browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Moszkva (Sheremetyevo) – Budapest (Liszt Ferenc Repülőtér) Aeroflot

Posted by on 2013-01-26

A dátum 2012 november 19. A történetet ott fejeztem be, hogy a moszkvai reptér pár logisztikai és dohányzási szabálytalanságot leszámítva, rendben volt. A Facebook oldalon való visszajelzések alapján azért még mindig csodálkozom, hogy akik olvassák a blogot, azokban miért nem tudatosodott, hogy már otthon vagyok. :) Párszor már írtam, erről. Persze azt is megértem, hogy nem feltétlen lehet minden ember életútját nyomon követni, főleg azokét nem, akiket nem is ismerünk személyesen.

no multimédia központ, no fun

no multimédia központ, no fun

Amennyire a Szöul-Moszkva repülőutat tartom a legjobbnak az életemben (idáig), annyira volt a legrosszabb a Moszkva-Budapest. Egyrészt, mert nem bírtunk elindulni, másrészt pedig az egész út maga volt az unalom és letargia is egyben. A gépbe még akkor is pakoltak, amikor már rajta ültünk. Utána jött a szárny és a gép más felületeinek jégmentesítése. Ez a dolog mínusz fokokban igazán szórakoztató. Lehet van hatásfoka annak, hogy valamilyen folyékony anyaggal lefújják a gépet, de amatőr szemmel nekem úgy tűnt, hogy az azonnal meg is fagyott.

Az egész hangulatot bonyolította az a tény is, hogy itt azért már jócskán voltak magyarok. Nemzetünk közös vonása a hangos beszéd és a „mindenről van véleményünk, amit igyekszünk is azonnal megosztani honfitársainkkal” típusú attitűd. Ez 8 hónap ázsiai modell – ha nem muszáj nem hangoskodunk és tiszteletben tartjuk a másikat – után kicsit zavaró tud lenni. Jöttek az „úgyis lezuhanunk”, vagy „letörik a szárny” típusú témák, amelyek nem is annyira a téma miatt voltak zavarók, hanem a már említett feltűnési viszketegség miatt.

depressziós világítás :)

depressziós világítás :)

Nagy nehezen azért csak elindultunk, bár már az is megfordult a fejemben, hogy 3 óra késés után kártérítést is követelhetünk. Nem tudom ki ismeri a Flight Refund oldalt? A szolgáltatás lényege röviden, hogy 3 órás késés esetén a cég behajtja nekünk a kártérítést a légitársaságtól. Ez vonatkozik a járattörlésre és a visszautasított beszállásra is (fapados járatoknál megeshet, hogy szó szerint nem férünk fel a gépre). Ez itt a reklám helye. Katt a Flight Refund oldalára!

A gépünk azonban „sajnos” nem késett ennyit. A gép sokkal kisebb volt (Airbus A 319), mint az amivel Moszkvába érkeztünk. Mivel eleve kisebb távra is épült a gép, elmaradtak mindazok a luxus felszereltségek, amelyekért annyira oda lehet lenni. Nem volt multimédia center az ülések támláiban. Logikusan felfogható mindez, csak azért a több mint 3 órás út alatt nem nagyon lehet mit csinálni. Egy film belefért volna. Maradt a zenehallgatás saját forrásból és az alvás.

gyümölcs menü

gyümölcs menü

Az Aeroflot pozitívumai azért itt is megnyilvánultak: az előre lefoglalt laktózmentes és gyümölcs menüt nagyon komolyan ismét betartották. Olyan ételeket kaptunk, amelyeket a jegyfoglaláskor kértünk. Negatívumnak (bár engem ez nem érintett), azt tartottam, hogy míg a Szöul-Moszkva járaton idegesítően 3 nyelven is elmondtak minden instrukciót (orosz, angol, koreai), addig ezen a gépen valahogy kimaradt a magyar. Értem én, hogy Magyarország csak egy pattanás a Nagy Európa térképén, :) de kissé diszkrimináció oroszul és angolul beszélni egy Magyarországon leszálló gépen. Volt például egy idős néni, akinek mindig a családtagjai fordítottak. Az orosz légikísérők (akik meg kell jegyeznem kedvesek voltak) persze mindig kérdeztek valamit, amit fordítani kellett. Mindez engem személy szerint nem zavart, csak amint már említettem, fura az a tény, hogy míg az előző gépen egy számomra semmi információt is 3 nyelven kellett meghallgatni (ilyenkor megáll az épp aktuális film és dobhártyát nem kímélve maximális decibellel a sok nyelv miatt sokáig ordít a légikísérők főnöke a füledbe), addig itt magyarul egy szó sem hangzik el. Az információhiányt nyilván „mókás szomszédék” pótolták. Ennek még kevésbé örültem.

Aeroflot Coca-Cola

Aeroflot Coca-Cola

Egy szó mint száz, repülünk. És itt már nincs visszaút. 8 hónapja úgy indultam el, hogy szándékom nem volt visszajönni (csak látogatóba), de az élet különféle dolgai felülírták a terveket. A tapasztalatot amit kap az ember ilyen „kiruccanás” alatt, semmivel sem lehet pótolni. Fura az egész helyzet és inkább szomorúsággal töltött el a hazajövetel, mintsem örömmel. Nem tudom ki élt mát át ilyet, de a fogadtatás sosem akkora, mint amekkorát az ember elképzel. Valahogy azt hiszed, hogy ha sokat vagy távol, akkor az érkezésedből fakadó öröm, az sokáig is fog tartani. Elárulom: NEM! :) A család és barátok másnap élnek tovább és igazából csak neked számít az, hogy épp itt vagy és nem ott. Ha valaki próbálta már, az megérti ezt. Ha meg valaki ezt majd a jövőben éli majd át ezt, annak meg jussak eszébe. :)

A repülés röviden leírva kínos volt. Egyrészt elgyötörten még 3 órát kell egy helyben ülni. Nincs mit tenni, aludni kell. Az alvás nehezen ment, ráadásul mindig volt valami, ami miatt fel kellett ébredni. Hozták a menüt, vagy üdítőt osztogattak. A világítás később át lett kapcsolva depressziós üzemmódba, szóval végképp nem volt jó érzésünk az út során. Ezt is át kell élni, mondhatnánk, de végérvényesen közeledett Budapest. Aztán hosszas kínlódás után leszálltunk. Újra itthon.

2012-11-20 00.35.38

A blogot természetesen folytatom, hiszen elég sok félbehagyott történetem van. Igyekszem ezeket is pótolni, de ezen túl sok ötletem van még Korea és egyébként is Ázsia témakörben. A dolgok jobban pörögnek a varaljay.com Facebook oldalán, ezért akit érdekel ott is követhet. Minden hozzászólásnak nagyon örülök, ezért akinek van hozzáfűzni valója ne kíméljen. Köszönöm!

7 Responses to Moszkva (Sheremetyevo) – Budapest (Liszt Ferenc Repülőtér) Aeroflot

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük