browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Korea, észak és dél

Posted by on 2012-05-24

Azért a kemény dolgok tőlem 60 kilométerre történnek. Hihetetlen komolyan. Míg mi itt a világ tech-ben leggazdagabb és leggyorsabb internetű városában vígan tengetjük napjainkat, addig a DMZ-n, azaz a demilitarizált zónán túl északon épp ezreket kínoznak, százakat végeznek ki naponta. Meg amit el sem tudok képzelni. Sosem bírtam az ilyen filmeket, mármint amikor emberek emberekkel olyan dolgokat tesznek, ami nekik is fájna. Kell hozzá egyfajta agy és értelmi állapot. Nem IQ-ra gondolok, mert az IQ képes tömegpusztító fegyvereket is alkotni, az IQ képes elméleteket gyártani és mindezt megtámogatni demagógiával. Mindenre van tudományos, társadalmi magyarázat. Filozófiákkal mindent be lehet adagolni, pláne ha egy olyan népről beszélünk, akiket Konfucius „elvtárs” olyan rendszerbe nevelt, amelyben nincsenek kérdések. Az alap az alázat és a társadalmi rétegek elismerése. Ha idősebb, akkor igaza van, ha műveltebb akkor is, ha meg a vezér akkor nem szabad megkérdőjelezni a szándékait, tetteit. Talán még wc-re sem jár, hiszen ő a mindenható (legalábbis ilyen legendák terjengtek Észak-Koreában az előző vezérről).

Szörnyű belegondolni a egészbe. Van egy ország, ami átláthatatlan. Már beengednek egyeseket, vannak erről szóló blogok is (pl. The Nort Korea Blog stb.). Kínán keresztül már be lehet jutni, de a kép nem lesz más mint az igazság elferdítése. Az utcán statiszták mennek keresztül, minden egy színdarab. Láttatni kell a fejlődést, és azt, hogy ott is van élet. Jó átlagos és szerény élet. Mindez a 21. században történik, amikor a bolygó nagy része már a maga módján (persze nem biztos, hogy spirituálisan) felébredt. Van már egyfajta öntudati állapot, amit egyesek egy evolúciós lépcsőnek neveznek. Ez most itt lényegtelen, mert a világ szörnyű arrafelé. A világ, az ENSZ, az NGO-k („non government orgianization” azaz olyan szervezet, amely nem kormányzati, de a kormányok helyett igyekszik megfelelő lépéseket tenni) nem tudnak tenni semmit. Én úgy látom Kína tudna a legtöbbet tenni. Az északiak déllel szóba sem akarnak állni. Számukra dél, az egyenlő a kapitalista behódolásnak. Kína talán egy küszöb lehet, hiszen kommunista államnak vallja magát, persze ennek gyakorlati részével észak is tisztában van. Mégis talán Kína lenne az igazi kapocs…

Erre mi történik. Az előző incidens szerint Kína visszatoloncolta azokat az északiakat, akiket az ENSZ menekültjogi törvényei alapján be kellett volna fogadnia. Okuk volt menekülni. Kína az északi szimpátia miatt visszaküldte őket. Béke poraikra, mert a kivégzés az a minimum lehetett amit kaptak. Az előtte történő dolgokba pedig bele sem merek gondolni. Az egész világ fogta a fejét, de tenni semmit sem tudtak. Milliárdok felkelnek reggel, elmennek munkába, megnéznek egy filmet, söröznek a haverokkal, férjez mennek, nősülnek, gyermekeket nevelnek… Észak-Koreában pedig emberek éheznek, kínozva vannak, és bebörtönözve. Ezt nem fogja fel az én humanoid agyam. Persze a világban minden megtörténhet….

A legutóbbi menekült-story szerint viszont egyesek északiak már 2009 óta tartózkodtak a pekingi Dél-Korea-i nagykövetségen. Őket most engedték át Dél-Koreába. Kínában valami történik, ami az északiaknak nem tetszik. Ezért történt a kínai halászok túszul ejtése. Észak-Korea Kínát akarta megleckéztetni úgy, hogy behajózik a felségterületére és kínai állampolgárokat rabol el, zár be egy szűk szemét tárolására használt kabinba, ahol enni sem ad nekik. Kína gondolom vette a figyelmeztetést, ami nem tesz jót a kapcsolatoknak. USA újabb megszorításokkal fenyegeti északot, amire egyértelmű, hogy egy diktatúra nem fog szerényen reagálni. Habár a rakétakilövést elbénázták, az atomkísérleti program folytatódik tovább. Dél-Korea erre természetesen fegyverkezéssel reagál. Mit is tehetne? Alap, hogy ha Észak-Korea erőt akar fitogtatni, akkor Dél lesz az első célpont. Az ősellenség Dél-Korea, majd az USA. A többi ország csak később következik a listán. Egy nemzetről beszélünk. Ugyanazok a gének. Egyes családok fele délen él, míg a rokonaik északon (ha még életben vannak persze). Ezzel kapcsolatban láttam egy filmet, ami nagyot kaszált Koreában (mármint délen). Világossá vált számomra, hogy simán az északi kémek „közöttünk járhatnak”. Elég egy ruhacsere (sőt az sem kell, mert egyes dél-koreaiak igénytelenül öltözködnek itt is) és máris délinek nézik az embert. Komolyan mondom vicc, de nem az… tragikomédia. A film zárójelenetei épp erre a fura képletre vannak kihegyezve.

Délen mindenki reméli az egyesítést, persze a levegőben ott van a gazdasági tényező is. A modell nem fog hasonlítani a német példára. Kelet-Németország anno is elég fejlett volt, sőt szerintem a leggazdagabb volt a keleti blokkból. Nos, itt más lenne a képlet. Iszonyat nagy összegeket emésztene fel észak „civilizálása”. Mondani sem kell, hogy ha most történne azonnal mennék önkéntesnek, de a fél világ nem lenne elég szerintem hogy odamenjen. Anyagi, emberi, idő tényező… ezek mind fel lennének emésztve és vákuumként szippantanák be az erőforrásokat. Lehet a déliek nem is nagyon akarnák ezt. Amúgy otthon nem értettem, hogy nem zavarja a délieket az északiak fenyegetése. Most már értem. Éli mindenki az életét és nem érzi fontosnak, vagy félelmetesnek Észak-Koreát. Természetesen mindenki azt mondja, hogy a testvéreik, de ezzel a téma le is van zárva. Mindenkinek megvan a maga élete és ez nagyon jó arra, hogy az ember elterelje a gondolatait.

A világon senkinek sincs ötlete, sőt elképzelése sem, hogy mindez hogyan történhetne meg…

A film kezdő és záró jelenete egyébként az egyik DMZ-s turisztikai látványosságnál játszódik. Némely helyen még távcsővel át is lehet nézni az északi oldalra és látni ahogy a parasztok dolgoznak a földeken, vagy a gyerekek iskolába mennek. Oda el kell mennem egyszer!

Poongsan teljes film (angol felirattal):

5 Responses to Korea, észak és dél

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük