browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Word Cup Stadion – Szöul

Posted by on 2012-07-02

A szöuli World Cup Stadium 2001-ben épült, mégpedig a 2002-es FIFA világbajnokságra. Ez a foci eb alatt azért kicsit kapcsolódó téma, de eskü, hogy nem ezért időzítettem mostanra, csak most ez így jött ki. A 2002-es FIFA vb ugyebár Japán és Dél-Korea közös szervezésében történt.

A stadionnál nem egyszer voltunk már, hiszen itt van a Home Plus (alias Tesco, amiről már írtam cikket) is és mindig van valami esemény, ami miatt érdemes elnézni errefelé. Egyszer sikerült egy koncertsorozatot is elcsípnünk, de erről máskor írnék. A stadion egyébként Szöul Mapo-gu városrészben található (pontosabban Seongsan-dong -ban). Kis statisztika: az ülőhelyek száma 66.806. Nem vagyok nagy stadion fan, de azt hiszem a Puskás Ferenc stadion lehet ekkora (vagyis bazi nagy).

A stadion és ennek környéke fenntartását a világbajnokság után átvette a Seoul Metropolitan Facilities Management Corporation. Komoly beruházás lehetett az egész, mert az ázsiai tradicionális építészetet is jelképező modern épülettel kellett is kezdeni valamit.

Itt jött a képbe az, hogy amennyire csak lehet maximalizálni kell a bevételi forrást, hiszen nincs focimeccs minden nap és elég sok fölös hely maradt a stadion területén (ami nyilván a vb alatt fontos volt – média, stb.).

A stadionnak külön metrómegállója is van. Így jött aztán a képbe a multiplex mozi, a gyorséttermek, a Home plus hipermarket, a szauna és konditermek. A helyszín Szöulon belül is egy eléggé ismert helynek számít, mert a létesítmény mellett nagyon szép park és tó is található. Megjegyzem nagyon jó errefelé bringázni is.

Szöul felett biztos ősszel, vagy télen haladhatott el a Google műholdja, mert minden helyszín ilyen kopár amire itt keresek. Bezzeg most zöld lenne minden:


Nagyobb térképre váltás

  • Messziről is elég feltűnő a stadion (mint az összes stadion általában)
  • van itt minden
  • A 2002-es foci VB emlékére egy múzeum is üzemel itt.
  • ez már a felsőbb szint
  • belül a boltokban persze k-pop CD-k is kaphatók (elvégre Koreában vagyunk)
  • a szórakoztató elektronika nem ismer határokat... főleg itt a gamerek őshazájában
  • Wii és egy kis 2NE1 ;-)
  • csak ennél a randa pixeles fotónál jöttem rá, hogy a stadion a koreai épületek stílusát igyekezett "másolni"
  • a "teszkó" járat pedig kengurura hajaz :)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük