browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

200.000 meghajlás – te bevállalnád?

Posted by on 2012-07-25

Komolyan mondom, ez a hónap… :) Ugyebár tegnap írtam az új tevékenységről, amely a napi közel 12 óra adománygyűjtésről szól. Minden nap nem fog menni, mert lehet én egy nyápic európai vagyok, de heti 6 napot nem fog menni (a többieknek igen, pl. az egyik szerzetes srác befejezte a fogadalmát, és most már ezt csinálja “főállásban”, már nő a haja, stb.). Amúgyis, 2 nap kimaradt a blogból és már jöttek a reklamációk, hogy miért nem írok. Szóval részemről a heti 6 nap nem fér bele, de azért 2-3 nem fog problémát okozni. Majd úgy szervezem az életem, hogy írni is tudjak, meg ugye pénzt keresni is (mert itt most csak konkrétan reggelit kapunk és a többit nekem kell megoldanom).

Pár napos hír, hogy a comfort women téma kapcsán (amiről már írtam ITT), itt most nagyon nagy mozgalom kezd kibontakozni. Idáig is volt, mert erről írtam. Egyrészt Japán hallgat, mert fizetett, más hírek szerint nem sokat és nem érti mi a baja még Koreának. Másrészt meg lassan kihal ez a generáció, bár akik katonák voltak és ott harcoltak a II. világháborúban már nagypapák és nyugodtan élik életük utolsó éveit. Ez egy eléggé megosztó téma. Én ott voltam egy tüntetésen, de utána pár koreai azt mondta, hogy azért ennyire ez nem tiszta kép, mert sokan önként vállalták ezt a fajta “munkát”. Nehéz igazságot tenni, mert ha ezt megemlítem egy koreainak mondjuk a központban, akkor képes erősködni, hogy “márpedig ez igaz”, amire én nem mondok semmit, mert sem az illető nem élt akkor sem én. Hagyjuk.

Lényeg az ami most következik: Gondolt egyet a civil szervezet(ünk) vezetése és szervezett egy akciót, aminek a lényege, hogy augusztus elején levonulunk Jeju-ra (ez egy sziget Dél-Korea déli részén), és fesztivál szinten az ott jelenlévők összesen 200.000 meghajlást (én inkább leborulásnak nevezném – feküdj / kelj alapon) fognak végezni tiltakozásképp a világban ma is jelenlévő szexrabszolgaság ellen. Jelen lesz ugyebár az alapítvány apraja nagyja + 2 magyar :) meg nagyon sok koreai diák, Japánból is érkeznek és mindenki aki mozdítható és támogatja ezt a mozgalmat el ott lesz augusztus felében Jejun.

Elsőre sokkolt az egész, hogy “na akkor Gabriel hány meghajlást írhatunk be?” Én erre fülig szájjal, persze “várjatokmá” szerűt reagáltam. Melinda rásegített és azt mondta, 2000-et csak meg tudunk csinálni, elvégre az egészre van egy napunk. Hogy éreztessem milyen is lesz. Tessék elképzelni 4 kijelölt területet, 4 nagy számlálóval. :) Az első területen a 10.000 meghajlást bevállalók lesznek (vannak páran tőlünk is), a másodikon az 5000-es tábor, a harmadikon a pár ezres és a negyediken aki 1000 alatt hajlandó bevállalni valamennyit. :)

Amúgy érdekelne, ki mit gondol erről. Digitális agyam azt mondja nincs értelme az egésznek, mert mi változik meg ezzel a Latin-Amerikában, vagy Ázsiában, netán Afrikában? A szexrabszolgaság virágzik, attól függetlenül, hogy illegális, vagy szemet hunynak felette a kormányok, vagy a rendőrség, stb. A másik oldalam meg azt mondja miért ne? Tombolni fog a kánikula, vizet kapunk, törölközőt viszek, és teszek valamit a tiltakozási akció érdekében. :)

Megjegyzem: a meghajlás az ázsiai kultúrában a tisztelet, részvét, megértés, és támogatás jele. Ez nem vallási akció, mert abban nem vennék részt. Ezzel kapcsolatban külön elveim vannak.

Ma jött a hír, hogy az összeírás során nem tetszett  a szervezőknek, hogy a legtöbb “bevállaló” az tőlünk van és az odaérkező nagyközönségnek nem jut “hely” a 200.000-es meghajlásban. Leredukálták a számokat. A miénket 500 alá. o.O amire én persze reklamáltam, hogy nemár, minden koreai szinte 500 fölé lett besorolva és a mi két nevünk virít ott az utolsó rubrikában “500 alatt” címmel. :) Nem akarok lusta európai lenni, szóval felléptem a diszkrimináció ellen. További fejlemények a Twitter és / vagy Facebook csatornámon. ;-)

Ki mennyit vállalna be? :)

11 Responses to 200.000 meghajlás – te bevállalnád?

 1. Sjudit84

  LOL ez érdekes. Én persze a testmozgás részét nézem meg azt hogy te szemét eljutsz JEJURA!!!!!!

  Szerintem ez halottnak a csók kategória egyébként, de ha ettől ők jobban alszanak akkor miért ne. Senkinek nem árt egy kis mozgatás.

  De mindig is ez volt úgymond a bajom az ázsiaiakkal…lagymatag módon tiltakoznak. Senkit nem érdekel hogy azt rohadtul kitartóan csinálják ha nincs eredménye…

  • Váraljay Gabriel

   Busanig ingyen van a busz a külföldieknek, szóval én ahelyett, hogy elfogadnám az ingyen repjegyet Jejura, inkább leharcolom magam Busanig ott jól körülnézünk, és lehajózunk Jejura. :)

 2. Kíváncsifáncsi

  Szia Gábriel!

  Szerintem roppant érdekes “megmozdulás “lesz …és törődj bele az 500-alattiba is akár… azt tartsd szem előtt :a részvétel a fontos !!! Biztosan nem fogják azt gondolni a koreaiak ,hogy a lustaság vett erőt rajtatok pusztán azért mert NYugatiak vagytok !!! stb…Megadjátok a tiszteletet már azzal is ,hogy jelentkeztetek …inkább nézz körül Jeju szigetén …fotózz és gondolj Ránk ,akik itthon sóhajtozva gondolunk Rád / Rátok … meg irigykedve (persze csak barátsággal) a Jó szerencsétekre ,ami még a képeken gyönyörű Jeju szigetére is elvezet Benneteket!!!!
  Mivel tudsz ott pénzt keresni ? Milyen munkalehetőségek adódhatnak egy Nyugati számára ?

  Jelzem ,hogy július 24-én kézhez érkezett a képeslap! Igazán nagyon szépen köszönöm ..meghatódtam !!! Nagyon köszönöm a figyelmességedet …
  Hűséggel érdelkődő olvasód :Godáné Ági Pécsről

  • Váraljay Gabriel

   A munkavállalásról készülök egy cikkel, szóval nincs elfelejtve, de meg kell várnom míg agyilag odaérek, hogy “megírjam”. :) Köszönöm a jókívánságokat! :)

 3. padmee

  Láttam már filmeken ilyen meghajlásokat, jó edzés lesz :) Egyébként azt soha nem lehet tudni, mekkora foganatja lesz a dolognak. Ha a média felkapja, mert épp nincs más hír, még ki is sülhet belőle valami.

 4. Dana

  Szerintem ez egy jó megmozdulás, az ilyenekre biztosan sokan felfigyelnek, főleg egy olyan helyen, ahol ott virít a Love Land. Szerintem Judit, ez itt most kifejezetten nem tiltakozás (amit amúgy a koreaiak is tudnak véresen komolyan venni: http://en.wikipedia.org/wiki/Gwangju_Democratization_Movement). Én büszke vagyok arra, hogy ilyenekben részt veszel Gabriel, én is bevállalnék min. 500 ilyen meghajlást :)

  • Csernusné(CSAKANYU)

   Szerintem jó kis program lesz,akár odafigyelnek rá,akár nem.Mi itthon irígykedünk(barátilag) és várjuk a beszámolót.Szerintem én is hőzöngtem volna egy kicsit az 500 alatti besorolás miatt,már csak heccből is.Gondolom azért belül örülsz,hogy a 2000-et megúsztad.Jó hajlongást,szeretettel gondolok Rátok addig is,meg közben is.

 5. 杏桃来春

  “Pár napos hír, hogy a comfort women téma kapcsán (amiről már írtam ITT), itt most nagyon nagy mozgalom kezd kibontakozni. Idáig is volt, mert erről írtam. Egyrészt Japán hallgat, mert fizetett, más hírek szerint nem sokat és nem érti mi a baja még Koreának.”

  Kicsit hasonló a helyzet ahhoz, ami Észak-Korea és Japán között van: az észak-koreaiak a ’70-es és ’80-as években raboltak el japánokat nemcsak Japánból, de Európából is. Ha jól tudom, 17 emberről van szó, akik közül ötöt szabadon bocsátottak. ( http://www.mofa.go.jp/region/asia-paci/n_korea/abduction/pdfs/abductions_en.pdf ) Ma volt a reggeli hírekben, hogy É-Korea lezártnak tekinti az ügyet, emellett még lehazugozta a japán felet, mondván, hogy ezzel akar politikai népszerűséget elérni.
  ( http://www3.nhk.or.jp/news/html/20120725/t10013855051000.html )

 6. tzs007

  Gabriel én nemhogy 500 alatt vagyok, de nullát csinálok… nálam lustább európai a környékeden nincs is:D megint a maximalizmusod miatt rinyálsz holott lassan fél éve vagy kint saját erőből, csinálja valaki utánad ha tudja:)

 7. Lovas Tünde

  Helló!

  Ha volna miből, azonnal indulnék Jeju-ra :-) (Milyen jó lenne unatkozó milliomosnak lenni! Bár azt hiszem, az unatkozás része akkor se menne)
  Tetszik ez a megmozdulás, és szerintem biztosan nem felesleges. Én úgy tudom, az ázsiaiak hisznek abban is (velem együtt), hogy a gondolatnak ereje van (mozgással, jelentőségteljes mozdulatokkal együtt meg még inkább). Ha pedig sokan csinálják ugyanazt ugyanazzal a szándékkal, hatványozottan képesek hatni a világ folyására. Ha mást nem, elindítanak valamit. Elvégre “Az ezer mérföldes út is egy lépéssel kezdődik”..méghozzá “…a te lábadnál” – ezek a mondások is arrólfelől származnak.
  De ezt az elméletet bizonyítja az is, hogy Gabrielék ott vannak, és mi is, a világ túlsó felén erről vitázunk…nemde..?

  Szép napokat Mindenkinek!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük