browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Koreai mézes italok – az új fétis

Posted by on 2012-11-13

Ha beteg az ember, pláne külföldön, akkor sokféle dolgot kipróbál. Lehet ez nem egy általános szabály, de ezzel én így vagyok. Aki követ Instagramon, az láthatta, hogy mennyi fajta gyógyszert teszteltem… sajnos negatív sikerrel. Komolyan olyan érzésem van, mintha ezek valami gyerekeknek doktorbácsis játékhoz lennének legyártva. Semmi hatásuk nem volt.

A thai szobatársam még egy fájdalomcsillapítót is adott, amit itt Koreában vett, hogy segítsen a fejfájásom enyhítésében. Ez sem hatott. Lehet azért mert nem vagyok ázsiai, vagy egyszerűen már ezekre az anyagokra az én szervezetem nem is reagál.

Ilyenkor persze jönnek a natúr tippek. Citrom, sok folyadék… Esetemben ez a házvezetőnő által már nyáron legyártott (szinte kanna mennyiségben) cukorban tartósított grapefruit-héj maradványainak vízzel való leforrázása és ennek elfogyasztását jelentette. A recept rém egyszerű: a friss grapefruit (sőt szerintem más citrusféle is lehet) héjjat megmossuk, majd apró csíkokra vágjuk és rengeteg cukorral betakarjuk, majd ezt a kannát berakjuk a mélyhűtőbe. Minél tovább marad ott, annál jobb. Télen nagyon jó hangulatot generál, akár beteg az ember, akár nem. Nos a folyamatos köhögést nálam ez a meleg ital állította el. Minden ami hideg (akár levegő is) pedig rontott a helyzeten. Mindig az estét vártam, amikor elindult a talajfűtés, amely újabb veszélyeket rejtett. Kiszárította a torkom és minden nyelés fájdalmas volt. Az ember ilyenkor nem találja a helyét és legszívesebben az anyja szoknyája mellett lenne… ezt persze szimbolikusan, mert egyrészt felnőtt, másrészt az anyja épp Bulgáriában van. :D

Visszakanyarodva az eredeti témához, Koreában a hűtött italok mellett a kasszánál vannak melegített italok is. Nem vicc, a teától a dobozolt kávéig, meg egy-két ginszenges italon túl van itt mindenféle érdekesség. Soknak a neve sem mond semmit, sok viszont beszédes. Ilyen a már említett mézes meleg víz is. És komolyan működik. Nagyon sok napot betegen dolgoztam és az ilyen italok elfogyasztása segített azt az 1-1.5 km-es gyalogutat elviselni fuldoklás nélkül.

Nagyon könnyű rákapni ezekre a 200 forintos meleg italokra, de egyeseket már a kávézóban is el tudok készíteni (méz és forró víz). A második ilyen érdekesség a fenti képen látható fahéjas ízű ital. Ez is valami élmény. :) Hát ez lett az új fétisem, hogy ilyeneket teszteljek. Nem akarom elkiabálni, de úgy tűnik kezdek kijönni a kórból.

Ettől függetlenül fél hivatalosan elárulom, hogy előrehoztuk a hazautazás dátumát, szóval ha valakinek kell még szuvenír, akkor a héten jelezze, mert lehet jövő héten már késő lesz. ;-) Közben persze azon kattog az agyam, hogy Szöul mennyire fog hiányozni és a gyerekeinkkel hogy fogjuk tartani a kapcsolatot. Más nagyon nem érdekel ezen kívül, kivéve azt a tényt, hogy a magyar kajával nagyon kell majd vigyáznom, mert nem szándékozom visszahízni azt, amit itt egészségesre lefogytam. :)

9 Responses to Koreai mézes italok – az új fétis

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük