browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Kis patak avagy Cheonggyecheon, Szöul

Posted by on 2012-07-04

Amióta Szöul létezik a Cheonggyecheon patak keresztülfolyt a városon. A történelem során sosem volt szép, mert a partján a cölöpökön álló házakból inkább szemét és az ürülék lepte el. Inkább volt a város szégyene, mint a dicsősége, ezért a koreai háború után a patakot elkezdték szépen lassan feltölteni. Később a várostervező bizottság úgy döntött, hogy a feltöltött 5.8 km-es részre autóutat kell építeni.

Jobb ha inkább autópályának nevezzük, mert több helyen így szerepel, mindez talán a maga 16 méteres szélességének köszönhető. Az közel 6 kilométeres autópálya 1976-ban el is készült és az akkori Dél-Korea fejlődésének a jelképe lett.

A poén utána következett, amikor 2003 nyarán az akkori Szöul polgármestere azzal a kezdeményezéssel rukkolt elő, hogy az autópályát fel kéne számolni és vissza kéne hozni az eredeti patakot mint ötletet, persze mindezt egy olyan környezetben, amely a várost díszíti és még látványosabbá teszi. Akkor az egész nem volt vicc (bár a fél világ Szöulon röhögött), mert számolni kellett a mér kiépült metróval, a forgalom elterelésével és azzal a 120 ezer tonna (!) vízzel is, amelyet a Han folyóból kellett naponta belepumpálni a mesterségesen kialakítandó patak medrébe.


Nagyobb térképre váltás

A kezdeményezést tehát komolyan vették, és mindaz amit 20-30 év alatt sikerült eltüntetni, most egy új arcot öltött. Így lett a Cheonggyecheon patak 2005-ben a szöuliak egyik büszkesége. Az ár sem elhanyagolandó, mert 386 milliárd wonba (kb. 77 milliárd HUF) került mindez. Azt azért ne feledjük, hogy napjainkban is folyamatos költségeket generál a patak fenntartása. A patak felett egyébként 22 híd épült.

Szerinted megérte? Írd le a véleményed!

12 Responses to Kis patak avagy Cheonggyecheon, Szöul

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük