browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Katana: a szamuráj kard

Posted by on 2013-01-16

katana

Tegnap egy könyvet kezdtem olvasni, melynek eredeti címe Katana: The Samurai Sword. Őszintén sosem hittem volna, hogy valaha is fizikailag érdekelni fog bővebben a kard és az ezzel kapcsolatos művészet. Számomra a fegyver az, amit lehet más férfiak istenítenek, számomra meg továbbra is fegyver marad.

Aztán jöttek a kard-leckék Koreában és az egész valahogy teljesen elvarázsolt. Azt azért margóra megjegyezném, hogy kiderült a lándzsával valahogy sokkal természetesebben és automatikusan jól ráérezve bántam.

Koreában a katana, azaz a japán kard témája érdekes dolog, mert egyrészt hisznek abban, hogy minden Koreából származik, másrészt pedig a koreai kard nem teljesen egyezik meg a katanával. A katana az ívelt kard, a koreai tradicionális kard pedig egyenes, nincs benne görbület. Kényes téma ez, szóval ha érdeklődünk is a történelemről, számítsunk rá, hogy több fajta meghökkentő véleménnyel találjuk magunkat szemben. Olyan ez, mint a tojás és a tyúk kérdése, amiről mindenkinek más a véleménye. A nyugatról jött embernek pedig ne legyen erről véleménye, mert ő ezt nem értheti. :)

az edzéseken használt egyik kard barkolata

az edzéseken használt egyik kard barkolata

Ha már kelet és nyugat, találtam is egy épp ide illő videót, amelyben összehasonlítják az európai kétélű kardot az egy élű katanával. Tudat alatt azért sok érdekes bennem lévő infó is feljött. A keleti kardokkal való harcban főként vágunk és „így igyekszünk sérüléseket okozni”, szóval szó sincs, kettévágom, leszúrom típusú harci taktikákról. A szúrásra egyébként is van egy másik mini katana szerű fegyver, de ebbe a témába most nem megyek bele. Még az olvasó azt hinné, hogy komoly szakértelemmel rendelkezem. Dehogy!

Fukuoka (Japán) - szamuráj-öltözék

Fukuoka (Japán) – szamuráj-öltözék

Most ugrik be viszont, hogy voltam én Fukuokában is, amit a szamurájok Mekkájának is nevezhetnénk, hogy ilyen szóképpel éljek. Azért amikor rám adták az étteremben a felszerelést, az tényleg nagy dolog volt. Szép emlékek ezek!

Az említettek fényében a videóban látható tesztek elég érdekesek lesznek, mert elég sokszor nem rendeltetésszerű használatot fogunk látni. Ettől függetlenül megdöbbentő a végeredmény. Valamit nagyon tudtak ezek keleten!

A következő pisztolygolyót szétvágó szamuráj-srácon pedig már tényleg dobtam egy hátast. Ezt nézzétek!

8 Responses to Katana: a szamuráj kard

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük