browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Hogyan fordulj vissza Szöulban?

Posted by on 2012-04-28

Szöuli ittlétem során elég sok európai számára fura, vagy inkább eltérő dolgot látok. Az egyik ilyen terület a közlekedés. Ok, Ázsiában vagyunk, ezt tudatosítani kell, bár néha ezt elég nehéz, mert én itt egy nagyon nyugati kapitalista társadalmat látok, amely szerintem már az USA-t is lekörözte (miközben nem felejtette el a múltját).

A közlekedés érdekes, és szerintem egyes eltérésekről külön lehetne írni. A motorosok nyugodtan igénybe veszik a zebrát is ha épp ott van zöld, de előszeretettel mennek a forgalommal szemben is (persze az út szélén, ha épp a közeli utcában szeretne letérni). Nagyon sok írás van a fejemben, főleg a KRESZ szabályok összehasonlításával kapcsolatban, de ezeket idő összeszedni és meg is kéne írni. :-) Majd egyszer, ok? :-)

Ami miatt a mai röpke írást írom, az a megfordulás. Budapesten a fő probléma ugyebár, hogy a körutakon balra térni lehetetlen, arról nem is beszélve ha az ember meg szeretne fordulni. Na az lehetetlen küldetés. Megy az idő, forgalom van és egy jobb kanyarral lehet megoldani a dolgot, persze ez is forgalom függő. Én kocsival nem egyszer vesztegettem el így 20 perceket. Nos Szöulban erre találtak egy megoldás, ami szerintem logikus (persze nem tudom mi van a szembe-forgalommal, de szerintem a fordulást is lámpával szabályozzák). Hogy érthető legyen itt egy kép:

A fekete autó tehát bement a baloldali fordulósávba és amikor zöldet kapott megfordult (a szaggatott vonalon). Ez általában a zebra előtt van, de Koreában a zebrán való megfordulásból sem csinálnak problémát. Az autók és a gyalogosok közeli barátságban vannak, mert mindenki figyel mindenkire. Ha valaki azt mondaná, hogy itt nincs gázolásos baleset, hát én vakon elhinném. Érdekes. Nyugati fejjel ez ami itt van egy káoszos primitív közlekedési szabályrendszernek tűnne, de ha működik akkor miről is beszélünk.

Margóra megjegyezném, hogy néha olyan érzésem van, hogy otthon a jogalkotás már olyan égi szintekig fejlődött, hogy nem telik el úgy 24 óra, hogy a közember ne vétene egy-egy törvény ellen. Itt a rendőrség is lazább, én legalábbis ezt érzem. A járőr autó villogóval megy végig az utcán (persze nem megy a sziréna) és a lakosokban nem kelt félelmet. Otthon a sz@r is megáll az emberben ha egy rendőr ránéz, persze ezt szerintem a szoci nevelte belénk. Persze az előszeretettel való büntetési rendszer is megállítja az ütőt az emberben egy rendőrautó láttán. Itt ez másképp működik. Nem félnek a rendőrtől, de az autólopás sem menő. Én konkrétan vandalizmus jeleit sem láttam. A parkok tiszták, az emberek nem verik szét, nem rongálják a közvagyont. A tizenéves diáklányok éjszaka járnak haza az iskolautáni tevékenységekből és senki nem kapja el őket… sorolhatnám.

Hol csúsztunk mi el? Ezt szeretném megérteni. :-(

6 Responses to Hogyan fordulj vissza Szöulban?

 1. Sjudit84

  A kanyarodósávot lámpával szabályozzák igen, de én is csodálkoztam hogy azt vettem észre anno Szöulban első alkalommal hogy állandóan megfordultunk és hogy külön kis sáv volt ennek…nem is tudatosult bennem igazából addig amíg le nem írtad. Attól viszont bekészülök hogy nem a zebra előtt feletted van a lámpa, hanem az utca másik oldalán…ezt figyelted már?

  Egyébként folyamatosan a zebrán állnak meg a kocsik…engem ez idegesít. Nem bízok meg benne hogy megállnak így időben ha nem lényeg hogy a vonal előtt álljon meg egy autó. És sajnos vannak balesetek, pont ezért, mert nem sokszor állít meg valakit egy lámpa. A barátomnak két balesete is volt, egyszer az ő kocsija meg egy bicajos találkozott, egyszer meg még 17-19 évesen motorozott és egy kocsival ütközött, majdnem ott is hagyta a fogát, azóta van tele fémlemezekkel meg varrásokkal…:S

  A rendőröktől tény hogy nem félnek annyira, bár állítólag ott se szeretik őket, nemtom…
  Én itthon ha meglátok egy rendőrt (bár a nagybátyám is az volt), érdekes módon rögtön bunkó “csakazértis” stílusra váltok át. :) Bár nincs jogsim és kocsim se. De akkoris…:D
  Félek is hogy KOreában kell majd jogsit csinálnom mert itthon nem volt rá lehetőségem meg pénzem. De ott meg nem akarok nagyon majd vezetni, mert szerintem sok időnek el kell telni hogy hozzászokjak az ottani KRESZhez :D Itthon is elég szőke vagyok a témában, hát még ott :D

  Hol csúsztunk el?
  Pont tegnap beszélgettem az egyik tanítványommal arról hogy mondta hogy az egyik ismerőse Debrecenből leköltözött Lentire és hogy ki van készülve hogy ott az emberek ki merik tenni a ház elé a gyümölcsöt árulni úgy hogy csak kitesznek egy dobozt mellé és dobd be oda a
  pénzt…és hogy nem viszik el, és hogy miért nem lehet mindenhol így…

  Erre szoktam azt mondani, hogy jó, akkor oda lehet költözni…most ha nagyon utópisztikus meg negatív akarok lenni akkor erre azt tudom mondani hogy a rossz viselkedés inherensen benne van az emberi fajban, úgyhogy pálfordulást várni reménytelen. Az hogy pár helyen egész normálisan érnek, az dícsérendő de kisebbség.
  Bár Koreát én is biztonságosabb helynek tartom mint pl. Isztambult vagy New Yorkot, attól függetlenül még ott is történhetnek az emberrel dolgok. Illetve sokszor nem is jó ha valaki ennyire naív. Lásd pl. két hete vagy hogy a T-ara lánycsapat egyik tagjától Olaszországban ellopták az összes pénzt mert nála volt és hát ahogy tudjuk, egy olyan országban ahol sok a turista, ott sok a zsebes is.
  És miért volt ez lehetséges? Mert valszeg a csajnak otthon sose volt ezzel gondja, lerakhatta a táskáját ahova és nem kellett félnie hogy valaki belenéz. Mert más a társadalmi viselkedési szabály. De ettól függetlenül ez nem mindenhol van így. Szóval én örülök neki hogy mi felkészültebbek vagyunk ilyen téren.

  • Váraljay Gabriel

   Igen a lámpa a kereszteződés másik oldalán megvolt. :) A zebrán megállás nekem is fura, de ez a lámpa miatt is van. Ha zebra előtt lenne a lámpa és nem látna rá akkor tuti nem ott állnának meg. A T-ara-s story-t nem hallottam. Melyik csaj volt az? :) Nembaj rákeresek. :-)
   btw. én itt mernék közlekedni :-)

 2. Phie

  egyébként koreában játszi könnyű jogsit szerezni…én már szinte bánom, hogy nem ott csinálom. bár a másik oldal, hogy akkor meg nem tanulnék meg normálisan. vagy európaiasan.

  nem értek egyet azzal, hogy elcsúsztunk valahol. de ha mindenképpen így nézzük, akkor ők is elfognak, mégpedig hamarosan, és sokkal nagyobbat…

 3. Evelyn

  Japánban én is azt tapasztaltam, hogy az autósok nagyon figyelnek egymásra is, a bicajosokra és a gyalogosokra is. Autópályán pl. max. 110-el araszoltunk, ha sávot akartunk váltani, a legnagyobb dugóban is beengedtek minket, lelassítottak, amint meglátták az indexet. Itthon és más európai országban sem tapasztaltam még ilyet.

  Aztán egy ismerős mondta, hogy Japánban, ha valaki balesetet okoz, akkor a károsultnak (vagy ha ő a baleset után netán nem tud intézkedni, mert annyira súlyos lenne az eset, pl. kórházba került emiatt stb., akkor a családjának) van joga kiszabni a vétkesre a büntetést (nem általános szabályozás van mindenre). Így pl. ha valaki mondjuk tolókocsiba kerül egy baleset miatt, a károsult/a család kérheti azt büntetésként, hogy meghatározott ideig, akár a károsult egész hátralévő életében fizesse a vétkes a kórházi/kezelési költségeket. (ja igen, merthogy ott TB rendszer sincsen) Nem tudom, hogy ez így van-e 100%-ban, ahogyan leírtam, az ismerősöm mindenesetre így tudja, így hallottam tőle. Ha viszont így van, akkor bizonyos értelemben nem csoda az óvatosság és lehet tényleg megtanulnak így az emberek nagyobb felelősséggel figyelni egymásra.

  Esetleg érdeklődd meg, hátha Koreában is van valami hasonló a háttérben :)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük