browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

10 dolog amit tudnod kell ha koreai lánnyal randizol. (1. rész)

Posted by on 2013-05-05

Mivel mi a világ másik felén élünk és angoltanárként elég nehezen tudunk elhelyezkedni Koreában (lehetetlen), elég kicsi az esélye annak, hogy valaki tartósabb ideig Dél-Koreában tengesse napjait. Ettől függetlenül bármi megtörténhet, lehet akár working holiday, vagy egyéb ösztöndíj, szakmai gyakorlat stb. aminek eredményeképp az ember ott találja magát, hogy koreai lánnyal (netán lányokkal?) randizik. A lehetőségek körét persze szélesíthetik az Európában tanuló / dolgozó koreaiak is, akikre talán ismét működhetnek a most leírt szabályok. Előre kikötöm, hogy ez is egy fordított cikk, amelyet kiegészítek az saját gondolataimmal, mert jártas nem vagyok ezen a területen. :) Másodsorban pedig ezt is fenntartásokkal kezeljük kedves uraim, mert habár Korea homogén ország, azért ahány ember, családi háttér, élettapasztalat, annyi szokás…

A legtöbb írás tényként közli a következőket: Ha koreai nővel randizol, akkor a világ legjobb barátnője lesz a tiéd. Ők szépek, arnyosak, szexisek, lojálisak, tiszták, édesek, viccesek és sokkalta nagyobb adag ártatlanság van bennünk, mint a többi nemzet lányaiban. Ez igencsak felüdítő lehet, legalábbis ezt írja a cikk forrása, ami alapján belekezdtem ebbe a nem épp egyszerű témába. Személy szerint azért láttam árnyoldalakat is, de sok pozitív tulajdonsággal én is egyetértek. Azt semmiképp se felejtsük el, hogy koreai lánnyal randizni egy teljesen más világ. Eltérő a kultúra, a nyelv a viselkedés, amelyek sok félreértést is szülhetnek. Ettől függetlenül szerintem minden az egyénen múlik, rajtunk és a másik félen. Na csapjunk a lovak közé! Jöjjön a 10-es lista!

bora_ma_boy

1. Nem akarnak könnyűvérűnek tűnni a szemedben

Egyes mendemondák szerint van egy előítélet a levegőben, mely szerint a koreaiak azt hiszik, hogy a nyugatiak szerint könnyen megkaphatóak. Épp emiatt ha egy koreai lány egy külföldivel randizik, nem szeretné hogy könnyűvérűnek tűnjön. Gondolom az amerikai hadsereg van a háttérben, akiket egyszerre szeretnek és gyűlölnek is nemzeti szinten. Amúgy ha a koreai lányok koreai férfival randiznak, sokkal lazábban is viselkednek. A lényeg, hogy folyamatosan figyelve lesz a viselkedésed, hogy kiderüljön, te csak egy könnyen megkapható numerára vadászol, vagy komolyabbak a szándékaid. A tanács az, hogy semmiképp se vedd elő a nyomulós technikákat, mert ezzel egyrészt nem mutatsz ki tiszteletet a lány iránt (általánosságban sem), másrészt a higgadtam viselkedésmódod komolyabb szándékra fog utalni. Ellenkező esetben pedig kételkedni fog a szándékaidban, szóval a megismerkedést már elrontod az elején. Gondolom ezt a részt nem is kell ragozni…

2. Te egy Playboy vagy a szemében

Ha fehér ember vagy, ráadásul fiatal és jóképű (figyelem az angol és konglish „handsome” jelző náluk a vékony alkatot is jelenti, tehát le a plusz kilókkal), a koreai lányok nagy része automatikusan még mielőtt megismerne nagy játékosként és nőfalóként fog pozicionálni. Azt hiszik, hogy te nyugatiként kapsz akkora figyelmet a többi koreai lány részéről, hogy minden ujjadra jut egy belőlük és ebből következően össze is rakják a képletet: nagyon sok lány akar téged. Épp ezért a kapcsolat eleve egyfajta gyanúval indul és mindaddig bűnösnek találtatsz, míg nem bizonyítod be ártatlanságodat…

Megjegyzés tőlem: Kicsit felröhögtem ennél a résznél, mert attól, hogy valaki nyugati srácként Koreában van még nem fognak rá ragadni a lányok. Thaiföldön ez gyorsan megy, de a koreai női büszkeség azért (tapasztalataim szerint) sokkal erősebb.

Az első időszakban az is megtörténhet, hogy frissensült barátnőd ellenőrizni akarja majd a telefonodat, bizonyítékokat keresve, hogy nem állsz kapcsolatban más nővel. Ezen a területen elég agresszív is lehet, épp ezért tedd „tisztává” és átadhatóvá a telefonodat. Arra mindenképp készülj fel, hogy a telefonodon lévő nők képeit, sms-eit és neveit komolyabb kikérdezési folyamaton át magyaráznod fog kelleni. Ha megtagadod a telefonod átadását, az egyenlő az elismeréssel: nőfaló vagy.

Megjegyzés: Azért ebbe belegondoltam így hirtelen. Több női barátom van mint férfi, eleve a neveltetésemből adódóan jobban megtalálom a közös hangot a nőkkel, mint a férfiakkal. Ha ilyen szituációba kerülnék érdekes dolgok jönnének szembe az tény. :)

A telefont át kell adni és nem foglalkozni a „nekem személyi jogaim vannak” kérdéssel. Ha ezen múlik egy párkapcsolat, ám legyen. Ha dugdosod a telefonod, azzal növeled a gyanú mértékét. Épp ezért a legegyszerűbb ennek elejét venni. A telefonod egyébként előbb vagy utóbb meg fogja szerezni. :) Muhaha.

Megjegyzés: szerintem ez egyedi eset, mert nem tudom elképzelni ezt a dolgot, inkább csak a tini korosztály köreiben, de lehet tévedek.

3. Álmodozni fog az új életéről

Megmondom őszintén ez az a rész, amitől egy kicsit szomorú lettem. Több koreai nő ugyanis (főleg az idősebbek) álmodoznak arról, hogy külföldi férfiakat ismerjenek meg, mégpedig azzal a céllal, hogy kimenekülhessenek a koreai társadalomból. Ez egy kicsit fura a férfire nézve, de fontos megértenünk azt is, hogy napjainkra már egyre több nő attól függetlenül, hogy szereti az országát, nem érzi jól magát a koreai férfiak által irányított társadalomban. Ha veled randiznak, te vagy a menekülő útvonal. Tudat alatt mind azt érzik, hogy akkor is te vagy a jobb út, ellentétben egy helyi férfi házassági ajánlatával, akinek az anyja és a családja talán egy életre megkeseríti a mindennapokat. Tudják, hogy nyugaton ez másképp működik.

Azzal mindenképp számolnod kell, hogy ha egy koreai nővel randizol, akkor ő szinte az első perctől kezdve tele lesz reménnyel és tervekkel, álmokkal. Minden arról fog szólni, hogy te majd bizonyára feleségül veszed és elviszed a saját országodba. Más érzelmeivel játszadozni nem fair, ezért ha komolyak a szándékaid, akkor mindenképp beszélj róluk és az eltervezett közös jövőtökről. Minden lány utálja azt a helyzetet, amikor a külföldi pasija a tudtára hozza, hogy „Hazamegyek, persze nélküled… köszönöm az ingyen szexet és az idegenvezetést, viszlát!” Nyilvánvalóan senki sem használ ilyen szavakat, de ettől függetlenül minden hazautazós szakításnak ez a jelentése. Nem is csoda ha a másik fél kihasználva érzi magát.

Megjegyzés: Emlékszem, hogy hallottam én már koreai fiúktól is ilyen tapasztalatokat. Ők ugyanezt tették magyar lányokkal. A vége az volt, hogy „hát kulturális különbségeink voltak”. Hogy ez több éven át nem tűnt fel egyik félnek sem csak a végén? Alattomos dolog ez a kultúra. (szarkazmustáblát ide)

4. A család nagyon fontos

A koreai lányok / nők nagyon illedelmesek a szüleik és családjuk felé, a család pedig igyekszik megvédeni őket minden egyes csalódástól. A család elve fél a társadalom megvetésétől, ezért mindent megtesz, hogy semmilyen botrányos dolog ne történjen (legalábbis ne tudódjon ki). Ésszerű, hogy ebből adódóan a család mindent megtesz azért, hogy beleszólhasson a lány szívügyeibe is, manipulálva a döntést. A szülők hatalmát sose becsüld alá. A koreai lány (fiú is) igenis figyel a szülei tanácsára és sok esetben épp a szülők bele nem egyezése miatt következik be a szakítás.

Megjegyzés: Épp ezzel kapcsolatban az egyik blogban valamikor régen azt olvastam, hogy a legegyszerűbb út ha dohányos koreai nőkkel ismerkedik az ember. Miért? Koreában a nők dohányzását elítéli a társadalom, ám akit ez hidegen hagy nagy eséllyel indul a lázadó kategóriában, így más területen sem enged majd beleszólni az életébe. Hát ja, csak ki akar egy dohányos nővel szóba állni? :-)

A koreai nők jobban függenek az őket támogató családtól, mint itt Európában, vagy Amerikában. Eleve az a modell is, hogy a nők kései 20 és akár 30 után is a családjukkal élnek. Ennek ára van: követni kell a szüleik vezetését. Ezt azért is fontos tudni, mert az embert nem érheti meglepetés ha a 25 éves barátnője bejelenti, hogy neki este 10-re már otthon kell lennie. :) Upsz!

Általában a koreaiak nem mutatják be a barátjukat, barátnőjüket a szüleiknek addig, amíg nem érzi késznek a dolgot a házasságra. Ez jó is lehet, csak a külföldiek esetében ez másképp történik. A randi időszak elején a lányok nagy eséllyel tesztelik le a „külföldivel randizom” hírt a szüleiken, akik már az elején útját állhatják a további találkozóknak. Minden esetre ha a szülőkkel való találkozásra kerül sor, fel kell kötni a gatyákat, mert ez egy nagyon komoly alkalom. A ház szabályait be kell tartani, és ide tartozik minden amit a szülők mondanak (akár mikorra legyen otthon a lány stb. szabályai is). Ha találkozol a szülőkkel öltözz ki elegánsan és készülj egy kis rövid koreai szöveggel is. Pár szó elég, úgyis segítenek majd, de a siker az ilyen részleteken múlik. Csak akkor beszélj ha kérdeznek és semmiképp se akar oldani a feszültséget rigalánc stílusoddal (bár el nem tudom képzelni, hogy valaki laza lehet ilyen szituációban). :)

Kicsit hosszú lett az írás, ezért úgy döntöttem, hogy két részre vágom.

A lista foltyatását ITT olvashatod.

25 Responses to 10 dolog amit tudnod kell ha koreai lánnyal randizol. (1. rész)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük