browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

PSY: coolság és profizmus

Posted by on 2012-08-07

Egyszer volt, hol nem volt… bóklásztunk a Word Cup Stadium környékén és nagy zajra lettünk figyelmesek. Elvileg egy koncert – gondoltam én, és közelebb mentünk, hátha látunk valamit… mire kiderült hogy a Nike Women’s Race Seoul 7K női futóverseny show zajlott. A belépés ingyenes volt és közben amolyan hakni szinten több ismert (számunkra persze ismeretlen) előadó is fellépett. Ennyi nőt egy rakáson én még sosem láttam, szóval fülig ért a szám. Mindenki sportszerkóban és főleg Nike-s pólóban. Este volt, tehát a versenynek már vége volt. A színpadon két szám között épp azt sorsolták, hogy hányas számú induló megy ki az amerikai futóversenyre….

Aztán fellépett egy koreai „Caramel” stílusú srác énekelt, akiért mindenki odavolt. Na róla máskor írok, mert most itt és most egy PSY nevezetű fickónak szentelem ezt az írást. Jó videók lesznek, ezért érdemes végigolvasni a cikket! ;-)

Az első benyomások, hát hogy is mondjam, furák voltak. Felmegy egy jellegzetesen érdekes képű kissé kövér pali a színpadra és Irigy Hónaljmirigy stílusban elkezd másokat parodizálni. Előszeretettel nőket imitál és az egésznek volt valami cikis feelingje. Elkezdődött egy szám, aminek az elején még mosolyogtunk, aztán egyszer csak annyira jó érzések jöttek fel bennem, hogy ihaj. Mindenki ismeri azt az érzést mikor libabőrös lesz egy zenétől, koncerttől, vagy valamitől. PSY egyszerűen megmozgatta az egész tömeget. Két szám között szórta a poénokat, engem pedig magával ragadott az egész hangulat amit leművelt. Ki ez a pali? Hogyhogy én idáig nem tudtam róla?

PSY koncert (elnézést a képminőségért)

Hátsó kameraállás: PSY középen a tömeg pedig mobilokkal világít

gyertyák helyett mobiltelefonok (fergeteges volt, amit persze a gagyi fotónk nem ad át)

Utánaolvasva a dolgoknak kiderült, hogy PSY (azaz, Park Jae-Sang) a Bostoni Egyetemen tanult az USA-ban (!). Az első két lemezét a dalszövegek miatt tiltólistára tették, ráadásul volt egy vérvizsgálat folyamán marihuána származékot is találtak a vérében. :) PSY mellesleg az YG Entertainment-el szerződött le (állítólag hosszú menet volt mire beadta a derekát), akinél a kedvenc koreai lánycsapatom, a 2NE1 is van.

Lényeg, hogy én ezt a palit imádom és odavagyok mindenért amit leművel. Elsőre európai szemmel mindenki cikinek fogja érezni amit lát, de előbb utóbb sokaknál ez a dolog át fog billenni humorba és szeretetbe. :-)

Na jöjjenek a fotók és a klipek!

PSY legrégebbi (2006-os) és legismertebb száma a We are the one (magyarul: Egyek vagyunk), ahol egy Észak- és Dél-Korea közötti paródia a téma. A számnak persze mélyebb értelme van, csak figyelni kell a részleteket. Aki látta a koreai Oldboy című filmet annak ismerős lesz pár részlet.

A másik említésre méltó szám a Right now (Pont most). Erről jut eszembe, hogy PSY táncosai (főleg táncosnői) nagyon ott vannak a szeren. Ez lejön a klipből is.

És elérkeztünk napjainkig, amikor PSY „bedarálja” a világot:

A Gangnam style című száma nemzetközi listákat dönget (lást iTunes letöltési statisztika) és olyan nemzetközi zenei hírességek gratulálnak PSY-nak Twitteren mint T-Pain vagy Scooter Braun (aki Ludacris, Britney Spears, vagy Justin Bieber karrierjét is igazgatta már).

Az így készült videóból egyértelmű, hogy PSY a saját poénjain is röhög. A koreográfiát és a szöveget is neki köszönhetjük. :-) Két érdekesség: Először is a klip erejéig átkérték Hyuna-t egy másik ügynökségtől. Másodszor pedig 0:32-nél ott lobog egy magyar zászló. :) Kicsi a világ!

A koreaiak imádják PSY-t. Maffiózó kinézete ellenére mindenki tudja, hogy nagy a szíve. Azt rebesgetik, hogy tévedésből kétszer sorozták be, így a két év katonaság helyett ő még egyszer bevonult és végigcsinálta újra a két évet. :)

PSY hivatalos weboldala: psypark.com

13 Responses to PSY: coolság és profizmus

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük