browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Itaewon freedom

Posted by on 2012-08-15

Szöul egyik híres városrészét (több is van, ezért konkrét belvárost én nem is tudok megnevezni, mert itt sok belváros van) Itaewon-t nem szeretném kihagyni a palettáról. Többször jártam itt és bennem kevésbé hagyott nyomot. Aki Iteawonról lelkes cikket szeretne olvasni, ajánlom Mira blogját (forrás a videó alatt a cikk végén).

Először egy koreai lány küldött minket ebbe a városrészbe. Nem is értettem miért. Attól, hogy nyugati vagyok (nem bírom megszokni ezt a jelzőt… utálom is rendesen), még nem akarok nyugati dolgokat látni itt. Ez olyan mint amikor egy francia turista azért jön Szöulba, hogy itt francia parfümöt vásároljon. Ki érti ezt? Ha vásárolni akar valaki valamit, akkor ne a hazai termékeivel telítse meg a bőröndjét, hanem vegyen helyi szuveníreket, nem? Persze lehet én vagyok a hülye. :) Na kritikus énemet hátam mögé dobva térjünk vissza Itewonra. :)

Itaewon az a hely, ahol egy utcán minden sok ország éttermébe tud ellátogatni az ember. A szöuli magyarok között terjeng egy legenda, miszerint van itt magyar étterem is. Én ezt a legendát nem hiszem el, mert szerintem nincs, vagy legalábbis én nem láttam sehol. Aki ismer valakit akinek az unokatesója látott már olyan ember aki evett egy ilyen helyen, az írjon ide címet. :) (oké, lusta voltam rákeresni is, mert annyira tömény minden és annyi a feladat, hogy nincs idő ilyen extra infóknak utána nézni).

Az utca egyébként arról híres (azoknak akik nem jártak még itt), hogy van egy magyar „Jó napot!” tábla a járdába süllyesztve. Akik jártak itt viszont azt is tudják, hogy ez a tábla sok hasonló tábla egyike. Mindegyiken más-más nemzet köszöntése, térképe és zászlaja található.

Ebben a városrészben iszonyat sok a külföldi, aminek van azért pozitív előnye is. Szerintem itt (habár itt nem jártam még egy buliban sem) ha az ember elmegy egy szórakozóhelyre nem kap „te meg mit keresel itt?” pillantásokat a helyiektől, hiszen nagyon sok külföldi bulizik itt. A koreai lányok és fiúk sokkalta nyitottabbak, mert lehet épp nyugati pasit / barátnők akarnak (ezért vannak itt) vagy csupán lázadnak a tradicionális rendszer ellen. Az utcán sétálva nem egy amerikai katonát látok olyan gyerekkocsit tolni, amiben keverék gyerekek ülnek. Érdekes etnikai mix van ebben a városrészben, ami nem feltétlen rossz, csak mondjuk én nem feltétlen erre vagyok kíváncsi Koreából (Szöulból).

Közel az amerikai laktanya is és az ember nem tud úgy végigsétálni rendesen, hogy ne akarjanak öltönyt eladni neki. :-) Van itt amúgy brazil-gyanta is. Háttér információként tudni kell, hogy a koreai lányok nem nagyon kedvelik a szőrös mellkast. Én a szőrös kezem miatt többször megkapom a koreai gyerekektől a „monkey” vagy „gorila” jelzőket. :) Hiába minden a helyi szokásokból ered. Itt a férfiak szakálla is alig nő (én senkit sem láttam még borotválkozni a szobatársaim közül…. mázlisták), és a mellkasul sem szőrös (a lábuk viszont igen). Ezek a gének és az igények kiszolgálására itt ez a szőrtelenítő-szalon is. :) Mondjuk az intim részek szőrtelenítését a férfiaknál nem nagyon értem, mert azt itt egyenlővé teszik a „meleg” fogalmával. A koreai nők sem szőrtelenítenek „alul”. Ez a hullám ide még nem tört be, szóval érthetetlenül álltam az alábbi reklám előtt. :)

Számomra ez a városrész, csak egy a sok közül ami érdekes, de nem dobogtatja meg különösképpen a szívemet. Ha már etnikai részekről van szó, akkor az Incheon-i kínai negyed érdekesebb. De persze ahány ember annyi vélemény. Én ha belegondolok, hogy netán itt telepednék le, eszembe sem jutna Iteawonba vagy más angol tanárok által lakott helyre (azt hiszem Namsan torony és alagút környéke?) költözni. Én élvezem azt, hogy belessüppedhetek az itteni kultúrába (ami persze az arcom és bőrszínem miatt sosem lesz 100%-os).

Ami nagyon tetszik és ezt nem győzöm elégszer hangsúlyozni: a kávézók, vagyis kávéházak (mert van amelyik 5 szintes!!!). Iszonyat nagy kávézási kultúra van Dél-Koreában. Ha valaki kijut ide, ne hagyja ki ezeket. Diákok napokat el tudnak tölteni bennük, mert ide járnak tanulni. A magasabb szinteken a személyzet is néha jelenik csak meg takarítani, szóval a nyugalom biztosított.

Iteawon a koreaiak számára a nyugati kultúra jelenlétét jelenti. Ez lehet rossz is, de jó is. Mindenki döntse el maga. Én empatikus képességemnél fogva (na ez nagy arcúnak tűnhet, de komolyan büszke vagyok arra, hogy bele tudom magam élni más helyzetébe is) néha kimondottan irritálónak tartom a nyugatiak jelenlétét az országban. Érzem azt, hogy mit gondolhatnak mikor „húdelaza” amerikai fiatalok zajonganak a metrón, mert azt hiszik övék a világ, stb. Persze Itaewon kell azért is, hogy a koreaiak kicsit „felengedjenek”. Még mindig van egyfajta előítélet a külföldiekkel szemben, amely az ország hosszú időkön át történő bezártságának köszönhető. Más ázsiai országok megtanultak lazábban élni a nyugati kultúrával (és nem csak hirdetik a „nyitunk mi felétek” eszméket). Minden persze kétélű, és értem a tradíciók / kultúra hanyatlását is, de szerintem az igazságot majd a távoli jövőből visszatekintve fogjuk csak meglátni.

A témához nagyon illik egy klip :-) amire Judit hívta fel a figyelmem. A 80-as évek stílusa senkit se tévesszen meg, direkt ilyen „cikisen rájátszós”. Amúgy a szám csak 1 éves. ;-)

ITAEWON FREEDOM (with J.Y. Park)

Ajánlott írás: Itaewon. ‘Global village’, vagy amit akartok…

8 Responses to Itaewon freedom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük