannak), hogy ő egy dormitory (körlet?) helyen lakik, ami elég olcsó. Olyan mint egy hostel, csak nem közösek a hálószobák. Nálam ez már hotelt jelent, de akkor is hívjuk körletnek. A srác épp az érkezésünk előtt pár nappal költözött ki és ajánlotta nagyon a helyet. Üsse kő, átküldte az oldalt, akiknek azonnal írtam is mert tényleg jó áraik voltak. Az alábbi képeken is látható szobát 3 éjszakára 30 ezer forintból megúsztuk. Írtam is mailt a helynek és kaptam is visszaigazolást (igaz kicsit megkésve), amit kinyomtatva lehetett mutogatni a japán vámosoknak. Japánba ugyanis „van hol lakni, nyugi” igazolás nélkül nem nagyon lehet belépni.

A dolog érdekessége, hogy az én hozzászólásom és segítség kérésem után viszont a Fukuoka csoport úgy beindult, hogy ki kellett lépnem onnan, mert olyan sűrűn jöttek az értesítések, hogy nem győztem törölni őket. Én voltam a lepkeszárny legyintés és elindítottam egy folyamatot az ottani könyéken. :)

Szóval! Ha valaki Fukuokába készülne pár napra, ajánlom a következő helyet: Sharely Style Hakata Nagyon kedves portásnéni! Csendes hely, tele angollal, franciával és persze japánnal.


Nagyobb térképre váltás

  • Ez még Fukuoka Tenjin vasútállomás - ez Fukuoka központja
  • A lakás egyik sarka - LAN internet, de a gépemmel könnyű volt wifit varázsolni a +1 laptopnak és a 2 mobilnak
  • az egyik nagy kedvencem a fürdőszoba - ami valójában egy kész modul volt - minden pici, de imádtam. Kisebb volt mint a gardrób. :) Komolyan ez egy mini lakás volt. Ilyenben simán élni tudnék, mert kiszolgálná a minimalista életmódomat.
  • Kilátás a teraszról. Fukuoka ezen része "nem annyira érdekes".
  • kreatív fotó a kukucskálón keresztül :)
  • a szállás kívülről - sok 12-15 négyzetmétere mini lakással
  • csendes kis kertvárosi hangulat (a zajt csak a vonatok törték meg)
  • komolyan úgy éreztünk magunkat mintha nyaralnánk, pedig én már márciustól nyaralok :)))

10 Responses to Hogyan szerezzünk szállást Fukuokában? (Japán)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük