browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Fukuoka

Posted by on 2012-06-24

Szégyen ide vagy oda, Fukuokával kapcsolatban nem voltam képben. Közben azért utána néztem, hogy hol is jártunk. Persze továbbra is kérdés, hogy ez utazónak minden helyet ahol megfordul ismernie kell? Miről is szól egy valódi utazás?

A variáció: Előre felkészülünk lexikálisan az adott hely történelméből, majd odautazunk?

B variáció: Megérkezés után gyorsan szerzünk egy kisokost és mászkálás közben olvasgatunk?

C variáció: A helyszínből minél többet próbálunk magunkba fogadni, majd később utánaolvasunk a dolgoknak?

Nos esetemben a C variáció győzedelmeskedett, persze nem szándékosan.

Fukuoka állítólag Japán legrégebbi városa. A Wikipedia szerint azért, mert ez van legközelebb Kínához és Koreához. Japánnal kapcsolatban olvastam én már olyan mondát is, miszerint az egyik király fiatal lányokat és fiúkat küldött egy keleti szigetre, hogy találják meg az örök élet elixírjét. A nagy csapat egy része nem tért vissza, hanem letelepedett és megalapította Japánt. :) Lehet Fukuokában voltak először. :)

Épp a nagy Ázsia kontinenshez való közelsége miatt a mongolok Fukuokán át támadták meg Japánt. Innen viszont már beollóznám a magyar Wikipedia részletét:

„Az egyik ilyen nevezetes támadást a Mongol Birodalom nagykánja, Kubilaj kán indította 1274-ben. A hajóhad 900 hajóból állt, a hajók 33 000 katonát szállítottak. Az első hadjárat a hozzá nem értés és részben a kemény tengeri viharok miatt sikertelen volt. A támadást követően a japán szamurájok egy 20 km hosszú kő védőfalat építettek Hakata tengerpartja mentén. A mongolok a következő támadást 1281-ben indították, de előtte öt mongol követet küldtek Japánba, a megadásra való felszólítás átadására. Hódzsó Tokimune sóguni régens azonban válaszul lefejeztette a hadüzenetet vivő küldötteket. A mongolok ezúttal 140 000 katonával és 4000 hajóval támadtak, a japán védők létszáma 40 000 fő körül volt. Az invázió sikerét végül egy tájfun akadályozta meg, ami gyakorlatilag megsemmisítette a mongol hajóhadat.

Fukuoka fontos szerepet játszott a középkori Japán történelmében, a Csikuzen tartománydaimjójának székhelye volt. Fukuoka területén sok szamuráj élt, akik a város nevét is használták. A modern Fukuoka várost 1889. április 1-jén alapították az ősi Hakata és Fukuoka egyesítésével, és a nevét a szamurájok akarata szerint választották Fukuokának. Ma Hakata a város kikötője, kereskedelmi és kulturális negyede, de a várost még mindig sokszor nevezik Hakatának, és a városi vasútállomás neve is Hakata állomás. Az egyesült város modern fejlődése a Fukuokai Orvosi Főiskola 1903-as alapításával kezdődött (ma Kjúsúi Egyetem). 1910-ben beindult a villamosközlekedés, 1929-ben pedig a légi közlekedés is elkezdődött a Fukuoka–OszakaTokió járattal, a Fukuokai Repülőtér 1951-ben nyílt meg. 1988-ban elkészült ametró, 2005-ben pedig a Nanakuma vonal is. A város most a tenger felé terjeszkedik, feltöltött területeken, mesterséges szigeteken folynak építkezések.”

Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Fukuoka


Nagyobb térképre váltás

Látványosságok Fukuokában: http://www.japan-guide.com/e/e2161.html

A város mint már említettem egy korábbi cikkben is eléggé ismert koreai körökben. Sok koreai ült a gépen amivel jöttünk és elég nagy a mozgás Fukuoka – Szöul sőt, Fukuoka – Busan (Korea) vonalon is. Számomra Fukuoka olyan mint Bécs nekünk magyaroknak. Elég sok koreai járt már a városban.

Később vált számomra nyilvánvalóvá, hogy magyar instagramos ismerős is lakik a városban, mivel oda nősült. Na ha még egyszer arra vet az élet minket tuti találkozunk vele is. A fukuokai városnézésünk elég rövidre sikeredett. Valahogy nem jött össze a randi ezzel a várossal, mert mire nagy nehezen bekerültünk a városba, már az olasz couchsurfing-es sráccal volt találkánk. Fukuoka egyébként a ramenjéről is híres Japánban. A ramen ugyebár egy finom tésztaétel (leves) amit a magyar olvasó talán a Ramen Girl (Könnyes leves) című filmből ismerhet a legjobban:

Megkértem tehát Lucio-t, hogy vigyen el minket a legjobb ramen helyre. Este tehát találkoztunk is, de előtte mentünk egy kört Fukuoka központjában (a Tenjin állomás környékén). Jöjjenek a képek!

 • még a szálláshoz közel, elmentünk vásárolni :-)
 • azért már ez képzavar nem? Japánban, boltban vásárolni? :)
 • Japánban az ételek nagyon gusztusosak, akkor is ha csomagolva vannak!
 • Japánban mindennapos a kimonó látványa, akkor is boltban jár az ember.
 • Ha Japán, akkor szusi. A szállás ugyebár nem volt önellátó, tehát amit tudtunk megkóstoltunk. :)
 • Nagyon sok magazin kapható Japánban, hiszem még a szélsőséges perverz ízlést is kiszolgálják. A vámon érdekes volt, hogy belépéskor ki volt írva, hogy obszcén dolgokat tilos behozni. Kivinni viszont bármit lehet? Kettős mérce ez is, én mondom.
 • A leghíresebb japán sör az Asahi. Én a sötét változatot vettem, Melinda pedig egy üdítőt.
 • Fehéregyensúlyból megbukna ez a kép, de ilyen vasútvonal szelte át a városrészt. Nem akarok hazudni, de 15 percenként átsuhant egy-egy vonat. Két vonat között viszont síri csend volt a környéken.
 • Tenjinbe természetesen vonattal bejutni a legegyszerűbb.
 • Vonatból fotózva: sok kis lakás... némelyik ház a vasúthoz nagyon közel épült.
 • Ez már Tenjin állomás - valójában ez a város centruma. Ezen kívül semmi érdekes nincs a környéken (Lucio szerint).
 • Hogy a magyar zászló mit keres ott ne kérdezze senki... semmi utalást nem találtunk a plaza szerűségben.
 • Elég kis forgalmú ez a városka...
 • Az Ázsiára jellemző tipikus utcai "étterem". Helyszínen készül az étel és ott is eszi meg az ember...
 • Megjegyzem Japánban vagyunk, de a koreai popkultúra itt is erőteljes hatással van a fogyasztói piacra.
 • Family Mart, ami egy japán franchise rendszerű "kisbolt" hálózat. Szöulban is rengeteg van!
 • Ez a hely azért alakult, hogy a munkában megfáradt japán férfiak is kikapcsolódhassanak... no comment.
 • Benzinkút... és üzemanyagárak...
 • Sok a hangulatos kis bár és étterem... autentikus helyszínekkel tele van a város...
 • Az ital- és ételautomaták Mekkája ez - van hogy 8 gépet is letesznek egymás mellé.
 • Autentikus japán étterem Japánban. :-)
 • Fukuokában a taxik ilyen régimódi stílusúak (mint a régi japán filmekben nem?)
 • Ez már a Lucio által ajánlott ramen étterem. A szakácsok nem fogdossák a pénzt, mert egy automatánál kell rendelni és fizetni. Ők csak elveszik a cetlit és kapjuk is a finom ételeket.
 • Fukuoka azért nyugodtabb város mint mondjuk Tokió. Ettől függetlenül nem sokat időznek az itteniek az ilyen éttermekben. Étel megesz és hely átad.
 • A ramen! Amyúgy tényleg nagyon finom volt, hiszen Fukuokában a legjobb!
 • Sok olyan márka van itt, amit Európából ismerhet az ember.
 • Lucioval később beültünk egy helyre inni. Az ital mellé nasinak zöldborsót szolgáltak fel. Magyar fejjel ez: "e?" reakciót vált ki az emberből. :)
 • A másik snack egy káposzta volt "érdekes" öntettel.
 • Az étteremben volt egy szamuráj harci felszerelés...
 • ... amit a személyzet rögtön rám is akart adni. :)
 • Nézelődtünk még drogériákban is. Ez konkrétan a férfi részleg egyik polca. Iszonyat milyen választék van krémekből, hajzselékből, mindenből. Japán se panaszkodhat már ami a férfi metroszexualitást illeti. Férfi hajfesték, szemkihúzó? Nem probléma! Van!
 • Fáradtan már a Tenjin állomáson...
 • Újabb 240 yen (700 forint) fejenként, hogy menjünk pár megállót.
 • Másnap reggel pedig már pakoltunk, mert vissza kellett jönni Szöulba.
 • Később felfedeztük, hogy itt is van nimoca kártya, amivel a tömegközlekedésben lehet fizetni.

Lucio amúgy egy toszkanai olasz srác, aki japán szakon végzett Olaszorszában, és azért jött ki Fukuokába lakni, mert szerinte ez az egyedüli nagyobb japán város, aminek van tengerpartja. Ő pedig nagy szörfös, tehát adott volt a dolog. Egyelőre még diákvízummal tartózkodik Japánban, amivel dolgozhat is. Olaszt tanít mint magántanár és sikerült helyet találnia egy olasz étteremben is, ahol új ételeket tanít meg a japán séfnek és pincérként is dolgozik. Elég sok mindent mesélt, például azt, hogy a vendégek után kevés a dolga, mert a japánok vacsora után tisztán hagyják ott az asztalt. Mindenki örül neki, hiszen olasz pincér szolgál fel egy olasz étteremben! :-) Állítólag jó borravalókat is kap. A srác elég vicces dolgokat mesélt. Mivel ő kék szemű, sok japán lány ámul a látványától. Volt aki azt is megkérdezte, hogy akkor ő most kéken lát-e mindent. :)

A családja féltette őt a Japánba költözés miatt, földrengés és egyéb okok stb. Lucio mióta itt él Fukuokában nem volt földrengés, a szülővárosában Olaszországban viszont háromszor is. :) Vicces. Egy dolog miatt aggódik csak: ez pedig a vízum. A japán törvények főleg a kínai bevándorlók miatt elég szigorúan kezelik a „miért is kell nekünk egy külföldi?” kérdést. Minden munkahelyet be lehet tölteni japánokkal, tehát elég nehéz lesz engedélyt szereznie ha lejár a diák-vízum határideje.

14 Responses to Fukuoka

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük