browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

„Koreában ma nincs olyan ember, aki ne ismerné Rákosi elvtársat.”

Posted by on 2012-08-23

„Koreában ma nincs olyan ember, aki ne ismerné Rákosi elvtársat.” – így kezdődik egy 1951-es újságcikk, amely egy kedves olvasó által került el hozzám.

A biztosítékot pár olvasónál a magyarok segítsége a koreai háborúban tartalmú cikk verte ki, ugyanis én sem értem, hogy a kommunista rezsim Magyarországa miért pont az „imperialista hatalmak” által védett Dél-Koreát segítette volna a háborúban? Szóval volt egy kis képzavar.

Ez az újságcikk nyilvánvaló, hogy azt a nézetet támassza alá, amit többen is tippeltünk, Rákosi „elvtárs”, a mostani Észak-Korea-i diktátor nagypapájának ment segíteni. Küldött ugyanis egy kórházvonatot, ami akkor a koreai (északi) nép szemében irtó nagy segítség volt. Talán többet is jelentett, mint ha egy magyar ezredet vezényeltek volna ki Koreába.

Továbbra is csak tippjeim vannak, hogy azért az orvosok segítségéből a déliek is kaphattak (fogolytábor?) és ezért értelmezhették a magyar oldalt segítségnek? Tippem nincs, de ha lesz szabadidőm akkor ennek utána szeretnék járni. Addig is itt a kifotózott cikk, ami kuriózum így 61 év távlatában (a cikk szeptemberbe íródott). Azt azért meg kell jegyeznem, hogy ha a koreai háborúra vetődne a téma, nem fogom nagyon erőltetni azt az információt, hogy Magyarország Észak-Koreát segítette. :) Utólag persze vicces, de szerintem ezt  a poént itt nem tapsolnák meg. :)

Akár hogy is volt a magyar és a koreai nép között látszik, hogy volt valami kapcsolódás a történelem különböző korszakaiban. A rendszerváltás után Magyarország volt az első aki a volt szocialista blokkból felvette a kapcsolatot Dél-Koreával. Ez is érdekes, hiszen ezért lett Koreai Kulturális Központ is Budapesten.

nagyobb képért kattints IDE

nagyobb képért kattints IDE

nagyobb képért kattints IDE

2 Responses to „Koreában ma nincs olyan ember, aki ne ismerné Rákosi elvtársat.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük