browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Kávé, fagyi, gyorskaják, Korea

Posted by on 2012-06-06

Amint már említettem, hogy a koreai társadalmat egy szóval kellene jellemezni, akkor azt mondanám: evés. Minden az evés körül forog és erre van kiélezve. Ha valakivel találkozunk, első kérdés: ettél már? Eskü ilyet a nagymamám szokott csinálni, de ez itt nemzeti szokássá fejlődte ki magát. :)

Most viszont nem annyira az evési szokások lesz a fő téma, hanem a mi van ha rohanni kell és nincs idő, azaz a gyorskaják és utcán, kisboltban kapható kuriózumok következnek.

A sort kezdeném egy itallal, melynek neve mire leesett eltelt egy nap. Ugyebár olvasni tudok, csak a szókincsem még igencsak egy ovis szintje alatt van. pi-ta-min… jó íze van de mi lehet ez? Később láttam, hogy egy nagy C van a címkén… eltelt egy nap mire leesett. Pitamin C… Akik már tanulják a koreait tudják, hogy nincs V betűjük. Nos pár napig fogtam a fejem. Elhihetitek. :D Ez egy örök életre poén marad: „Nagypapa meséld el azt a pitaminos történetet!” :)

Nem ide passzol, mert japán, de az emberi leleményesség határtalan: a zaccos kávé is lehet instant, csak filterbe kell tenni, mint a teát és leforrázni. Na így oldották meg a „szomszéd szigeteken”:

Ilyen kicsomagolva és a papír szárnyaival bögréhez rögzítve. Jöhet a forró víz. :) LOL

A kimbap-ról már esett szó. Koreai szusi, mely a japán lakótárs-csajszi szerint messze nem igaz. Ettől függetlenül szinte minden kis éteremben már a bejáratnál be van készítve. Kirándulás, rohanás, gyorskaja 1500 wonért (300 HUF). Esetemben mentett már életet. :)

Ó a kávé. Nagyokosan még otthon elkezdtem a leszokást a koffeinről: „az igazi vagabond utazónak nincsenek függősségei, mert akármerre vetődhet és ez problémát jelent”. Sokáig nem sikerült betartani, mert a koreai tea… ne akarjátok tudni milyen rossz. A mánia de komolyan minden a kávé körül forog. Rengeteg kávézó van, egymásnak konkurenciát teremtve… Na de itt most egy GS25 hálózatú kisboltban vagyunk (olyan mint egy benzinkúti bolt, csak nem lehet előtte tankolni). Életmentő készlet és választék:

Csináld magadnak kávé. 1000 won (200 HUF). Ott a forró víz, jelzem.

A választék irtó nagy. A szendvicstől a kész hidegtálakig. Itt is van kimbap sőt, néha olcsóbb mint a bolti. Állítólag nem olyan friss, de idáig még mindig jókat ettem itt.

Most jön az igazi kedvenc, amit anno csak videón láttam. :) Felül étel, alul ital, és nincs tele mindkét keze az embernek. Így készül:

Csípős szószos sültkurmpli, sülthús és rizstészta. Mindenből 2-2 darab. Ez kerül a kis pohárba. Alá kólát öntenek, szívószállal és az ember más sétálhat is tovább.

Ja és 2000 won lesz (400 HUF). Ok, az ár-érték arány állítólag rezeg (több barát szerint nem éri meg), de az élményért is megéri. Megállunk egy-két árusnál és attól kezdve hazafelé az utcán már mindenki köszön nekünk. 2 fehér embert nem nehéz elfelejteni. :) Aranyosak az utcai árusok, komolyan szeretjük őket. :)

Fagyi: ennyi fagyit illetve jégkrémet én még az életben nem ettem, mint Koreában. A hűtők általában a bolton kívül vannak. Habár kinn a CCTV azaz, hogy kamerával megfigyelt terület, de senki sem próbál meg lopni. Kiválassza a maga jégkrémét és bemegy fizetni. A legolcsóbbtól egészen a luxus kategóriáig minden van. Utóbbi 2000 won is lehet (400 HUF). Egyszer az egyik boltos szinte lebeszélően megkérdezte: Biztos, hogy megér ez nekünk 2000 wont? :D Naná, komolyan finomak, de sikerült lejönnöm a káros függősségről, most elvonón vagyok. Inkább esténként lejárunk gyúrni a parkba. :)

Ha kávé, akkor lehet jeges is. Instant jeges, csináld magadnak. Végy egy jéggel teli poharat a hűtőből és válassz egy kávé-ízt. Öntsd rá. 1000 won (200 HUF). Igazi élmény ez is.

Ja azt nem is említettem, hogy vannak ám más ízek is. Itt például instant alkohol mentes mojito italt vettem 1000 wonért:

Az utcán egyébként mindig van mit enni. Hal, rák, zöldség vagy csirke panírozva, sütve. Pár száz forintok. Európában elég kicsi az éhenhalás esélye, de szerintem Ázsiában is (legalábbis Dél-Koreában) így van.

Most két nagy kedvenc jön, ismét italok. Az egyik a Cider, ez olyan tonic / sprite féleség:

a másik pedig egy jellegzetes koreai íz, olyan mint a kóla, de mégsem. Újabb függősség, de már elvonón vagyok:

Az rizs-sütemény, amely rizs-tésztából készül. Belül töltelék van ami érdekes, de édes íze van. Itt ezt istenítik, hát nekem annyira nem… Van fehér, rózsaszín, sötétzöld és „homokba forgatott” (legalábbis így néz ki) formában. Nemmegbotránkozni! :)

Igazi kuriózum legalábbis szerintem főleg dizájn szempontból, az üdítősüveg és doboz keresztezéséből származó csomagolás. Inkább mutatom, mert nagyon bejön. Konkrétan most 2+1 akció van (egyébként mindig van ilyen akció, csak mindig másra).

11 Responses to Kávé, fagyi, gyorskaják, Korea

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük