browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Észak-Korea – pénzek

Posted by on 2013-05-19

A minap ajándékba kaptam észak-koreai pénzeket, pontosabban észak-koreai won-t. Mondanom sem kell, hogy számomra ez kuriózum, arról nem is beszélve, hogy állítólag komolyan ügyelnek arra, hogy ilyen pénz ne kerüljön ki az országból. A magyarázat egyszerű: az imperialista országok hamisítanák és így próbálnák meg gazdaságilag is bomlasztani az amúgy elég jól működő gazdaságot. A szöveg persze vicces, de azért milliók hisznek ebben, innentől kezdve pedig semmi sem vicc.

2013-05-15 21.40.05

Lényeg, hogy ezek a pénzek 2006 és 2007-es évjáratúak, Észak-Koreában pedig 2009-ben volt pénzváltás, amikor ezeket cserélték le újabbakra. Napjainkban elvileg létezik egy észak-koreaiak között használt fizetőeszköz (ilyet külföldi sosem kap) és van egy turista won is, amit vissza kell váltani dollárra ha kilép az ember az országból. Ó ez a paranoia. :)

2013-05-15 21.39.36

Az érdekes viszont az, hogy megosztottam a képeket az Instagram és a KakaoStory fiókomban is (KakaoStory a KakaoTalk képmegosztó közössége / alkalmazása). A dél-koreai ismerőseim persze kiakadtak, mert ők ilyet még nem láttak. Mindenki azt kérdezte, hogy honnan szereztem ezeket a pénzeket. Margóra megjegyezném, hogy a mai napig minden koreai ismerősöm furán tud viselkedni, amikor kiderül, hogy többet tudok a kultúrájukról, történelmükről mint ők hinnék (néha még olyan történelmi dolgokat is, amelyeket nekik kellene jobban tudniuk pl. a királyaikról). Bevallom, néha épp élvezem ezt …

További információk: ITT

Mit szólnátok, ha indítanék egy játékot és ilyen pénzeket lehetne nyerni? Van akit érdekelne?

5 Responses to Észak-Korea – pénzek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük