browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Videók Észak-Koreából

Posted by on 2012-09-27

Megrögzötten érdekel minden ami Észak-Korea. Figyelem a híreket, amit lehet elolvasok és minden kis beszámoló, vagy kép nagyon le tud kötni. Az egyik nagy dolog az életemben az lenne, ha be tudnék kukkantani az utolsó kommunista rezsim „fellegvárába”. Ez akkor is így lenne, ha tudnám, hogy színjáték amit látok. Nem nagyon engednek fotózni, kamerát használni embereket. A határon kilépésnél mindent átnéznek. Igaz olvastam már arról is beszámolót, hogy a látogatók számítógépét csak elindították és a képek mappát nézték meg. Rutinvizsgálat volt, de ez a hiszem ha látom kategória. Minden esetre érdekes lenne átélni az egészet. Szerintem van akkora, sőt nagyobb élmény mint mondjuk egy ejtőernyős ugrás. :)

Az ellentétek tényleg vonzóak. Itt egy nép, akinek ott a rokonsága, a családja másik fele. Emberi sorsok. Nemrég olvastam el egy könyvet, ahol a délen élő idősek fő problémája az volt, hogy nem temethetik el őket az északi szülőfalujukba. Ezért volt aki a határ közelében egy tengeri öbölbe kérte a hamvai szétszórását. Racionálisan értelme nincs az egésznek, mert ha az ember meghalt szerintem mindegy. Ettől függetlenül értem az érzéseket, hogy valaki ha más nem halála után szeretne ott lenni, ahova esélye nincs eljutni. Észak-Koreát nem érdeklik ezek a „kicsines” dolgok, itt elvi kérdésekről van szó, nem holmi emberi szentimentalizmusról… legalábbis ők így látják.

Észak-Korea felfoghatatlan, legalábbis számunkra. Van két ország, akinek több köze van egymáshoz mint bármely másik két országnak, mégis… szavakba nem lehet önteni azt, hogy szét lettek vágva, de úgy, hogy ez nem Németország szintű probléma lett. A német egyesítés gyerekjáték, és ezt szerintem azok a dél-koreai szakértők is felfogták, akik direkt az egyesítési modell miatt mentek ki tanulmányozni a szituációt.

Számomra a legfurább az, hogy ugyanazt a nyelvet beszélik északon is. Vajon van valamiféle tájszólás? Mondjuk ha egy északi „idekeveredik” (nyilván menekült, vagy kém), akkor felismerik a beszédéről? Van olyan érzésem, hogy nem nagyon. Nyilván filmekből tudok csak táplálkozni, olyan vagyok mint a Dél-Korea-fanok, akik filmek alapján képzelik el az itteni helyzetet… Sajnos ez ellen tenni sem lehet, mert ha eljutnák is Kínán keresztül egy ilyen túrára (Észak és Dél-Korea között DMZ, azaz demilitarizált zóna van, amely alá van aknázva, szóval élve esély sem lehet átjutni), csak egy színdarabot látnék: statisztákat, akik járókelőket alakítanak.

Ez a téma kimeríthetetlen, de azért minden videó érdekes Észak-Koreából (már ami kijut). Ajánlok is két videót, amelyek unalmasnak tűnhetnének ha nem más országban készültek volna. Észak-Koreából viszont semmi sem unalmas. :)

16 Responses to Videók Észak-Koreából

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük