browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Mit ajándékozzak Koreában?

Posted by on 2013-06-09

Többször feljött ez a kérdés és gondoltam írok egy gyorstalpalót (tényleg rövid leszek, mert van két lehetőségem: vagy nem írok soha, vagy igyekszem rövidre fogni és az esetleges részleteket megbeszéljük a hozzászólásokban).

Koreában illetlenség látogatóba menni ajándék nélkül. Azt viszont hozzá kell tennünk, hogy az otthonukba nagyon ritkán hívnak vendéget a koreaiak. A találkozók általában egy semleges területen elfogyasztott vacsora keretében történnek. Étterem, kávézó, stb. Az ilyen helyek több szempontból is előnyösek, mert mindenki a legszebb arcát tudja mutatni, hiszen csak az öltözékére és a viselkedésére kell fókuszálni. Az intim szféra, a ciki dolgok otthon maradnak, és belegondolva ez így is van jól.

ajandekcsomag

Ajándékozás négy pontban

  • Alkohol mindenek felett. Ha valaki nem iszik alkoholt, akkor is egy minőségi alkoholos ital ajándékozása szép gesztus. Tovább lehet ajándékozni (nem viccelek) és mindenképp komolyan veszik az embert. Az angoloknak, amerikaiaknak azt tanácsolják, hogy ez legyen skót whiskey, de kerüljék a rum vagy vodka ajándékozását. Ezt hagyjuk a latin-amerikaiakra és az oroszokra, vagy lengyelekre. :) De hát mi magyarok vagyunk és a pálinkát vagy a különleges édes borainkkal kapukat tudunk megnyitni. ;-)
  • A csomagolás az egyik lényeg. Amennyiben gyümölcsöt ajándékozol, azt sosem add át táskában, ügyelj arra, hogy díszes ajándékdobozba kerüljön (nem viccelek, van ilyen). A díszcsomagos sonka-konzerv eltörpül a wc-papír mellett, amiről már meséltem, hogy szintén ajándékként adják (nem vicc, de főleg ez akkor van ha valakit a lakásán látogatnak meg).
  • A helyénvaló esküvői, temetési, babalátogatási, születésnapi ajándék az anyagiakkal függ össze. Igen pénz, mégpedig borítékban (nem viccelek). Ez független attól, hogy üzleti, baráti, vagy családi kapcsolatban állunk az illetővel.
  • Sose bontsd ki azonnal az ajándékod, kivéve ha erre külön megkér az ajándékozó. Amíg nálunk a pofátlanság az, ha nem bontod fel azonnal amit kaptál, keleten kapzsiságnak számít (nem viccelek). Én amikor megnyertem a nap dolgozója díjat az egyik farmon, a borítékot tartalmát a két betűs helyen mertem csak megnézni. :-)

Mára ennyi. Remélem tetszett és ha kérdés van akkor itt alul lehetőség van feltenni. Igyekszem válaszolni.

5 Responses to Mit ajándékozzak Koreában?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük