browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Hogyan működik a koreai írógép?

Posted by on 2013-01-05

2012-09-02 15.13.00A Kérdezz bátran! aloldalon feltett kérdésekre előbb-utóbb szembejönnek a válaszok, ha meg nem, akkor teszek érte. Legutóbb végre szembejött a kérdés a koreai írógép működésével kapcsolatban. Az írógép Koreában is ugyanúgy működött, mint a világ bármely más részén, de a mai számítógép és mobil korszakban a kérdezőn kívül senki sem gondolt bele, hogy a koreai írásjelekkel alkotott szavakat hogyan is írták le.

Itt van például egy szó: 받침 (a biztonság kedvéért kirakom képformátumban is ide alulra), amelyben jó példa az, hogy a szótagok utolsó betűjét a az első betűk alá kell írni. Amikor az ember számítógépen, vagy mobilon ír, a rendszer ezt magától megoldja. Gyakorlatilag helyettünk gondolkozik a gép és néha csodálom a programozókat, hogy ezt is le tudták programozni. Míg a mi latin rendszerünkben minden betű egymás mögé kerül (a koreaihoz képest ezt túl egyszerű leprogramozni, mert az egész informatika az angolra épül), addig a koreaiban egymás alá is kerülhetnek betűk.

hangul

A szó jelentését én szabad fordításban elmagyaráztam már, de a lényeg, hogy az alulra kerülő jelekről van szó. Akit bővebben érdekel a téma az olvassa el a koreanwikiproject ide passzoló cikkét.

Elérkezünk a lényeghez, csak kellet egy kis magyarázat. A koreai billentyűzeten van egy olyan gomb (betűváltó, angolul: Shift), amelyet lenn tartva a mechanikus írógép úgy mozdítja el az épp aktuálisan leütött betű emeltyűrúdját, vagy betűkarját (nem vicc, direkt rákerestem hogy a fenébe hívják azt a kis kart, amelynek a végén 2 betű van és a festékszalagon keresztül üti meg a papírt), hogy az alulra üti oda a jelet. A latin betűs írógép ilyenkor nagy betűket ír, de mivel a hangulban nincs nagy és kis betű, ezt a funkciót a már említett funkcióra tudták használni.

Érdekesség: a A Cheonggye patak kunyhó múzeumában fotózott írógépen épp ez a gomb hiányzik (a kar látszik, és a jobb oldalon a TAB gomb alatti gomb ugyanezt a funkciót tölti be).

2013-01-03 22.46.00

a bal alsó sarokban látható a 받침 gomb

Frissítés: egy videó többet ér 1000 szónál :-)

… és itt van szemből is (igaz elég nehezen látszik a rossz felbontás miatt)

One Response to Hogyan működik a koreai írógép?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük