browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Hierarchia a koreai társadalomban

Posted by on 2012-05-01

Lehet a mi kultúránkban az a menő ha más vagy és megmutatod egyediséged, Koreában ez másképp van. Legalábbis most még. Nagyon ritkán látni rózsaszínbe öltözött Barbie stílusú csajt és ritka a rocksztár kinézetű srác is az utcán. Az egész utcakép és forgalom inkább a szürke-fekete látványt nyújtja (legalábbis számomra).

A  társadalomban itt jelen van a hasonlóra való törekvés, amit én próbálnék, de nem tudok megmagyarázni. Nyilván a hajszín itt alapból fekete, de van aki előszeretettel festi a haját barnára, vagy vörösre (srácok is!). Ettől függetlenül ha az ember végignéz egy utcán valahogy mégis egyforma mindenki. Ezt nem az arcokra értem( habár még mindig nagyon sokakat az általam alkotott 5-6 kategóriába tudnám sorolni), inkább az öltözködésre gondolok.

Nemrég olvastam egy cikket a témában ami épp arról szólt, hogy még a hegyi túrák (Korea 70% hegység, szóval nincs mit csodálkozni az ilyen kijelentéseken mint: „A koreaiak szeretik a hegyeket!”) közben is egyforma szabadidőruhát keresnek a boltokban, nehogy kilógjanak a sorból. Persze van itt sárga és piros felső is, de azt is csak módjával… és főleg fiatal körökben. Az irodai munkánál ugyanaz a helyzet. Öltöny vagy kiskosztüm (ami mellesleg nagyon jól áll az itteni nőknek), de semmi esetre sem a laza „elamerikaiosodott” viselet.

Az autók színéről még nem is beszéltem. :-) Hát itt én 3 színt látok: feketét, szürkét (ezüst) és fehéret. Komolyan. Lehet, hogy van itt aki kék színű autót vesz, vagy pirosat, de ezek ritkák mint a fehér holló. Gondolom őket a szomszédjaik azért megszólják. „Ejnye Józsikám, hát nem tudtál más színt venni?” :-) Lényeg, hogy a szalonokban sem látok más színt, mint a már említett árnyalatokat. Sokak szerint a fehér és a fekete nem is szín, a szürkéről nem is beszélve. :-) Ezt a témát megemlítve egyes koreaiak azt mondják, hogy ez hülyeség (Árácsi például nem értett egyet velem) :-) de meséljenek a képek:

  • a kis különc :)

Azt meg kell érteni, hogy a konfucianizmus egy időben állami vallás volt Koreában. Ennek köszönhetően a társadalmat átitatta egy olyan hierarchikus rendszer, amely napjainkban is érezhető. Ennek köszönhetően már az első találkozáskor az ember olyan kérdéseket kaphat új koreai ismerőseitől, amelyet Magyarországon mi a „Közöd?” kérdéssel díjaznánk. :-) Koreában nincs szó pofátlanságról, csupán a illető tudni szeretné a korunkat és a foglalkozásunkat, mert tudat alatt be kell pozicionálnia magát a mi státuszunkhoz képest. Ilyenkor dől el minden. Ettől függetlenül van a központban egy diáklány, akit néha tarkón tudnánk csapni, mert sem Melindának sem nekem nem köszön (ami itt azért már elég nagy szemtelenségnek számít). A többi vele megélt részletről amit csinált nem is beszélve… A kis csajt egyszerűen elkönyveltük hülyének. Nincs mit tenni. :)

Természetesen mindenki nagyon kedves és tiszteletteljesen viselkedik. Én szeretem ha megadják az embernek a tiszteletet, akár milyen lazaságot is sugárzok kifelé. Elég sok kedvességet és figyelmet kaptam az ittlétem alatt, szóval csak áradozni tudok az egész kultúráról. Persze mindennek két oldala van. Már meglátom a hierarchikus rendszer árnyoldalait is. Azt, hogy ha valaki az illető szintje alatt helyezkedik el, akkor neki már meg sem kell köszönni a szolgálatait. Legyen az takarítónő, vagy akárki. Ezzel nem tudok egyetérteni. Én mindenkinek megköszönök mindent, a legkisebb dolgot is és látom, hogy értékelik.

Szóval a konfucianizmusból adódó életszemlélet tett jót is és rosszat is a társadalommal. A fiatal generáció viszont nyitott a lázadásra is, aminek jelei már látszódnak. A klipekből már egy lázadó generáció nyitogatja szárnyait, ami bizonyosan hatással lesz a rajongóikra is. Beatlessel is így kezdődött, pedig ők aztán elég gyengén nyomták napjaink stílusaihoz képest. Szóval láttunk mi már karón varjút. Ha itt elkezd összedőlni az évezredek alatt felépített társadalmi rend, ami ugyebár csak a 60-as évektől nevezhető modernnek, akkor annak én nem fogok örülni. Jó dolog a tudatosság, jó ha látod, a reklámok mögött a szándékot, jó ha felismered a politikai játszmákat, de ettől függetlenül ha „felébredtél” nem biztos, hogy valaha boldog leszel.

6 Responses to Hierarchia a koreai társadalomban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük