browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Eltűnt a csomag, majd meglett.

Posted by on 2015-02-14
GLS csomagkövetés

GLS csomagkövetés

A most leírtakat simán tapasztalatszerzésként élem meg hiszen egy ideje elrúgtam magamtól azt a mondatot, hogy „de hülye vagyok”. Minden ami negatív jelző és velem kapcsolatos valahogy visszahat az emberre. Figyeljétek csak meg a sikeres embereket… sosem mondanak negatív dolgokat magukra… egyszerűen csak minden negatív eseményt, kihívásnak és tapasztalatnak neveznek. Jöjjön hát az én tapasztalatom.

… történt ugyanis, hogy rákaptam az ebay rendszerre. Sosem voltam nagy „minden hülyeséget megveszünk” ember, de mióta össze-vissza dolgozom és boltokba „csak úgy” nem járok, inkább az internetes vásárlást részesítem előnyben. Angliában ahol élek itt ez is egyszerűbb. Van olyan szolgáltatás is, hogy szinte másnap kiküldésre kerül a megrendelt termék. Általában minden döntés előtt alszom egyet feladva magamnak a „biztos, hogy szükségem van erre?” kérdést… majd mérlegelve a reális életet (tudjuk, hogy a legtöbb elköltött pénz olyan dolgokra megy el, amelyre évek múlva felesleges kacatként tekintünk majd) meghozom a döntést. Megveszem, vagy nem veszem meg… Hiszem, hogy így kellene eljárnia mindenkinek, csak akkor nagyon sok ország gazdasága nem pörögne, hiszen a pénz mozgat mindent. Az emberek költenek, a vállalkozók örülnek, az adó befizetődik, az állam is boldog. Minden szuper. Nézzük csak meg Japánt. A háztartások elkezdtek spórolni és a gazdaság elkezdett csúszni lefele. Ez vár majd Dél-Koreára is, csak ez egy nem ide tartozó téma.

Az új „ez kell!” termék pedig az AeroGarden 7 volt, amelyet kinéztem magamnak. Magáról a hidropónia rendszerről (növénytermesztés föld nélkül, víz és tápoldatok segítségével) és a miért pont ezt vettem meg problematikáról, majd készülök egy újabb írással. Most inkább a csomag megérkezéséről írnék.

Kisebb gondolkodás után végül ott kötöttem ki, hogy ezt az amerikai terméket nem Angliából (előny: gyorsabban van itt, hátrány: drágább), hanem Spanyolországból rendelem meg és kérek mellé még extra dolgokat is (esetemben saláta magokat). Eme beszerzés előnye, hogy csak az egyik termékért számolnak fel postázási díjat, míg a másikat csak hozzácsapják az első termékhez… gondoltam én, persze a valóság az kicsit másképp működött.

Az egyszerűség kedvéért két terméket rendeltem, 105 és 15 angol font értékben. Rendelés lead… széles mosoly, tudván, hogy maximum 1 hét múlva én már salátát fogok keltetni a szobámban. A rendelést vissza is igazolják azonnal (automata rendszer), majd másnap már kapom is a GSL követő kódokat. Ez egy izgalmas része az egész ebay folyamatnak hiszen az ember látja hogy épp most adták fel a csomagot… most már elhagyta Spanyolországot… már Angliában van (a szám egyre szélesebben mosolyog és a szívverésem sem normális). Ilyenkor érezhető, hogy ha a csomag éjszaka 1 körül Angliában van, akkor azt másnak ki fogják szállítani (én Bristolban lakom). Ami érdekes az egészben, hogy a két tétel egyforma követő kódott kapott. Hát persze (gondolom én), hiszen egy dobozba tették őket.

Másnap: Én persze dolgozom, de írok egy rövid üzenetet KakaoTalkon (ez egy mobiltelefonos chat alkalmazás) a koreai lakótársamnak (többen lakunk a házban, de általában ő van a legtöbbet otthon, mert festőművész), hogy kapok majd egy nagy csomagot vegye már át. Dél körül jön is egy kép a sráctól, amelyen egy kis csomagot látok és a frász kerülget, mert nem értem az egészet. A GLS tracking szerint a csomag kézbesítve, erre pedig csak a kezdőcsomag jött meg (magok + tápoldatok, stb.) 15 font értékben. A 105 fontos gép pedig eltűnt az éterben… Ami megtévesztő volt ráadásul, hogy a pár dekás csomagon 2 kg súly volt feltüntetve… Én egész nap dolgoztam, így intézkedni nem volt időm… gondoltam várok másnapig. Este persze szembesültem a ténnyel, hogy tényleg csak egy csomag van. Fejvakarás… alvás.

Másnap hívom a GLS angliai „fedőcégét”. Úgy tűnik nincs GLS Angliában, hanem egy Parcelforce Worldwide nevű cég van jelen a nevükben. Fel is hívom őket, akik persze számot váltottak és az automata kétszer hadarja el az új telefonszámukat. Másodszori hívásra már volt nálam papír és toll is. :-) Hívom a diszpécsert, mondom eltűnt a csomag, kérdezem, hogy mit kell tenni, stb. Az angol nő aki velem beszél az első akit nem értek meg, pedig itt élek már egy ideje, járom a világot, amerikai, skót főnökeim voltak Magyarországon is… Egyszerűen úgy beszél a nő, hogy ne értsem. :-) Bediktálom neki a tracking kódot, erre a válasz, hogy ez nincs a rendszerükben… majd LETESZI A TELEFONT.

Ezt a pofátlanságot… gondolom, és újrahívom. Mondom neki, hogy ismét én vagyok és akkor várnám a megoldást (még mielőtt újra kinyom). Erre a válasza, hogy ja lehetséges a posta szállítja ki és nem is ők. Kérem a posta számát, amire a válasz, hogy átkapcsol és már cseng is a Royal Mail telefonja… (ok segített, de magyarul bunkó volt a nő na, akkor is ha továbbkapcsolt). Royal Mail problémamegoldó ügyfélszolgálat… férfihang, kedvesség, türelem. Ég és a föld a két cég, miközben a logika azt diktálná, hogy egy vállalat legyen kedves az „állami szektor” pedig a hisztis. Nos esetemben ez fordítva volt. A Royal Mail-es emberünk azt mondja, hogy „Olyan nincs, hogy két csomag egy tracking kóddal legyen postázva! Egyébként is, ha el lett keverve ki lesz kézbesítve. Nyugodjon le mindenki a…” Megköszöntem és írtam egy e-mailt a spanyoloknak is, hogy ejnyebejnye hol a gépem? Csak a magokat küldtétek. :-) Spanyol intelligensül válaszol: nem lesz semmi gond, odaér az.

Hogy mit nem, gondoltam újra megnézem a tracking kódokat, erre nem hittem a szememnek. Na most jön a tanulság! Mindkét kód hosszú és az elejük és a végük is ugyanaz mindkettőnél. Egyetlenegy szám volt a hosszú sor közepén amely nem egyezett a másodikkal. Az agyam mindezt első ránézésre úgy fogta fel, hogy egyformák (persze a logika is azt diktálná, hogy a számok vége változzon, de nem). El is szégyelltem egy kicsit magam és rákerestem a második kódra is. Hát a csomag még csak éjszaka ért Angliába. Tanulság: Ha két számot összenézel, legyél alaposabb! :-)

Másnap persze meg is jött a csomag és a gépet be is üzemeltem. Amúgy ilyen, de erről majd máskor írok:

AeroGarden 7 az én szobai kertem.

AeroGarden 7 az én szobai kertem.

Összefoglalva: Angliában a postán is kedvességgel találod szembe magad, amiért minden elismerésem nekik. Személyesen is volt már dolgom velük és nagyon segítőkészek. Olyan információkat is elmondanak, amelyek elsőre nem fontosak (pl. a feladót sose írjam a levél bal sarkába, még áthúzva sem, mert tévedésből azt olvashatja be az automata és visszajön a csomag). Ha csomagot rendelsz nyugi van, nem kell kapkodni, minden beér, ha nem előbb, hát utóbb.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük