browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Megáll az eszed, ha eszed!

Posted by on 2013-02-10

2012-03-22 09.17.32

Erőteljes táplálkozási szokás átalakító folyamaton esek át. Visszatérve Ázsiából olyan dolgokra kezdtem odafigyelni, amelyek idáig valahogy nem voltak fontosak. A koreai konyhát anno szidtam, mert zavart, hogy a rizs köré összpontosul minden. A hús csak csipegetni való dolog. Ezzel szemben a zöldségek és gyümölcsök pedig erőteljes helyet kapnak az asztalon. Nem is ez a fajta táplálkozási modell volt a zavaró, hanem az, hogy mindig szóba „sikerült” hozni azt, hogy a koreai konyha milyen egészséges és a nyugati (mondjuk magyar) pedig nagyon nem az. Ennek eklatáns példája ugyebár én voltam, aki 8 hónap alatt ledobott magáról 14-15 kilót.

Később hazajöttünk, örültem a magyar ételeknek (bár valami zavaró volt, hogy nem okoztak már akkora örömöt), és viseltem az ételek okozta következményeket. Levertség, fáradtság stb. Az ész megáll szó szerint, mert nem tudok koncentrálni és nem leszek hatékony a mindennapi feladataim elvégzésében. Ezeknek a dolgoknak régen sosem tulajdonítottam nagy figyelmet. Másrészt azt is tudni kell rólam, hogy az étkezés sosem foglalt el előkelő helyet az életemben. Amikor munka volt és fontos dolgok történtek az sem érdekelt ha egyszer ettem egy nap. Más ismerőseim meg sem engedtek maguknak ilyen „bűnözést”, mert enni kell és az egy nagyon fontos dolog. A lényeg az, hogy most ott tartok, hogy alapvető élelmiszereket (már amiket a hiedelmeink annak tartanak), kezdek kihagyni az étrendemből. Ehhez hozzájárulnak könyvek, kutatások tanulmányozása vagy épp baráti beszélgetések (van aki már előbbre van ebben a témában).

Mindezt persze szinte lehetetlen családi környezetben megvalósítani. A klasszikus táplálkozáshoz szokott családtagokat irritálhatja, sőt egyenesen sértheti, hogy én miért nem eszek kenyeret, és tagadom meg lassan az összes tésztaétel fogyasztását is. A tejjel mindig is problémáim voltak, a sajttól migrénem is lehet (főleg a kemény sajtokat tartja az egészségtudomány migrén kiváltó ételnek). Lassan minden olyan étel kiesik, amely a magyar konyhában alapvető „tantétel”. A legnehezebb a krumpliról való lemondás lesz, mert mindig is ez volt a kedvenc ételem (bármit krumplival). Mindez csak külön lakva oldható meg és akkor nincs probléma. A legtöbb előny viszont abból származik, hogy nincs több „dejóllaktam” és utána letargikus fáradtságot érzek állapot.

Arra is rájöttünk, hogy a koreai konyha (és itt most azért felhívnám a figyelmet, hogy nem akarom isteníteni a konyhájukat) áll a legközelebb a paleolit táplálkozási modellhez. A könyvet még nem olvastam el, de állítólag nem nagyon sikerült még fogást találni a rendszeren. Amit idáig sikerült elérnem, az a zöldség-mix reggeli. Nassoláshoz (sosem voltam nassoló) pedig sárgarépát szoktam enni.

Végezetül idéznék pár gondolatot a rizsről:

„Főképp a csapadékos vidékek tartják nagy becsben. Nagyon sokféle rizs létezik, tájegységenként eltérő, melyik fajtával milyen viszonyban állnak az ott élők.

Megkülönböztetünk: hosszú szemű (pörgős fajta),rövid szemű (tapadós), számtalan aromás rizst is ismernek, lényegében ahány tájegység, annyiféle rizs létezik.

A rizs szénhidrát, melynek a napi egyensúly megtartásához 50-60 %arányban kell részt vennie a táplálkozásban. De ez összetett szénhidrátokra vonatkozik (gabona, burgonya, zöldség). Az egyszerű szénhidrátok, mint például a cukor, energiabombaként hat a szervezetre, de a robbanás nyomán gyors visszaesés, energiahiány lép fel (mivel több szénhidrátot juttatunk a szervezetbe)

A rizs összetett szénhidrát, magas rosttartalommal és B-vitaminnal, de emellett fehérjét és fontos aminosavakat is tartalmaz.

A rizscsalád igen népes, ki kell emelni a hántolatlan barnarizst, mely tartalmazza a növény összes értékes elemét. Tovább kell főzni, mint a fehér rizst, sőt előáztatni is érdemes, és durvább formájú, mint a hántolt testvérei, viszont rendkívül tápláló.

Szerepet játszik az egészséges étkezés és egészséges életmód kiművelésében. A finomított élelmiszerek minimálisra csökkentése, vagy teljes kitiltása a mindennapi táplálkozásból hosszabb, egészségesebb életet, lassabb öregedési folyamatokat eredményez.

Akkor táplálkozol egészségesen, ha saját szervezeted igényeit, valamint külső körülményeidet egyaránt figyelembe veszed.”

forrás: tokyoplaza.hu

Ja és a végére: hiányzik a kimchi amit kinn nem nagyon szerettem. :)

15 Responses to Megáll az eszed, ha eszed!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük