browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Egy vágyálom életre kel! Magyar projekt Spanyolhonban!

Posted by on 2015-03-23

 

envienta_04

Érdekes az ember életútja, de csak akkor ha figyelemmel kíséri a gondolatait és az ezt követő történéseket. Ez a mondat most elég ködös, de kifejtem. 5-6 évvel ezelőtt elég sok olyan cikket elolvastam, amely az önfenntartásról és különböző zöld-mozgalmakról szólt. Minden tetszett, de a fizikai megvalósítását ezeknek nagyon nehezen tudtam elképzelni. Egyedül egy ember, egy család szerintem nem is képes teljes önellátásra (persze ezt azóta már többen megcáfolták), ezért közösségekben kell gondolkodni.

Közben jött egy-két érdekesség is: megjártam Koreát önkéntesként, majd újra belecsöppentem a startup világba, aztán újból Korea, most pedig Anglia. Azon vágyamat, célomat, hogy nekem is legyen, pontosabban része legyek egy önfenntartó közösségnek, el is felejtettem. Egyszerűen nevezhetjük feladásnak, mert amit megtanultam az elmúlt évek során, hogy jó csapat nélkül nem megy semmi. Egy igazi csapatot pedig nem is olyan egyszerű összerakni.

De ahogy lenni szokott (az én életemben legalábbis), az idő elteltével a dédelgetett, majd elültetett mag, amelyet jól elfelejtettem, fejlődésnek indult. Találtam olyan barátokat, akik hasonló megoldásokat kerestek, mindezt a realitás határán, és beindult a DOLOG. Hónapokat agyaltunk és tervezgettünk, mert ötlet az mindig van, de a megvalósítás az már más tészta. És most itt eljött az idő, hogy mint egy dédelgetett gyermeket bemutassam a világnak.

A projekt neve ENVIENTA, a helyszín a Kanári-szigetek, pontosabban Gran Canaria. A projektünk célja, hogy bebizonyítsuk, korunk embere:

 • hogyan tud olcsóbban önerőből kényelmes és modern lakhelyhez jutnia,
 • hogyan tud mindennapi használati tárgyakat létrehozni úgy, hogy ne kelljen azt a boltban megvásárolnia,
 • hogyan juthat úgy élelemhez, hogy mindezt a saját lakóhelyén hozza létre,
 • hogyan juthat úgy tiszta vízhez, hogy közben keveset pazarol el,
 • hogyan termelhet úgy energiát, hogy azt ne kelljen vásárolnia.

Jelenleg a mediterrán, száraz, vízhiányos helyek önellátó lakóközösségén dolgozunk (később jönnek a hidegebb égtájak is, mert megint csak a véletlenül Svédországban egy hasonló csoport egy tagjával sikerült találkoznom), melyet közösségi finanszírozással szeretnénk megvalósítani a Kanári-szigeteken. A látogatóknak fenntartott lakrészek mellett hidropóniás kert biztosítja az élelmiszer-ellátást és egy közös üzemeltetésű 3D nyomtató segíti a használati tárgyak előállítását. A lakóépületeket használt hajózási konténerekből állítjuk össze, melyek több előnyös tulajdonságuknál fogva, alkalmasak különböző lakrészek kialakítására.

Ezek itt a lakórészek. Konténerház, napelem, automatizált háztartás, stb.

Ezek itt a lakórészek. Konténerház, napelem, automatizált háztartás, stb.

Medence és vendégházak. Minden konténerből.

Medence és vendégházak. Minden konténerből.

Hidropónás, Aeropóniás rendszerek. Ugyebár kicsiben én már tesztelem otthon és működik. 3D nyomtatott alkatrészek.

Hidropónás, Aeropóniás rendszerek. Ugyebár kicsiben én már tesztelem otthon és működik. 3D nyomtatott alkatrészek.

Ilyen egy konténerház berendezése. Ez konkrétan egy lakóegység.

Ilyen egy konténerház berendezése. Ez konkrétan egy lakóegység.

Elektromos autók? Nem probléma! Napelemes töltőállomás is lesz a telken a helyiek nagy örömére.

Elektromos autók? Nem probléma! Napelemes töltőállomás is lesz a telken a helyiek nagy örömére.

Egy helyi lakostól kaptunk egy telket, amely megint csak szinte csodával határos, de hisznek bennünk és a dolgok egyszerűen felgyorsultak. Már ott tartunk, hogy készek a 3D-s tervek, amelyből mutatnék is pár részletet képek és videó formájában. A következő lépés, hogy különböző pályázatokon és közösségi finanszírozást segítő oldalakon induljunk. Egyszerűen egy olyan projekt kellős közepén vagyok, amely mindennap örömet okoz, mert látom, ahogy a semmiből a kreativitásnak hála kinő valami, amely nemsokára testet ölt.

Veled mint olvasóval azért is tartom fontosnak megosztani a megélteket, mert fontosnak tartom, hogy ne egy utópiaként tekintsenek az emberek ezekre a tervekre. Ha belegondolunk a dolgok részleteibe, manapság minden adott, csak össze kell raknunk ezeket az építőkockákat. Nemsokára útjára eresztünk egy önfenntartással foglalkozó digitális magazint is, amelyet szintén itt fogok bejelenteni (de erről majd később).

A projektünk kapcsán készült egy videó, amit szeretném ha megnéznél:

A fenti videó láttán nekem mindig fülig ér a szám, mert hihetetlen módon tapasztalom azt, hogy minden a megfelelő helyen van és történik a megfelelő időben. Amint már említettem a telek tulajdonosa is jókor “jelent meg” az életünkben és most már ott tartunk, hogy benevezhetünk egy európai versenyre. A verseny díja persze nem fedi le a teljes költségvetést, de nagyon előre fogja lendíteni a magyar öko-farmunkat a Kanári-szigeteken.

Projektünk most egy olyan európai pályázaton vesz részt, mely pénzbeli és mentori támogatást nyújt újító kezdeményezések számára. Az Advocate-Europe nevű, több szervezetet magába foglaló intézmény 50.000 euró támogatásban és további elméleti képzésben részesíti a legjobb 12 pályázatot.

Az említett oldalon elért sikereink, viszont a szavazatoktól függenek, ezért szeretnék kérni tőled valamit. Egy szavazatot. Nem pénzt kérek, mert a finanszírozás ezen részét megoldjuk, de a projektünk sikeréhez támogatók kellenek. Egy ilyen támogatással részese lehetsz egy magyar sikernek!

A támogatásodhoz be kell jelentkezned az Advocate Europe honlapra, majd a „Support” gomb megnyomásával adhatod le a szükséges szavazatot.

A közvetlen link a projektünkhöz: https://advocate-europe.eu/en/idea-space#!/r/mercator/Envienta_-EcolutionInProgress9144/VERSION_0000004/

Lényeg, hogy a regisztráció után (e-mail, jelszó) kapni fogsz egy megerősítő e-mailt, amelyben rá kell kattintani a linkre, majd visszajönni az oldalra és szavazni az ENVIENTA projektre.

Amit ígérni tudok, hogy ha felépül a mi kis “farmunk” és ha a Kanári-szigeteken jársz vendégem vagy egy kávéra. :-) Előre is köszönöm! + ha megosztod a cikket akkor küldök egy virtuális ölelést is. :-)

Ha kérdés van, nyugodtan szólj hozzá itt alul, vagy a Facebook oldalon.

16 Responses to Egy vágyálom életre kel! Magyar projekt Spanyolhonban!

 1. Era

  Gabriel ez hatalmas ötlet! Remélem megnyeritek a versenyt! :)

  • Váraljay Gabriel

   Köszönjük! Nem kell elsőnek lennünk, csak az élmezőnybe kell kerülni. :-)

 2. Maras

  Gratulálok! Egyszerű, logikus, letisztult és egyben nagyon profi a terv (tervetek), remélem az élmezőnyben végeztek! Sikeres projekt – esetleg kis hazánkban is? Csak a pályázatra támaszkodnátok vagy szponzorokat is kerestek? Sok sikert!

  • Váraljay Gabriel

   Köszönjük! Otthon is, de most hisszük, hogy ott kell megvalósítani ahol gyorsabban menne (jogszabályok, stb.), de mindenki magyar + a recept fenn lesz a neten, mert “open source”. Lényeg, hogy haza is akarjuk vinni. Van érdeklődés londoni önkormányzattól is, mert megoldaná a hontalan kérdést. Most kapjunk támogatást az EU-s versenyen, aztán jönnek a közösségi finanszírozások. Az oldal linkje: http://www.envienta.com

 3. deniblender

  Ez fantasztikus. A támogatás megtörtént, és sok sikert.
  Persze ha majd arra járok a kávét nem elfelejteni :-)

  • Váraljay Gabriel

   Köszönjük! Még talán egy reggeli is belefér. ;-) Szállást nem mertem beígérni, mert telt házunk lesz mindig (vendégház egy külön projekt).

 4. CSIPAK IBOLYA

  TÁMOGATOM,, VIGYETEK BELE EGY KIS GÖRBESÉGET.

  • Váraljay Gabriel

   Elég görbe a telek :-) Ez pedig egy 3D-s terv… a valóság az mindig görbébb :D Köszönjük!

 5. jutka12

  Remek!
  (regisztem, és lelkesen szavaztam!)
  szeretem a tervekben gazdag, és meglépésre is energiával bíró embereket!
  Gratulálok, legyen ahogy szeretnétek!

 6. Piros

  Szavaztam, sok sikert nektek!!!

 7. Ottó

  Remek project, sok sikert!

 8. Ibolya

  Szia Gabriel!
  Jo az otlet , es jo a hely is. Szavaztam, es valoban jo lenne meginni ott egy jo kavet.
  Szerdan jottem haza Koreabol, es ittam egy nagyon jo kavet a kavezoban , ahol onkentes voltal.
  A helyet felujitottak es nagyon jol nez ki.
  Sok sikert.

 9. Tünde

  Szia Gabriel! Kitűnő és nagyon kreatív tervek.Sok sikert kívánok Nektek hozzá és gratulálok! A szavazatomat leadtam.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük