browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Milyen kérdéseket kaphatunk egy koreai állásinterjún?

Posted by on 2012-10-16

Most sajnos csak egy nagyon rövid szösszenetre lesz idő, mert minden nap mostanában hulla fáradtsággal végződik. Még mindig a kávézóban önkénteskedünk, illetve tanuljuk a szakmát. Szerintem már nincs olyan általánosan ismert kávé amit ne tudnék elkészíteni akár az éjszaka kellős közepén is ha felébresztenek. :) Jó egy új szakmát tanulni, pláne úgy, hogy közben az embertől koreai emberek kérik koreaiul a kávét, utána pedig koreai hitelkártyával fizetnek és nekem egy koreai pénztárgépben kell mindezt feldolgoznom. Szerintem ekkora esélyt nem kaptam volna sehol mint itt. A vendégek ráadásul élvezik, hogy őket nem helyiek szolgálják ki, szóval mindenki jól jár lelki oldalról is. :)

Ezt a szinte teljesen üvegből épült irodaházat nagyon szimpatikusnak éreztem, bár nyáron klíma nélkül halálos lehet.

Ennyit a mai bevezetőről, de lépjünk is át egy másik kérdésre. Az utóbbi írásokban szóba került a koreai munkalehetőség, ami eléggé korlátozott, mert szakmailag is kell villantani valamit (főiskolai / egyetemi diploma és minimum 5 év szakmai gyakorlat). Persze ezzel még nem ért véget a történet, mert el kell érnünk, hogy az adott cég minket is válasszon. Ma csak gondolkodásképp idemásolok pár kérdést, amit nemrég kukáztam össze a neten. Ezeket a kérdéseket nem biztos, hogy feltennének nekünk Európában, de Koreában ezekre is fel kell készülni:

  1. Miért ön a legalkalmasabb személy ennek a pozíciónak a betöltésére? (megjegyzés: ez még rendben is lenne)
  2. Szeretnénk a bővebben kifejtené, hogy milyen pozíciót is pályázott meg. Mik lesznek a feladatai és milyen tudás szükséges mindehhez az ön részéről? (megjegyzés: Látható, hogy elvárja a potenciális munkaadó, hogy tisztában legyünk a megpályázott pozícióval kapcsolatosan. Szerintem itt sokan elbuknának, mert főleg Magyarországon divat, „csak úgy beadni a jelentkezést”)
  3. Meséljen egy problémáról, amelyet az előző munkahelyén sikerült elhárítania. Hogyan oldotta meg? (megjegyzés: Nagyon jó kérdés, és ha a munkaadó figyeli a reakcióidőt, akkor ezen is el lehet csúszni. Jó felkészülni erre a kérdésre is.)
  4. Alkoholt szokott fogyasztani? Ha igen milyen mennyiségben? (megjegyzés: Egyesek szerint ezt a kérdést nagyon nagy valószínűséggel fel fogják tenni. Ideális válasz szerintem nincs, mert kollektívafüggő minden, de azért lehet erre is diplomatikusan válaszolni. Ne feledjük, ha a főnök ivós, akkor a lojalitás már ott elbukik, ha nem megyünk vele keddenként a céges ivászatra.)
  5. Beszéljem magáról! Milyen természetű ember ön? Mások mit gondolnak önről? (megjegyzés: a kérdés eleje még rendben van, és ez állítólag a legnehezebb sokak számára, de a további részekhez komolyan átgondolt begyakorolt szöveg kell. Egy interjúra úgy kell felkészülni, mintha színész lenne az ember – előre megírt és betanult forgatókönyvvel. Nincs rosszabb ha egy kérdésre nincs érthető és világos – és főleg nyugodt válasz. Koreában a nyugodt reakciót várják el és az interjúkon állítólag még a hangerőre, hangszintre is figyelnek. Ja és igen… ki mit gondol rólunk? Eleve az itteni társadalomba való beilleszkedés alap kérdései – gondolom mindenkinek leesik közben, hogy a munkahely itt az élet, mert az ember a családját alig látja majd ha Koreában talál állást).
  6. Hogyan reagál ön a nyomás alatt, kritikus helyzetekben? Mondjon egy példát! (megjegyzés: Szerintem no comment, de érthető mire megy ki a játék. Ezen is el lehet bukni, hát… ööö válaszokkal.)
  7. Hosszú ideig szeretne Koreában dolgozni? (megjegyzés: Alap HR-es kérdés, de ne feledjük, hogy ha ez életünk első koreai munkahelye, akkor a kérdés jogos is. Elsőre szerintem senki sem tudja, hogy meddig bírja majd. Személy szerint én az első időben simán bírnék fightingolni, de míg nem tapasztalom meg a határokat nehéz lenne erre  a kérdésre is válaszolni.)

Nos mára ennyi lenne, de ha valakit bővebben is érdekel ez a téma, akkor folytatom még ezt a vonalat (is). A témával kapcsolatosan kíváncsiságból is elég sokat kutatok. Szívesen megosztom.

9 Responses to Milyen kérdéseket kaphatunk egy koreai állásinterjún?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük