browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Szemeteskuka hiánya – ami nem tetszik Koreában

Posted by on 2012-05-14

A legtöbben ha a téma ötleteket kérdezem a mindennapi életre kíváncsiak. Nincs is ennél jobb téma, mint a háztartási szemét kezelése. Bevallom nincs sok dolog, de ez az egyik ami kiakaszt.

Kezdjük mindjárt a háztartásban. A megmaradt étel, vagy a konyhai zöldség, hús, maradék mint hulladék egy speciális kis sárga zacskóba kerül. Ide megy minden ami biológiailag lebomló anyag. A tojáshéj, a banánhéj, a csontok, a rizs (igen ez is megmarad, akárhogy is tagadják). Összevetve irtó sok kaja kerül bele a sárga zacskóba. A műanyagot, papírt és üveget szintén külön zacskókba gyűjtik a háztartásokban (már aki, mert itt is láttam már szélsőségeket). A lényeg viszont az, hogy a házak előtt kizárólagosan csak narancssárga fedelű kukák állnak. Ezekbe kerülnek a sárga zacskók. Extrém esetekben szelektív kuka is van a ház előtt, de ez ritka mint a fehér holló. Utóbbiak inkább a parkokban vagy más tömegek által látogatott helyeken vannak csak kihelyezve. És igen! Elérkeztünk a számomra érthetetlen részhez. Nincs szemeteskuka! Az utcán (bár lehet ez a hatékony) csak zacskók vannak. Ezek száma estére nagyon megszaporodik. Reggelre viszont eltűnik minden. Ez viszont hihetetlen, hiszen ebből az következik, hogy hajnalban elvisznek minden szemetet, méghozzá NAPONTA! Azt, hogy a konyhai hulladékkal mi történik senki ne kérdezze, mert nem tudom. Bizonyára feldolgozzák és trágyaként kerül felhasználásra? Ötletem sincs.

Dél-Korea nagyon odafigyel a zöld dolgokra, és komolyan veszi a hulladékgazdálkodási alapelveket is. Elég sok az oktatóanyag és a hirdetőtábla is a témában. Több „go green” kampányt láttam, és ez nem csak a szemét kezelésére vonatkozik, hanem  az autók káros-anyag kibocsátásának leszorítására is.

Napközben persze a nagy sugárutakat leszámítva nincs kihelyezett szemetes kuka. El lehet képzelni, hogy a csoki, vagy jégkrém papírt kilométereken át viszi magéval az ember, vagy a táskájába teszi. Általában az utóbbi. Volt hogy egy teljes napig szemetet cipeltem a hátizsákomban és csak otthon vettem észre (ott meg nem akartam kidobni ugyebár, mert sokat elárulna a fogyasztási szokásaimról, amihez senkinek semmi köze).

Lényeg, hogy ha útközben (és lehetőleg késő délután vagy este) meglátok az utcán ilyen szemetes zacskókat, akkor ezekbe kell beletömködnöm a saját szemetemet.

2 Responses to Szemeteskuka hiánya – ami nem tetszik Koreában

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük