browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Reszketés a Jongno toronyban, Szöul

Posted by on 2012-07-08

Tegnap egy monszunmentes napra ébredtünk. A monszun azért néha tud gyenge is lenni és lehet néha olyan mint az eső a Forrest Gump-ban. Szerencsére viharszerű dolog itt csak éjszaka van és furamód 20 fok alá akkor sem esik a hőmérséklet ha zuhog az eső. Épp ez a monszun lényege.

Szombatra nem nagyon volt terv, de azért Mónika pár napja jelezte, hogy az itteni „kollégáival” elnéznek a  Kyungbokkung palotába, de utána ráér. Lényeg a lényeg, hogy erről nem most fogok írni. Engedtessék meg nekem az idősíkon össze vissza ugrálás, elvégre én döntöm el mit írok ide. :)

A fontos momentum az: hogy feljutottam a Jongno torony kilátó részébe. Arra sétáltunk és valahogy olyan erőt uralkodok el rajtam (szerintem Mónika tehet róla), hogy bementem az épület bejáratán és üsse kő ha leszólít is egy portás, vagy akármi is lesz én felmegyek. Csalóka az egész épület, mert az ember azt hinné, hogy Samsung (megjegyzem a Samsong-nak kellene ejtenünk, de ők tanították meg a logójukon át a világot a rossz kiejtésre) irodaépület az egész és nem is itt lehet feljutni a torony tetejébe.


Nagyobb térképre váltás

A félelmem nem a magasságtól volt, csupán nem tudtam elképzelni, hogy ha bemegyek (bemegyünk, de persze mindenki csak utánam jött) a földszinti bejáraton, akkor nem állít majd meg valami biztonsági őr, vagy ilyesmi. Akkor jött volna a felmegyünk a kávézóba, mert ott ebédelünk duma, ami persze nem fedte volna a valóságot. Mindegy kár volt az egészért, mert se recepció nem volt, se portás, csak egy nagy hall aminek a jobb oldalán lift volt.

Itt készültek a #pozoljliftben fotók is. :) Ugyebár ez Instragram trend, és habár őrültségnek tartjuk az egészet, néha mi is ökörködünk, szóval hajrá. :)

A kivitelezők minden babonás emeletet kihagytak (nincs 4-es, 7-es, 13-as de 19-es gomb sem), ráadásul a 33-ik (étterem – kilátó) szint alatt pár emelet üresen is lett hagyva.

A tornyot egyébként Rafael Viñoly uruguayi származású amerikai építész tervezte. Magassága 132 méter és 1999-ben épült.

Azt azért sajnáltam, hogy a lift nem egy üvegezett kabin, hanem krómozott fémbetétekkel díszített falú doboz. A 33-as emeletig szinte másodpercek alatt felértünk. Persze ott ki tudja mi  fogad. Recepció? Nem tudom mik voltak ezek az előre beprogramozott „tuti majd leültetnek és lesz félreértés” gondolatok, mert az életben nagyon sok mindent lazán kell venni és most komolyan tojni rá ha cikis szitut generál az ember. Az ilyenek az élet legjobb emlékei közé szoktak tartozni. :)

Liftből ki, jobbra 2 méter lépés és a látvány az magáért beszél:

Amúgy ilyen magasságban már érezhető némi kilengés (ez alap minden toronynál), de közvetlenül lefele nézve el kell ismernem: tériszonyom van. Mindig azt hittem (igaz biztosan befolyásolható), hogy a tériszony csupán egy gyenge előítélet, amelyet szokni lehet. Nos nekem nem sikerült (még).

Ez már a torony lábai felé néző ablak. Azért 120-130 méter magasan már igencsak kicsi a világ (vagy inkább nagy?).

Az étterem részben egyébként tényleg az elit étkezhet, vagy legalábbis a tehetősebb turisták, mert egy sör ára 8500 won (1800 HUF) és ez tényleg a legolcsóbb ital volt az étlapon. Ráadásul nem is voltunk így öltözve, és már ettünk és kávéztunk. Más szituációban simán beültem volna, de lehet majd egyszer meg is teszem… most élveztem a kilátást és ennyi.

Oh, hát ha van wc akkor menjünk is el. Ilyen magasan még nem végeztem el a dolgomat. A látvány pedig… szerintem ez volt életem egyik legérdekesebb mellékhelyisége. :)

Mennyi kék busz és narancssárga taxi. :)

Próbáltam egy selcát is, de a fényviszonyok miatt sötét lett a fejem. :)

5 Responses to Reszketés a Jongno toronyban, Szöul

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük