browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Párválasztási szösszenet

Posted by on 2012-06-03

Nem tudok leszakadni a párválasztási témáról, ezért most egy kis rövid posztot még itt összetákolok. Először is voltunk tegnap a Cheonggyecheon pataknál, ami ugyebár keresztül folyik Szöulon. Erről majd írok, meg lesznek képek is, de a lényeg, hogy nem egy koreai párt láttunk csókolózni, szóval ennyit erről. Bejött a nyugat szelleme, romlás van. :)

Pár tény azért még bevillant. Nem tudom tudtátok-e, de demográfiailag kevesebb nő él Koreában mint férfi, tehát ellentétben Magyarországgal itt a nőkért “megy a harc”, persze idézőjelben, mert annyira nem töri össze magát senki. Van pár ismerősünk, akik állítólag már szomorúak, hogy nincs senkijük, és róluk a baráti körük is tudja, hogy nősülnének, de az egész marad ennyiben. Ez van…

A másik tény, hogy Ázsiában még általános szokás, hogy a házasság sikerét nagyban befolyásolja az anyagi háttér. Ha orvos vagy, lépéselőnnyel indulsz, ha van pénzed, gazdag a családod lépj előre kettőt a játékban. Ha nem egyszer kimaradsz a dobásból. Nem Korea, de a minap Kínáról olvastam egy cikket. Hát ledöbbentem. Idézek:

“Általában azok a nők találnak a legnehezebben párt, akik magasabb iskolai végzettséggel, fizetéssel vagy IQ-val rendelkeznek. Azok a férfiak pedig, akiknek nincs lakásuk vagy autójuk, nem érnek semmit. Őszintén szólva, én még a karrierépítés kezdeténél járok, így nem túl jók a kilátásaim.”

Na ez a kemény nem? Egyébként ITT a cikk forrása, érdemes végigolvasni.

Egyébként megkérdeztem a két huszonéves szobatársamat, hogy ők hogyan is látják ezt, alias “Tudsz-e randizni öcsém ha nincs pénzed?” (megjegyzem nekik nincs mert diákok és amúgy is önkénteskednek, tehát a képlet egyszerű). Az egyik válasza az volt, hogy hát 50-50% hogy ez bizony így van: ha nincs pénz akkor lehet randi sem lesz, mert esélyed sem lesz a lánynál. A másik viszont azt nyilatkozta, hogy szerinte ez nem teljesen igaz, mert nem a pénz az első.

Tény, hogy a lányokat végignézve itt több kategóriát lehet megkülönböztetni: van a hercegnő típus, akiket a doramákban is láthat a magyar nagyérdemű. Na őket szerintem ide-oda jobb helyekre kell vinni és luxus-márkák képviseleteiben kell az “oppaaa vedd  meg nekem ezt meg azt” kéréseknek kell eleget tenni. Persze vannak itt normális csajok is, akiknek nem a pénz a lényeg. Végül is ugyanaz van mint otthon, vannak a cicababák és vannak a többiek. :-) Na ennyi okosságot még mára. Várom az engem szidalmazó kommenteket.

21 Responses to Párválasztási szösszenet

 1. Magrere

  Tudom írtad már hogy tabu téma, de megkérdezhetnéd a szobatársakat vagy ismerősöket, hogy mit gondolnak a melegekről. Vagy ott nagy általánosságban hogy fogadják el őket, mennyire vállalják fel a hírességek és hétköznapi emberek. Vannak-e meleg bárok. Én nagyon kíváncsi lennék rá

 2. Kovács Tímea

  Egyre többször olvasom, hogy “várom az engem szidalmazó kommenteket” és a “nyugodtan lehet fikázni” mondatokat egy-egy bejegyzésedben. De hiszen nincsenek is ilyen kommentek. :D Jó az, amit csinálsz, nem kell parázni a trollok miatt. :)

 3. Vándormadár

  Ez jó volt! Sajnos, tapasztalom itt, Koreában én is, hogy aki nem elég csinos/gazdag, az el van keseredve, megy a pedálozás ezért, talán túlságosan is. Sajnos… :( A rosszindulatú hozzászólokkal meg nem kell törődni!!! :)

 4. Fazekas Erika

  Ezek után naivan megkérdem a belső, a jellem mennyire van befolyással egy pár választásnal? Vannak még “kényszerházasságok”?

  • Váraljay Gabriel

   Kényszerházasságok lehetnek, mert ha a lány, vagy fiú nem talál megfelelő párt, akkor a szülők igyekeznek megszervezni a partit. Mint sok minden ez is változik, mert egyre bátrabbak a fiatalok, de azért jelen van a vallás is (elég erősen), szóval biztos közrejátszik a “jó keresztény az a fiú, menj hozzá” :)

 5. Fazekas Erika

  és a barátságok? Van igényük rá az embereknek? Na meg idejük…

  • Váraljay Gabriel

   Szerintem főleg idő nincs. Legalábbis én ezt tapasztalom. Néha azt hiszem sikerült egy barátot szereznem itt, de az vagy felületes, vagy ilyen lazák a barátok egymással. Az elején zavart, na jó bevallom most is. Csak a filmekből tudok példát hozni, hogy a barátok általában gyermekkorból vannak. Persze ez is szubjektív lehet… Azt látom, hogy megvannak a kis társaságok, akik összejárnak gyermekkortól, és ezen belül vannak kisebb klikkek. :) Namármost ide bejutni egy európainak… Pff. :)

 6. Sjudit84

  Szerintem a melegekről egyértelműen az a koreaiak véleménye hogy KOreában nem létezett amíg a nyugatiak be nem hozták mint egy betegséget. Itaewonban ahol a legnagyobb a külföldiek aránya, ott vannak meleg bárok de mindenki odafigyel hogy ne vegyék észre, mert ezen az élete, munkahelye múlhat…A legtöbb meleg, eltitkolja a családja meg mindenki előtt.

  Barátságra meg persze hogy van igényük, ezek mindent csak egyben képesek csinálni, bazi nagy a csordaszellem, ha egyedül vannak, már megpusztulnak…rögtön befordulnak. De jó hogy nem vagyok ilyen!!! :D

  • Fazekas Erika

   Nem a haverok, buli, fanta-ra gondoltam :-) az leesett, hogy működik, hanem inkább a mélyebb kapcsolatokra. Gábriel írásaiból úgy tűnik elég nagy rohanás van, meg nem nyílnak meg könnyen az emberek. Erre gondoltam, hogy a mély, évtizedeken át tartó barátságokra van-e igény.

   • Váraljay Gabriel

    Phie ezt talán jobban látja. Nekem a barátság a mély beszélgetéseket jelenti. Ha ez felületes akkor azt nem érzem barátságnak. Lelkizős lennék? Nem, csak néha kell, hogy valaki meghallgasson, de ne répát szüreteljen a mobilján közben. Phie poénja napi szinten ott van az éltünkben. :D

    • Phie

     koreában az ilyesmi egyszerűen nem része a kultúrának.

     • Atta

      A mély barátság vagy a mély beszélgetés, vagy mindkettő nem része a kultúrának?

      • Phie

       a mély barátság ( attól függ, mit nevezel mélynek) része, a mély beszélgetés nem

       • Phie

        az egész az életkor hierarchikus rendszere miatt van. a koreaiak nagyrészében, ha csak 1 évvel idősebb náluk valaki, az olyan érzéseket kelt, mint bennünk kb. 25-30….bár manapság néha még az sem számít. de azért azt hiszem, eltudjuk képzelni, hogy vannak olyan emberek, akikkel egyszerűen a koruk, vagy egyéb státuszuk miatt nem tudnánk úgy haverkodni.

  • Váraljay Gabriel

   Tényleg ez a “problémám nekem is”. Én eleve alapból napi minimum 2 órát gép előtt töltök. Persze nem értik, de igyekszem megmagyarázni, hogy 1. pénzt keresek 2. blogolok az országról 3. tartom a kapcsolatot az otthoniakkal. Én eleve elvagyok egyedül (egyke gyerek ugyebár), tehát néha leterhel ha több órát kell egy társasággal lennem. Nincs bajom a közösséggel, de kell a magány is a lelkemnek. Hogy lehet pl. csoportosan tanulni? Oké lehet, de azért otthon csak egyedül van minden diák nem?

   • Fazekas Erika

    Én is ilyen vagyok (talán mert szintén egyke)….le tudnád ott élni az életedet úgy, hogy az európai voltod miatt nem vesznek be igazán, hogy mindig kivűlállóként kezelnek? (Idővel biztos változik ez….)

    • Váraljay Gabriel

     Szerintem igen. :) Hála a “hülye” természetemnek, mert különc vagyok. :)

  • Ani

   Akkor megint pofára estem X”DD simán benyaltam hogy a melegedés ott nem gáz XD hála a sok Kpop “fiú fúnak vall szerelmet” baromkodásnak…hű de elegem van magamból XDD

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük