browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Életem második PSY koncertje – Seoul Plaza

Posted by on 2012-10-05

Tegnap ismét volt egy ingyenes PSY koncert a szöuli városháza előtt, pontosabban a Seoul Plaza nevezetű téren. Részükről ez volt a második PSY koncert. Az első ugyebár a Gangnam Style előtti érának nevezhető időszak volt, amikor még csak Korea tudta ki is ez a fura maffiózó képű alak. :-)

Kihasználtuk az alkalmat és találkoztunk Mónikáékkal is (ő egy indonéz sráccal jött), mi pedig vittük a Banana becenévre hallgató thai szobatársamat (aki a kávézóban is  a kollégám). :)

A City Hall metrómegállóhoz beszéltük meg a találkozót egy órával hamarabb, de mint kiderült ennek sok értelme nem volt, mert így is hömpölygött a nép és sokan már órákkal a kezdés előtt elfoglalták a helyeiket.

...és ez még csak a metró feljárata!

Jól is tették, mert én ilyen embertömeg közepén még életben nem voltam. Az embert 360 fokos szögben mindenhonnan tolják. Ráadásul olyan nincs, hogy egy koreai vigyázna ha valahova át akar menni. Voltak emberek akik utat törtek maguknak. Ilyenkor szinte a dominó effektus érvényesül és mivel a lábaink is kis területre vannak bezsúfolva (nincs kényelmes terpeszállás) az ember azt érzi, hogy dől és nem tud ellene tenni semmit, csak ha rálép a mellette / mögött álló lábára. Kellemetlen a szituáció, ezért inkább hátrább mentünk.


Nagyobb térképre váltás

tömeg (háttérben a királyi palota és a Gwanghwamun tér

A pakliban az is benne volt, hogy a koncert vége előtt lelépünk, és így biztosan lesz helyünk a visszafele induló metrón. Ezért biztonságosabb és levegőseb is lett a dolgok inkább tisztes távolságból való figyelése.

iszonyat sok rendőr volt a helyszínen

A fenti ülő tömeg egyébként (mint később kiderült) az egyik kivetítő előtt ült. A monitor nekünk háttal volt, ezért csak később esett le, hogy mi is az a teherautó. :) Lényeg, hogy találtunk egy biztonságos és szabadon bejárható helyet, ahol a színpadra egy munkagép miatt nem lehetett rálátni, de a nagy kijelzőkre igen. Fél siker, mert voltak akik ezeket sem látták, mert nem találtak normális helyet.

ha az útleveleket néznénk, akkor van itt szlovák, magyar, thai és indonéz is :D

PSY azért váratott magára. Közben kivetítőn mentek az előző koncertjei, amolyan hatásfokozásként. Közben azért állandóan azon járt az eszem, hogy PSY-on kívül százak fightingolnak a k-pop iparban, erre épp neki jött össze a világhírnév. A hype irtó nagy lett és körbejárt a Földet. A videó jelenleg 360 millió megtekintés fele robog.

Tény, hogy PSY ismert volt a Gangnam style előtt is, az emberek szeretik mind a személyét, mind pedig a sokszor társadalmat fikázó számait. Van olyan lemeze, amelynek 2/3-a 19-es karikával jelölt. Ha valaki ezek után is azt hiszi, hogy ő csak egy idióta aki csinált egy ciki számot és azzal lett híres, akkor az téved. PSY sikere mögött komoly munka és profi csapat áll.

a színpad és köztünk ez a szép piros munkagép volt :-)

PSY először a Right Now számmal kezdett, amely megfelelően előkészítette a tömeget a fergeteges show-ra. Szerencsére a számok felét én ismertem, a koreai tömegről nem is beszélve. Jó volt hallani és látni a sok ember, akik kívülről tudták az összes szöveget.

Tényleg irtó sokan voltunk és ez lehet csak a távolról készült fotókon jön át. PSY-t most már mindenki ismeri, és nagy volt az esélye annak, hogy most már az is jelen legyen aki a Gangnam style előtt nem is tudta ki is ő. :) Emberek a Deoksugung palota kerítésén, a metrómegálló lejárójának tetején és a fákon is:

A YouTube-on élőben volt követhető a koncert, de ezen kívül több TV csatorna is jelen volt az eseményen:

PSY két szám között szórja a poénokat, az emberek egyszerűen imádják:

Állítólag 80 ezren (!) voltunk ezen a jeles eseményen. A YouTube stream adással kapcsolatosan azt is vártam, hogy a koncert felkerül a netre, de csak rajongói videókat találok illetve ezt az összefoglalót.

Nyilván az est fénypontja a legnagyobb Gangnam style-os flashmob volt. :) Ettől függetlenül van pár szám amit még meg szeretnék mutatni.

Az egyik az Apa című, mely azért nem kis mondanivalót hordoz (apa keresi a pénzt a családra Koreában)…

… és az egyik kedvencem, amely több koncert összefoglalójából lett összevágva:

A képekért köszönet Mónikának

10 Responses to Életem második PSY koncertje – Seoul Plaza

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük