browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

PSY védelmében

Posted by on 2013-01-09
2012-11-06 18.36.39

PSY mint hűtőgépmárkaarc

Amióta PSY világhírű lett, folyamatosan Facebookon és más médiában is akarva-akaratlanul, olyan írásokba futok bele, amelyek az „idióta koreai táncát” mint szennyet hozzák fel. Nem akarok reklámot csinálni a player.hu -nak, de onnan az egyik szalagcímet idézném:

„Nemrég végignéztem Psy Gangnam style című slágerét, és sikítva csuktam össze a laptopom. Mi ez a szenny, kérdeztem az ablakon kibámulva, nyilvánvalóan túlzó drámaisággal, miközben remegő kézzel rágyújtottam egy cigire. És pláne miért haladta meg a nézettsége az egymilliárdot?”

A cikk persze a mémek működéséről szól, amivel nincs is min vitázni, mert a Gangnam style egyértelműen világhírű mém lett. A fő bajom csak az, hogy PSY-t idiótának és tehetségtelen embernek tartják. A vigasz gyenge: a PSY-t elítélő tömeg semmit sem tud arról, hogy Pak Cseszang mit is tett le az asztalra még a Gangnam style előtt. Persze ez a vigasz gyenge, mert egyszerűbb leggyinteni az egészre, mint utánajárni a dolgok háttérének. Mondjuk annak, hogy a klip és a dalszöveg is komoly társadalomkritika. Hogy poénsora van véve? Elárulom PSY majdnem minden száma ilyen. PSY sokszor annyira túlzásba is vitte a dalaiban a társadalom fikázását (no meg az Amerika-ellenes gondolatokat), hogy pár lemezét be is tiltották. A srác mellesleg az USA-ban járt egyetemre és aki egy kicsit is ismerné, tudná, hogy egy igazi showman-el van dolga a világnak.

A klip eredetileg a koreai piacnak szólt, akik imádják PSY-t, aki Koreában olyan, mint Magyarországon az Irigy Hónaljmirigy. Az előz mondat viszont sértő lenne PSY személyére nézve, mert míg az ő dalai mögött társadalmi problémák és mondanivaló van, addig az IHM nem képvisel értéket, csupán az ország szegényebb rétegének kifigurázását. PSY fikázása az Irigy Hónaljmirigy paródiájában is megjelenik, ami szint alatti. Elvileg akkor ők magukat sztárnak tartják, miközben meglovagoltak egy 1 milliárd letöltést is megélt videoklipet és ennek hullámát, amin igyekeznek felmászni. A magyar őket éljenzi és megerősödik abban, hogy PSY-t le kell nézni, mert idióta.

Még mielőtt valaki azzal vádolna, hogy Korea-szimpátiám révén (amit nem tagadok van) védenék egy védelemre nem szoruló több millió dollárt kereső sztárt, elmondanám, hogy itt elsősorban az elvekről van szó. Készült egy klip a koreai piacra, akik értik is a jelentést. A klip túl jóra sikerült, ami a kpop műfajban nem számít csodának, így világhírű lett. A többi már történelem. Igény volt rá, tömegek nézték meg (és ez ma sincs másképp), attól függetlenül, hogy értették volna a mondanivalót.

PSY amerikai szerződésével a mém pedig még profi módon generálva is lett (amerikai stadionos fellépések, stb.). Kíváncsi vagyok ha ugyanez bejönne az IHM-nek, akkor ők nemet mondtak volna-e a világhírt jelentő szerződésre. Bizonyára nem tettek volna ők sem másként. Ezzel a ponttal pedig el is jutottunk oda, hogy nincs miért elítélnünk mást, aki ráadásul egy profi menedzsmenttel tud is pénzt csinálni a produkcióból.

Aki tisztában szeretne lenni a háttérrel, olvassa el magyarul (!) a Gangnam style hátterét és nézze meg a hogyan készült a videót. A cikk alatt pedig lesz pár írásom is erről a jópofa és szerethető fazonról. :)

Update: találtam egy interjút, amit érdemes megnézni.

32 Responses to PSY védelmében

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük