browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Hogy is látja a motivációt egy koreai CEO?

Posted by on 2012-12-06

Emlékszem, amikor a Koreába érkezésem után volt egy lehetőség, hogy beülhettem egy gyógyszergyár CEO-jának, vezérigazgatójának az előadására. Nem voltunk sokan, pár mester, én és egy tolmács lány (aki feláldozta a szabadidejét, hogy nekem segítsen). Nagyon kevés gondolat jutott el hozzám, mert egyrészt a tolmács nem volt kész arra, hogy menedzsment témában szakmai gondolatokat fordítson nekem angolra, másrészt pedig mert kihívták a teremből. Ettől függetlenül azt érzem, hogy ez a pár gondolat adni fog valami a kedves olvasónak és közelebb is hozza a konfuciusi vállalatvezetést, ami Koreára jellemző. Arra persze nincs garancia, hogy ez mindenhol így is működik, de én sokat tanultam az alábbi gondolatfoszlányokból:

Egy cégen belül 3 közellenség jelenhet meg:

1.  Valaki magas pozícióba kerül, de képtelen döntéseket hozni

2. Amikor nem áll nagy pénzösszeg rendelkezésre, de az illetőnek tudása sincs, mégis „csinál valamit”

3. Amikor a vezető átlátja a problémát, de nem tesz semmit, hogy a helyzet változzon

—-

Nagyon fontos, hogy meglovagoljuk a trendeket. Ez Korea esetében a Samsungnak sikerült. A Samsung esetében a siker nyitja az, hogy tiszta vízióval rendelkeznek és ezeket követik az alkalmazottjaik. Ha egy vállalaton belül nincs management terv, akkor káosz lesz. Egy vállalkozásnak rövid, közép és hosszútávú terveinek kell lennie.

—-

Mint kiderült 3 dolog kell a sikerhez: stratégia – tervek – vízió

Egy vállalatnak folyton változnia kell, mert ha nem módosít (fejlődik) az a végét jelentheti.

A boldogság nem lehet cél. Most kell boldognak lennünk és a jövőben is. Épp ezért az én célom az, hogy körülöttem mindenki érje el a célját. Ez néha nagyon nehéz, mert az, hogy én sikeresnek és boldognak érzem magam, mások életére nincs hatással. Ezt folyamatosan fejben kell tartanom. Nekem mint vállalatvezetőnek a vízióm viszont az kell legyen, hogy (miattam) legyenek boldogok a dolgozóim. A lényeg, a hogyanon!

5 Responses to Hogy is látja a motivációt egy koreai CEO?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük