browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Koreai nők, plasztikai sebészet, miegymás…

Posted by on 2012-04-21

Már az elején érzem, hogy kemény fába vágom a fejszémet, mert nehéz úgy nőkről írni, hogy a férfi nem ne akarjon több infót, a női nem pedig ne érezze magát tiszteletlenül kezelve. Engem nők neveltek fel, csoda, hogy nem lettem meleg – szoktam mondani. :-) Félretéve a viccet milyen is európai férfiként koreai nők között mozogni?

Röviden? Jó érzés! Hosszabban? Megpróbálom összeszedni a gondolataimat. :-) Az ázsiai nők számunkra épp a távol-keleti feeling miatt nagyon szépnek tűnnek. Épp tegnap írogattam az egyik még Alfás időszakomból származó barátommal, aki szerint a japán nők között azért annyira nincs sok szép. A szépség persze relatív. Twitteren írta pár hete valaki, hogy minden kultúra más szemmel látja a saját nőit. Valakit megkérdeztek, hogy mutasson rá a szerinte legszebb nőre az adott társaságban. Erre ő megmutatta a legkevésbé szépet (randát, csak nem akarok hétköznapiasan fogalmazni). :-) Valahogy így lehet ez Koreában is. Én ugyebár k-pop-on „nevelkedtem”. – mondhatnám, de nem így van. Körülbelül 1 éve figyeltem csak fel az őrületre, akkor is azt hiszem a Girls’ Generation egyik Intel reklámja kapcsán. Mondhatjuk azt is, hogy a k-pop őrületet szerintem a férfiaknál a szép csajok látványával kezdődik. Az összes klip nagyon ad a külcsínre: drága díszlet, komoly ruhák, sminkek és frizurák, még komolyabb koreográfia és kivitelezés. Ez mind a marketing gépezet része. Ezeket a celebeket „kpop idol”-oknak, példaképeknek tekintik az itteni lányok. Persze az már más kérdés, hogy senki sem olyan szép, mint ezen csapatok tagjai (akiket ugyebár komoly fordulókon és meghallgatásokon válogattak össze hozzáértő szemek és fülek).

Girls’ Generation – Visual Dreams (Intel Collaboration Song) – 3:22-nél :))))

Sistar és a kpop világ legszebb lábai:

Szóval nem tudom, hogy az itteni férfiak egyáltalán felfogják-e azt, hogy milyen szép nőkkel vannak körbevéve. Az egyik doki akivel beszélgettünk a téma kapcsán azt nyilatkozta, hogy neki európai feleség kell. Egy másik beszélgetés egy középkorú nővel pedig arról szólt, hogy itt nincsenek is szép nők.  Komolyan lehet valami a látásmóddal, vagy a belénk nevelt kultúrával, mert az utcán szembejövő nők fele szerintem tényleg szép és lehet Magyarországon vannak a legszebb lányok (a szlovákok szerint pedig Szlovákiában, szóval minden szubjektív) :-) de otthon akkor sincs ekkora „szépség-arány”.

Persze tény, hogy vannak érdekességek. Az egyik talán az öltözködés terén érdemel pár szót. Sarkítva itt két fajta öltözködési trend létezik: 1. elegáns, mint a koreai filmeken, mintha mindenki irodai alkalmazott lenne, decens kimért, a színek harmóniában, divatmagazinba illően. 2. cicanadrág, hozzá sportcipő, netán miniszoknyaszerű valami, bő felső.

A vicc, hogy a hétköznap is nagyon kiöltözött és a „lesz@rom a világot” stílus megfér egymás mellett. Még nagyobb vicc, hogy mindkettő jól tud állni nekik. A koreai nők alap öltözködési szabálya, hogy a melleiket nem teszik ki, viszont a lábaikat nagyon is láttatják. A lábaik nagyon szépek, arányosak – olyanok amilyenről sok nyugati lány áhítozik. Persze vannak kivételek is, amelyek főleg a diáklányokra jellemzőek. A diáklányok egyenruhát hordanak, amely a sportcipő kivételével (nagyon nagy sportcipő mánia van) egyforma. Egyes lányoknak viszont nagyon erős lába van, amit inkább el kéne takarni, de az egyenruha nem szabadon választott dolog itt, tehát bele kell törődniük.

A magasság az érdekes dolog, mert a nők, ahogy a férfiak is itt alacsonyak. Persze ez is relatív, mert láttam én már 2 méternél is magasabb csajt a reptéren (aki akkor érkezett amikor Melindát vártam). Valami világbajnok lehetett valamiben, mert egy stáb várta. Hát ekkora nőt én még otthon is elég ritkán látok. :) A tőled alacsonyabb nő előnye viszont az, hogy sosem kaphatod meg azt, hogy „nem járok veled, mert magasabb vagyok mint te”. :-)

Ha csak a szépségre figyelünk és európai szemmel nézzük a női nemet, akkor a kislányok nagyon aranyosak és szépek (szerintem jól neveltek, bár ez is relatív hiszen csak a környezetemből ismert anyagról tudok írni) a nők naivan elbűvölőek. Komolyan olyan arcot tudnak vágni, mintha épp az életük lenne a tét („ha nem találod meg azt az arckrémet a polcon akkor véged”). Fotóznám őket, csak ez nekem ciki, szóval inkább mindenki fantáziájára bízom.

Tény, hogy nem mindenki kpop idol és nem is szép mindenki. Egyszer láttam egy karikatúrát, ami azért sértő, szóval nem is teszem ide. A lényege, hogy az ázsiai nők nagyon sokáig fiatalok, de olyan mintha a  váltókorba lépve hirtelen öregednének meg. Lehet ez vicc, de van benne igazság. Az idősebb nőket viszont nagyon tisztelik. Egyrészt nagyon erősek, másrészt nagyon jól főznek (ami logikus, de itt ezt különösen kiemelik – ugyebár a kultúra nagy része az evés körül forog). A koreai kultúra azt tartja, hogy az idős nők nagyon erősek és mintha a férfi nem háttérbe is szorulna ebben a korban. Megvannak azok az előítéletek persze, hogy a férfi ne is végezzen női munkát. Női munka pedig mindig több van a ház körül, mint férfi. Autója nincs mindenkinek, hogy arra lehessen fogni az elfoglaltságot, meg itt valahogy nem is menő az otthon bütykölés. Erre vannak a szervizek. Szóval az asszonyok csinálnak mindent. Talán épp e miatt volt nagy riadalom mikor én a gyerekotthoni önkéntes munka során felmostam, vagy mikor a központban bevállaltam a 100 ember után való mosogatást. :) Persze már a vele járó tiszteletért is megérte. :) A lányok viszont fiatalon is már megtanulnak ételt készíteni. Ezért maximális tisztelet.

Azt mindenképp érdemes még megemlíteni, hogy a lányok-nők szerintem itt sokkal több kozmetikumot kennek magukra mint otthon. Van akinek csillog az arca. Én sem értettem miért. Kiderült, az arckrém miatt. Az arckrém itt eléggé mindennapi dolog, a férfiak esetében is. Ugyebár van fix 3 szobatársam, akik lefekvés előtt arcot krémeznek. A kozmetikumok fogyasztására az idolokkal fémjelzett márkák is buzdítanak. Arcokkal adnak el mindent. Van pár nyugati arc is, de én mindenhol inkább Girls’ Generation lányokat látok. 2NE1 Park Sandara Etude hirdetés nagyon ritkán kerül csak elő, akkor is az Etude House boltjaiban.

Van persze Koreának egy másik arca is, ez pedig a plasztikai műtétek világa. Sajnos épp a koreai kpop idolok plasztikai műtétre való „hajlandósága” az, amely a többi koreai lányt is az ilyen beavatkozásokra ösztönzi. A zenei kiadók most már tudatosan igyekeznek visszanyomni ezt a trendet. Az YG Entertainment következő lánycsapatával kapcsolatban már 100%-ban természetes külső van ígérve. A metró amúgy tele van plasztikai műtét reklámokkal. Annyira elérhetővé teszik ezeket a szolgáltatásokat, hogy a sebészekkel még a KakaoTalk mobilos chat alkalmazáson keresztül is fel lehet venni a kapcsolatot. A félénkek is kapnak esélyt, elvégre elég kényes téma ez.

Ezek a szöuli metrón fotózott képek:

18 Responses to Koreai nők, plasztikai sebészet, miegymás…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük