browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Magyarország és a koreai háború

Posted by on 2012-08-14

Július 27-én volt ugyebár a koreai háború 59.-ik évfordulója. Az eseményről a nemzetközi sajtó annyira nem is emlékezett meg (evégre az 59 az nem kerek szám), viszont Dél-Korea nem felejtette el. Több hírportál is fotókat közölt a háborúról. Érdekes volt látni olyan képeket Szöulról, ahol szinte szó szerint a porral egyenlő a város nagy része. Erre most meg itt áll egy mega város, amely a maga modernségével cseppet sem emlékeztet a múlt borzalmaira. Szöulba trendi járni. Júliusban 1 millió turista jött Koreába.

Szöul egyik kisebb terén egy kültéri kiállítás volt a koreai háború kapcsán. Az alábbi képek többet érnek ezer szónál. Több kép dokumentumfilmekből és a sajtóból is híressé vált. Ilyen például a kisgyerek aki egy Incheon-i ház kapuja előtt sír. Vele vajon mi lehet? Él még? Vannak unokái? Ilyen gondolatok jártak az eszemben a képek nézegetése közben.

Érdekesség volt még a segítő (harcoló) kezet nyújtó országok zászlajai is. Megtaláltuk a magyart is. Érdekes Csehszlovákia nincs ott, ami logikus, mert ugyebár a Szovjetunió oldalán állva furán jött volna le a segítség. Magyarország oldaláról viszont miért volt segítség? Ha valaki tudja a választ nyugodtan világosítson fel.

Dél-Koreát a II. világháború után szabályok ide vagy oda lerohanta az északi „oldal” és nemzetközi csapatoknak kellett visszavernie a jelenlegi északi vezető „nagypapája” által irányított hadsereget. Összesen 67 ország sietett Dél-Korea segítségére, amiért napjainkban is hálásak. Ez az ország nem lenne ott, ahol most tart ha nem sietnek a segítségére. A történelemtanárom azt mondta, hogy a történelemben felesleges a „mi lett volna ha?” kérdés. Azért én eljátszottam a gondolattal: Egész Koreában ma diktatúra lenne. A világ gazdaságilag is másképp állna. Az Apple nem állna versenyben a Samsunggal. :) A francia autógyárak nem futnának sírva az EU-hoz, mert veszteségeket könyveltek el. Nem lenne k-pop és nem lennének doramák sem. :) Tudom kicsit vicces a gondolat is, mert nem így kell megközelíteni a problémát, de ezek azok a dolgok, amelyek elsőként mindenkinek bevillannak Koreáról (főleg ha nem jártak még az országban).

A koreai háború számomra sokáig eléggé homályos téma volt. A történelemkönyvek főleg az európai részre fókuszáltak és talán volt két sor ami a koreai háborúról szólt. Ha valaki gyorsan meg akarja érteni az egész helyzetet a képek alatt ajánlok két forrást.

Ajánlott cikkek:

Rubikon – 1953. július 27. | A panmindzsoni fegyverszünettel véget ér a koreai háború

Wikipédia – Koreai háború

5 Responses to Magyarország és a koreai háború

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük