browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

FamilyMart rebranding CU, CVS for You, CU Later

Posted by on 2012-08-06

Engedtessék meg, hogy az egyik ex-szakmámnak eleget téve, most kicsit marketingről írjak. Az augusztusi hónap folyamán ugyanis nagy méretekben zajlik az egyik „kisbolt” franchise hálózat rebrandingje (amikor egy márkát teljes mértékben átalakítanak, új logó, imázs, szlogenek, stb.).

Konkrétan a japán-koreai FamilyMart hálózatról van szó, ami jelen van a mindennapjaimban. Éhesek vagyunk? FamilyMart! Szomjasak vagyunk? FamilyMart! Ennénk egy fagyit? FamilyMart! Tölteni kell a tömegközlekedési kártyánkra? FamilyMart! Nincs olyan nap, amikor ne kerülnék kapcsolatba a márkával. Habár a GS25 a kedvencem, ez nincs mindenhol. Így marad a FamilyMart.

A cégről már írtam, sőt Japánban is láttam egy boltot, ami ugyanezt a logót viselte. Irtózatos nagy pénzek forognak a mindennapi étel – ital árusításban. A termékek ráadásul ízletesek, és szerintem az árak ellen sem szólhat senki semmit. Minden van: mikró, ahol az ember „megfőzheti” a maga által vásárolt félkész terméket (hamburger, pizza, stb.). Kávé, amit ismét magam készíthetek el. Ha akarom előre csomagolt jeges poharakba öntöm a kávét, üdítőt, sőt akár mojitot is. Persze vehetek forrázott kávét is X féle ízben. Egy-egy ilyen shop olyan mint otthon a benzinkúti boltok, csak az árak normálisak és nem lehet tankolni mellettük. :)

egy FamilyMart Japánban

Zanzásítva a lényeget. A japán és koreai vezetés összeült június elején és eldöntötte, hogy a független márka útját válasszák. A japán tulajdonrészt képviselő céget Family Mart-nak hívták, a koreait viszont Bo Gwang Group-nak. Lehet itt okoskodni, de a pakliban az is benne lehetett, hogy a koreai cég nevében a Family Mart kifejezés meg sem jelent. A két ország közt emberileg közeli a viszony. Nem egy kevert családot ismerek, ahol a japán koreai kapcsolatokról csak pozitív véleményt látok. Persze ott a közvélemény és a történelmi dolgok, amelyeket nem tud feldolgozni egyik-másik oldal. A koreai cég új neve ezért meg is változott Bo Gwang Family Mart-ra. Milyen kreatív nem? :)

Koreában az első ilyen bolt 1992-ben nyílt meg és mára már közel 7200 bolt van az országban. A márka-váltás viszont csak a koreai hálózatra vonatkozik (hoppá!), amely lehetséges, hogy így kerüli majd ki a liszencdíj fizetését a japán anyacég (?) felé. Hong Seok-jo a koreai-rész vezérigazgatója elég érdekesen nyilatkozott a téma kapcsán, ugyanis azt mondta, hogy továbbra is fenntartják a kapcsolatokat a japán féllel a franchise rendszer kapcsán.

Beszéljenek a statisztikák és az eredmények. Számomra az is új volt, hogy Észak-Koreában is vannak FamilyMart boltok. Ezen nagyot néztem! Azért nagy pénzekről beszélünk, de gondoljunk bele a márka átalakításának anyagi vonzatába is. Óriási nagy költségek!

Forrás: korea.com

A lényeg majd kiderül, addig is érdekes látni, hogy egy-egy FamilyMart boltban már CU logós munkaruhában szolgálják ki az embert. CU logósak a zacskók is, de a bolt többi része még nem lilában díszeleg. Persze láttam a buszból már teljesen CU-s márkára átalakított boltot is, amiről igyekszem utólag majd képes is „betoldani” ide.

UPDATE: Itt egy épp átépített ex-Family Mart (Seogwipo, Jeju)

Addig is csak egy legyezővel szolgálhatok, amit az egyik FamilyMart boltban ingyen osztogatnak. Olyan dög meleg van, hogy itt férfiként sem ciki ha legyezi magát az ember. Amúgy ezt konkrétan imádom Ázsiában, hogy funkcionalitását tekintve nincs egy dologban semmi ciki (legyeznie kell magát az embernek nemtől függetlenül, mert hőség van), így mindenki használja. Ugyanezt ha otthon csinálnám a leggyengébb szó az lenne, hogy nem vagyok férfias, a legerősebbet meg nem mondom, mert homofób kifejezés lenne. Mindezt azért, mert a társadalom kialakított egy képet, hogy mitől férfia a férfi? Egy férfi nem legyezi magát, hanem megpusztul hőgutában? Ja woll! :)

2 Responses to FamilyMart rebranding CU, CVS for You, CU Later

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük