browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

A rizs és ami mögötte van

Posted by on 2012-05-05

A mai írás szoros összefüggésben lesz a tegnapi kulturális eltérésekről és félreértésekről szóló cikkemmel. Nem tudom ki hogy van vele, de ezek engem elég mélyen érintenek és van ami órák hosszat ott motoszkál a fejemben. Nem arról van szó, hogy megsértődnék, dehogy… csupán utálom ha valaki másnak lát, vagy gondol mint ami vagyok. Erre több ismerősöm és barátom azt szokta mondani, hogy ne foglalkozzak másokkal. Mondani könnyű, de betartani nehéz.

Van egy új barátom, hála Árácsinak (róla már írtam, ő egy Budapesten élő koreai lány aki nemsokára magyar sráchoz megy feleségül). Nevezzük őt Kim-nek (ha minden igaz ez a legelterjedtebb családnév az országban, ahogy nálunk a Szabó, vagy a Kovács). Szóval Kim egy érdekes ember, akinek egyéni stílusa és gondolkodásmódja van. Kim nekem csak egy dolgot tanácsolt: “Gondolkozz egyszerűen.” Ez a tanács a beszédemmel kapcsolatban hangzott el, mert gyerekkorom óta dadogok. Nyilván az agyam gyorsabban pörög, a nyelvem meg nem bírja a tempót. Ehhez még hozzájött az egyetem és egyéb képzések, valamint a pár plusz szakma amit menet közben kitanultam, a sok könyvről és szakcikkről nem is beszélve. Szóval ott belül néha igencsak sercegnek az áramkörök, aminek “köszönhetően” kifele egy néha követhetetlen kommunikáció jön. A képlet egyszerű: egyszerűen kell gondolkozni és minden könnyebb lesz.

Kanyarodjunk vissza a rizshez: Ma ugyebár egy koreai nemzeti ünnep volt, amit gyermeknapnak hívnak. :-) Ha törik, ha szakad ezt a napot meg kell tartani. Ez nem csak az alapítványnál van így, hanem mindenhol. A piacon gyermekdalok szólnak, ami nekem inkább “Mint a mókus fenn a fán” stílust idéz. Melinda meg is jegyezte, hogy ez a stílus nagyon északi (mondja ezt ő aki ugyebár sosem járt északon, bár látott elég videót az ottani rezsimről… lényeg, hogy szétröhögtük magunkat ezen).

A központ legnagyobb rizsfőzője

A gyermeknap előkészületei közben reggel tudtam meg, hogy a házvezetőnő a tolmácson keresztül azt üzeni (mondjuk személyesen is mondhatta volna, mert mást is megtudtunk már beszélni külső segítség nélkül), hogy mivel minden reggel nagyon sok rizst hagyunk a saját tálunkban, holnaptól már magunknak kell kiszednünk az adagunkat. A háttértörténet (hogy teljes legyen a kép) a következő: reggel Gáborka (azaz én) olyan fáradtan kel, hogy a nemét sem tudja megmondani, nemhogy enni. Az én gyomrom egyszerűen még nem kész, nincs ébren rögtön az ébredés után. Ilyenkor az ember nem akar magyarázkodni (mert még lekerül az étel az asztalról és 30 perc múlva ciki lesz), ezért elkezd enni. A reggeli általában egy tál rizs (ami kis tálnak tűnik, de nem az) és egy tál leves. A kis tál rizs szerintem olyan két marék főtt jó tömény anyagot jelent, amit én nem bírok legyűrni, ezért nincs mit tenni, a maradék ott marad. Nos, itt a bibi, mert a koreai kultúra a rizst a szegény termelők munkájának gyümölcseként élteti. Épp ezért rizst meghagyni nagyon nagy vétek. Mondhatni szemtelenség, vagy akár pofátlanság.

De hát én egy “semmit sem tudó európai jöttment” vagyok, aki nem becsüli meg az ételt amit kap. Gondolom ilyet gondolhatnak, de mivel egyszerűen kell gondolkoznom, ennek meg sem szabadna fordulnia a fejemben. Rizzsel kapcsolatban az itt eltöltött 6 hét alatt egyszer sem volt problémám. Az alapítványnál ugyebár mindenki magának szedi ki az adagját, így a fenti történet eleve kizárt, hogy megtörténhessen. Amikor megérkeztem, én megettem mindent, de az utóbbi időben mintha szűkülne a gyomrom. Egyébként fogytam is pár kilót, aminek nagyon örülök. Reggel mostanság már nem megy le több kaja. Sajnálom.

A tolmács csaj persze kioktatott, hogy jaj, hát ez ilyen itt Ázsiában… persze én hozzágondoltam a “de te ezt nem tudhatod” mondatot is. :-) Néha azt érzem, hogy túlképeztem magam, komolyan. Nemrég olvastam egy cikket egy amerikai (vagy kanadai?) palitól, aki Koreában él 20 éve és 15 éve nős (koreai nőt vett el, akitől már családja is van). A nő 15 éve időközönként a fejéhez vágja, hogy “á te ezt nem értheted, nem vagy koreai”. Azért fogjuk már fel, 20 év (!). Ennyi idő alatt már felnőhet egy itt született gyerek és “belenőhet” a kultúrába, de aki itt él, eszi az itteni ételeket, előbb utóbb konfrontálódik az itteni szabályokkal, kultúrával… az nem érthet meg mindent? Ja értem, az más! Más, ahogy a kóla is más Magyarországon és Ausztriában? Hogyan más?

Szóval a tolmács elmondta, hogy gyerekkorában egy szem rizs nem maradhatott a tányérján, mert az anyja lehordta a fekete földig. Én erre ugye azt reagálom, hogy én is ilyen nevelést kaptam. A kidobott kenyér mellesleg mindig lelkiismeret furdalást okozott nekem.

Ez a fotó, csak szemléltetés, hogy látszódjon mennyi is egy reggeli adag:

(a kanál és a leves is rossz oldalon van! a jó sorrend: rizs, leves, kanál, pálcika)

(a kanál és a leves is rossz oldalon van! a jó sorrend: rizs, leves, kanál, pálcika)

Jó, vegyünk az “otthoni helyzetet”. A lakásban 2 kis srác lakik, akik a reggelit sosem eszik meg teljesen. A rizs az asztalon a padlón és egyéb helyeken landol… és persze a tálban is ott marad a fele (bekeverve más étellel). Koreában, legalábbis Szöulban a lakásokban az ételhulladékot külön sárga zacskóba gyűjtik. Ezek a zacskók külön kukákba kerülnek. A szelektív gyűjtésben nagyon ott van ez a város. Hogy az ételmaradékok hova kerülnek nem tudom, de azt igen, hogy a sárga zacskók nagy része rizzsel van tele. Ilyenkor néha azért azt érzem, hogy kettős mércével vagyok(unk) mérve. Erre egyszerűen rá lehet fogni, hogy “oh, hát európai”.

Amit különösen “rühellek” (bocs, de ez a mai írás fikázásosra sikerült) :) hogy másnak látnak mint ami vagyok. Másik evéses példa: ismét az alapítvány központjában vagyunk. Gabriel épp a mobilján válaszol meg egy e-mailt, vagy épp a laptopján akarna egy cikket megírni, amikor is szólnak, hogy ebéd van, menni kell. Itt az evés a kultúra központja. Komolyan. Ha azt kellene mondanom, hogy miről szól Korea, azt mondanám, hogy AZ EVÉSRŐL. Ha itt evészet van, mindenki eldob mindent és eszik. Nagyokat és főleg, EGYÜTT. Tehát mennem kell… Megyek, mert már a harmadik ember szól, hogy menjek. Annyi szék nincs mint ahányan vagyunk, tehát már érzem, hogy kár a gőzért, de megunom a magyarázkodást. Odaérek a rizsfőző géphez (lásd kép) és kiderül, hogy elfogyott, de a másikban már fő és a kijelző mutatja, hogy 11 perc. Nincs kész a rizs és én a géphez érve, egy “adjatok már enni, de izibe” ember képét keltem, amikor a hátam közepébe sem kell, hogy most egyek. Az én életemben az evés tizedrangú, tehát nekem az is nyolc ha nem kapok ebédet (ezt meg egy koreai nem értené meg szerintem), de ezt ők nem tudják. Tehát ott állok bután és visszamegyek a helyemre. Közben persze jön még 2-3 emberke aki érdeklődik az “ettél már?” téma körül. Kezd az egész kicsit fárasztó lenni, de türelemmel reagálok (“nincs rizs”), amire ők “ok, rendben”-el válaszolnak. Letelik a 11 perc, odamegyünk Melindával a géphez. Közben már ott egy monk (buddhista szerzetes) is. Veszem a tányért… erre rám szólnak, hogy az első adagot (megjegyzem már voltak akik ettek a többi gépből) az atya kapja. Azt, hogy az atya a Nagy Mestert jelentette-e, vagy az Istent nem tudom, de a monk erőteljesen elkezdte angolul magyarázni, hogy ez egy keleti szokás… Gábriel agya eldurrant (persze némán) és visszaült a gépéhez. Utána hiába jöttek már, nem volt éhes.

… belegondolva egyszerűen gondolkoztam.

Utószó: A szemközti Family Martban (olyan mint egy benzinkúti bolt, csak ez itt minden sarkon van) nagyon jó kimbap-ot (“koreai szusi”) lehet kapni 1000 won-ért (200 forint). Ennek evése közben nem érzem magam hülyének. ;-)

kimbap - a "koreai szusi"

15 Responses to A rizs és ami mögötte van

 1. Viclondonban

  mosolygok … Soraidat egy McDonaldsos menu elfogyasztasa mellett olvastam….

 2. Ágoston Péter

  Hát, nem lehet egyszerű. Képzelem fordítva milyen lenne. Koreai gyerek idegyün Európába, mondjuk egy magyar családhoz. :)

  • Váraljay Gabriel

   Fordítva? A gyerek megkérdezés nélkül enne mindenből, mert az étel közös. Viszont mindenét meg is osztaná a többiekkel. Ma épp az említett házvezetőnő gyereke beleivott a még bontatlan vizünkbe. Utána megköszönte, de egy tockost azért adtam volna neki. De hagyom inkább…

 3. Diewelt

  Poénból Főzhetnél nekik valami igazit ..Magyart..

  • Váraljay Gabriel

   Az elején volt róla szó, de most már egyre kevesebb hajlandóságot érzek. Egyszer akartunk tortát sütni, erre kiderült, hogy nincs itt túró (mármint ismeretlen). Most túró-gyártás lesz házilag (neten találtunk valamit erről).

   • Diewelt

    mivel túrót csináltam már ..1 a gond vele csak akkor lesz elfogadható ízű és állagú ha tuti tejből és Nagy mennyiségben csinálod amúgy el se kezd (1kg minimum) ja és a jó gyolcs is fontos bár géz is meg teszi a tejet szobahőn altasd

 4. Diewelt

  jut eszembe éjszakai életet tervezed ki próbálni ? kíváncsi lennék mennyire “2face’ kép jönne le

  • Váraljay Gabriel

   Attól függ mit értesz éjszakai élet alatt. Itt éjszaka élnek igazán. Előbb voltunk kinn enni. Tömegek az utcán, mindenki vacsorázik és sörözőkben kávézókban üldögél.

   • Diewelt

    szombat esti láz…tudod emlékszel :)

    azaz időszak mikor az “alfa-amore” nem csak 1 sörözés volt XD

    (alfa a régi kepéidből jött. mivel elég sokáig olasz autós körökben forogtam csak azért :D )

 5. Phie

  hát igen ez ilyen. vegyél ilyen kész kajákat és dugdosd el mindenfelé, és edd meg, mikor nyugi van. én ezt szoktam csinálni.

  • Váraljay Gabriel

   :-) Nincs gond, mert egyes gyerekek kitúrják a kaját a táskából a dugi kaját és már rohannak is el vele és szétosszák a többiek között. :D

 6. Rozsdás Rézi

  Köszi a kaja/rizs beszámolót. Akkor ez sem az a helyzet, ahol minden szép és minden gyönyörű— de -jó -de- jó már kezdtem készülni Koreába, de lehet elhalasztom…. kicsit még tanulmányozom az embereket. Néha az az érzésem, mi mindenhol külföldiek vagyunk, akik nem értik az “ottani helyi” kultúrát, de mit szólnának ezek az emberek, ha itt nálunk mondanánk ezt nekik, amikor ide jönnek? Én ugyanezt tapasztaltam Európán belül, Svájcban, Németországban nem beszélve Franciaországról, mi magyarok mindenhol “kívülállók” vagyunk?

  • Váraljay Gabriel

   Olyan hely nincs a Földön. Mindenhol vannak emberek más háttérrel, akik egyéni szabályokat alakítottak ki. Ez magyar családonként is különböző lehet, pl. ne egyél a vendéglátód evőeszközével és ne igyál a privát poharából. Ha nem mondják el nem tudod, és ehhez nem kell más nemzethez tartozni. Ilyen az élet. :) Mi magyarok? Mindenki kívülálló ha máshol van. Lazábban kell venni a dolgokat és egyszerűen gondolkozni: Ha megmondják, hogy azt ne, akkor ne. :D

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük