browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Észak-Korea – híráradat

Posted by on 2013-01-04
forrás: humorsarok.com

forrás: humorsarok.com

Amint említettem volt Észak-Korea az egyik hobbitémám. Jöjjön hát egy „hogy is volt?” szerű összefoglaló. Tömör és rövid hírösszefoglalóra gondoltam, tehát nem kell mély eszmefuttatásokba belemenni.

Amikor Észak-Korea decemberben megkezdte az előkészületeket a műholdat űrbe juttató rakétával kapcsolatosan, a világ legtöbb országa aggódva figyelte az eseményeket. Emlékezetes volt  2012 áprilisi (előző) rakétakilövési kísérlet is, amely kudarcba fulladt (a rakéta a tengerbe esett). Japán minden kilövés előtt kijelenti, hogy ha gyanúsan felé repülne valami, azt ők nyugodt szívvel lelövik. A világ országai, elsősorban az USA komolyan aggódik, mert szerintük ha valaki az űrbe képes kilőni valamit, akkor annak nem gond egy interkontinentális rakéta indítása sem. Ebbel lehet valami. :)

Sokak szerint itt főleg a fenyegetésre megy ki a játék, ami lehet igaz, de én személyesen azt érzem, hogy tényleg akartak egy saját műholdat az észak-koreaiak. Ahogy régen az űr meghódítása volt a menő dolog a nagyhatalmak között, most valahogy a kis nemzetek is saját műholdra vágynak. A vicc az egészben az, hogy egy műhold fenntartása nem kis összegbe kerül (a rakétáról nem is beszélve, ami eljuttatja azt az űrbe) és Észak-Koreának nem szabadna ilyen dolgokra költenie. Persze uránfeldolgozóra is van pénz. Dél-Koreának persze nem tetszik ez a politika, mert miközben kölcsönökkel és segélycsomagokkal támogatja északot, a diktatúra egyszerűen atomfegyverek fejlesztésével és rakéták indításával van elfoglalva.

Habár a műhold pályára került, állítólag csak pörög az űrben, mint egy rakás szemét. A magas pályára állítási költségeket figyelembe véve nem semmi, hogy egy nem működő elektronikai szerkezet  kering a fejünk felett, ami elvileg le is tud zuhanni.

Plusz csemege: Elkészült Észak-Korea első videojátéka is. :) Aki Phenjan utcáin szeretne furikázni, az itt olvashat a hírről (videó is van), bár a játék letöltőoldala még mindig nem működik.

Érdekes momentum, hogy Észak-Korea Iránnal olyan jó viszonyt ápol, hogy irániak védelmi stábot tartanak fenn az országban. Mindkét ország szemet szúr napjainkban az egész világnak, mert valahogy ellentétes irányban haladnak a világ többi részével (atomfegyverek fejlesztése, stb.), erre ők szorosra fűzik a viszonyt. Az ellenségem ellensége a barátom?

A következő érdekes téma, hogy Kim Dzsongun a jelenlegi diktátor (aki ugyebár nyugaton járt iskolába, ebből következően én nem vonnám kétségbe az elmeállapotát) folyamatosan olyan megnyilvánulásokkal „sokkolja” a belföldet és külföldet, amivel inkább összezavar mindenkit. Persze lehet ez is a cél, de egyrészt ott vannak az olyan enyhítések mint az észak-koreai focisták szerződtetése dél-koreai klubokhoz, szilveszterkor kötelező bulizás, újévi köszöntő és a Kim Dzsong Il nemzetközi békedíj megalapítása. Hát kérem így kell megzavarni a világot. :-)

Észak-Korea GDP-je 1,8%-al nőtt, és az újévi beszédben a jólét (életszínvonal emelkedése) is be lett ígérve. Ezt jó hírnek is mondhatnánk, de van rossz is. Észak-Koreából mostanság állítólag nehezebb menekülni, mint valaha. Ezt Dél-Korea statisztikái is alátámasszák, mert 2012-ben sokkal kevesebb volt az olyan menekült, aki délre szökött volna, mint az elmúlt évek alatt. Dél-Koreába általában Kínán keresztül érkeznek a menekültek, ahol Észak-Koreának „hála” még komolyabban vesznek mindent a határvonalon.

Észak-Korea egyértelműen szemet szúr a nyugati társadalomnak, elsősorban Amerikának. Érdekes lépés például a Google elnökének tervezett látogatása is az országba. Az országban jelen van a Google és a Youtube is. Utóbbin még hivatalból regisztrált északi propaganda csatornák is vannak. Érdekes ez a kapcsolat, hiszen a Google két éve ugyebár kivonult Kínából, erre most Észak-Koreával fog tárgyalni. Hogy mire megy ki a játék, arról a Google is hallgat.

Az utolsó hír, hogy az északi diktátornak utódja is született, ami inkább megmosolyogtató, mintsem komoly hír kategória. Az embereknek általában gyerekeik születnek és ez alól miért lennének kivételek a diktátorok?

Frissítés: nagyon beszédes fotók Észak-Koreából. Látni kell! KATT IDE!

Volt olvasó, aki privátban jelezte, hogy a politika őt nem érdekli. Én ezt nem nagyon élem meg ezt politikának, inkább érdekességszámba megy egy-egy hír. Ettől függetlenül érdekel az olvasók véleménye. Hanyagoljam ezt a témát, vagy ki hogy látja? Ha egy rövid hozzászólást kaphatnék ezzel kapcsolatosan, annak örülnék. :-)

16 Responses to Észak-Korea – híráradat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük