browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Filmforgatások Szöulban

Posted by on 2012-05-02

A koreai film- és sorozat-ipar szintén világhírű lett. Ez is a hallyu (koreai hullám) egyik összetevője. Az tévécsatornák itt ontják a szappanoperákat és a történelmi sorozatokat is. Utóbbiak tekintetében le a kalappal, mert ezek is hozzájárulnak egy ország / nép egészséges nemzeti öntudatához. Magyar történelmi sorozatokból is elkelne pár, azt lehet többre értékelném a manapság vetített magyar sorozatoknál. Ugyanúgy lehet romantikus, sőt akció szálat is vinni egy történeten át, csak az egészet más történelmi korszakba kell helyezni. A lényeg, hogy itt ezt nagyon komálják, amit meg is tudok érteni.

Egyszer láttam egy ilyen sorozat részletét az itteni tévében és ott konkrétan a helyszín a Kyungbokgung palota volt. A kosztümös filmek minden pénzt megérnek… Szöulban, illetve konkrétan Mapo-gu városrészben (persze lehet máshol is, csak arról nem nagyon tudok nyilatkozni) elég sűrűek a film- és sorozatforgatások.

Nekem már az első héten sikerült elkapnom egy ilyen filmforgatást:

Jó persze sok élményt nem ad az ilyen. Emberek lámpákkal, kamerával keresve a megfelelő hátteret és szöget. A filmezés nagy része előkészítés, majd a cuccok lebontása és elszállítása… Annyira nem szexi, mint ahogy egy-egy werkfilmben ábrázolják. :)

Pár hete pedig a kedvenc konténeres luxus-iroda előtt:

Persze ez lehet csak valami amatőr, vagy alternatív stílusú film forgatása lehet. A fene se tudja, ezért nem is töltöttünk el itt sok időt. Kattintottam és mentünk haza. :-)

A nagyszabású dolog, ami közvetve érintett az AIYa kávézóban történt filmforgatás volt. Az egészet az ember nem érti. Bejöttünk este 8-ra az alapítványhoz, erre a mellette lévő (hozzá tartozó) kávézó előtti járdán sok fiatal lány tipródott. Benéztünk, fények és mocorgás. Az ember nem érti mi a fene van (persze máskor már simán le fogom vágni), mert semmi érdekes nem történik. Később kiderült, hogy egy sorozat forgatásának az egyik jelenete van a kávézóban, amelynek főszereplője egy Micky Yoochun nevezetű koreai énekes / fimsztár. A srác állítólag elég híres, amiről én nem sokat tudok, mert a doramákat (sorozatokat) valahogy idő híján nem tudtam sehogy sem elkezdeni. Én megelégedtem a koreai filmekkel. Utóbbiakból viszont elég sokat láttam (vagy 30-40-et). Feltehetően a Rooftop Prince sorozatot forgathatták (mert ezt látom a srác adatlapján és ezt írta ). Lényeg, hogy a kávézóban dolgozó barista szobatársam odavolt meg vissza, hogy találkozhatott a „művész úrral”. :) A cikk elején látható képet az egyik filmes busz oldaláról lőttem.

A vendéglátósok mellesleg nem veszik ám félvállról a dolgot. Nem tudom, hogy ők kérvényezik-e a forgatásokat, vagy megkeresik őket, de egy-egy ilyen forgatás után előszeretettel mutogatják a saját éttermük előtt is, hogy ott bizony ez és ez a műsor készült. Itt egy példa erre is:

Kuriózumként itt van pár amerikai film koreai plakátja (számomra megmosolyogtatóak a koreai betűkből kiolvasott filmcímek) :-) Aki ismeri a betűket, érti miről beszélek, legalábbis remélem.

7 Responses to Filmforgatások Szöulban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük