browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

A szöuli metró rendszere

Posted by on 2013-08-10

Kártyás fizetés a szöuli metrón.

A szöuli metróról én csak áradozni tudok. Hogy miért? Mert nagyon ki van találva és ez minden szinten igaz… Írtam már tavaly is a rendszer működésről és ez alatt az írás alatt biztos ott lesz az a cikk is.

Röviden: automatizálva van a fizetési rendszer. Nincs jegy, illetve van egy útra szóló műanyag kártya, amelyet vissza is lehet váltani egy automatával (ilyenkor vissza is kapunk némi készpénzt)…

A papír alapú jegy gyakorlatilag nem létezik. Helyette viszont mágnes RFID chippel ellátott kártyák vannak, amelyeket akár vásárlásra is lehet használni. Mondhatjuk azt is, hogy van egy bankkártyám, amivel utazhatok, de akár vásárolhatok is… persze előtte fel kell töltenem. A fenti képen épp kijelentkezem a rendszerből – ezért 0 won a levonás (a bejelentkezéskor levonja a magáét – kb. 200 forintnyi összeget). A felső szám mindig a levonás, az alsó pedig még a kártyán lévő összeg (amely természetesen feltölthető).

A kártya feltöltése automatákon keresztül zajlik, de sok kisboltban szívesen töltenek a kártyára. Egy probléma van, hogy nem tudok bankkártyával fizetni a feltöltésért, csak készpénzzel. Ha pénzt veszek fel az európai kártyámmal az ugyebár költséggel jár, míg a kártyával való fizetés ingyenes. Ezt leszámítva szuper ez a rendszer! Szerintem a BKV is ilyesmi rendszert fog bevezetni.

Egy szöuli metrókocsi belülről.

A metrószerelvény természetesen tiszta. Utazás közben reklámok, vagy oktatófilmek mennek a kijelzőkön. Van klíma és a nagy kánikulában sem ájuldozik a nép.

A síneket a perontól üvegfal válassza el, melyen az ajtók csak akkor nyílnak ki, ha a szerelvény a megállóban áll. Korea az első az öngyilkossági statisztikák szerint, szóval ezzel is bevédte magát a metró rendszer üzemeltetője. :-(

A metróról készült egy 15 másodperces Instagram videó is, amit itt tekinthetsz meg: @gabrielvaraljay

További képekért és videókért kövess Instagramon! instagram.com/gabrielvaraljay

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük