browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Párválasztás, szexualitás, családalapítás

Posted by on 2012-04-11

Lehet, most elég kemény fába vágom a fejszémet, de ezt a témát mindenképp szeretném a magam kis szubjektív szemszögéből megvilágítani. Az kihangsúlyoznám, hogy szubjektív világkép lesz ez Koreából és lehet a valóság mások szeméből teljesen más képet fest majd. Én egy konzervatívabb környezetben vagyok és nem tudom milyen az igazi koreai bulizós környezet, szóval amit írok azért nem kell 100%-ban elfogadni sőt, ha valaki másképp látja, kérem írja le hozzászólásként. Előre is köszi.

Számomra mindig is fura volt (vagy elfogadhatatlan?) az, hogy valaki a magánélet ezen részét megtervezi, gondolok itt a párválasztásra, házasságra és gyermekvállalásra. Nem a családtervezés azon részéről beszélek, amikor összeül egy pár és eldönti merre tovább, hanem arra, hogy amikor még nincs valakinek senkije már tervez. Mondok egy példát: van ugye a meditációs oktatóm aki egy 30+ korú csajszi és ő eldöntöttem hogy ebben az évben férjhez megy és családot alapít. A láthatáron még nincs senki, de a terv kész. Na ez számomra annyira más, mert nyugaton mi fordítva csináljuk nem? Lesz valaki és utána tervezünk…

Ok, otthon is ismerek pár embert, aki már menyasszony hiányában is, de megvette az öltönyét és készül a házasságra, de szerintem ez (elnézést) idiótaság. A párválasztás nem egy autó vásárlása, nem is lakás, vagy bankszámla nyitás kérdése, persze lehet én tévedek és mindent előre kellene vizualizálni (“A titok” hype szellemében), de szerintem az élet spontán szép dolgok egyvelege kell legyen, főleg ha emberek találkozásáról és kapcsolatáról beszélünk. Javítsatok ki, mert lehet én vagyok az idióta…

Szóval Koreában a helyzet a következő. Az emberek kb. 10 órakor kezdenek el dolgozni (azt hiszem USA-ban is ez a módi, legalábbis az irodai szereplőkről szóló filmek alapján) és dolgoznak este 10-ig, vagy 11-ig. Igen. Tegnap végigmentem az utcán és az éttermek 11-12 között tele voltak emberekkel. Közösségi életet mindenki este él. Este? Éjszaka. A diákok ekkor szállnak le a buszról, mert épp kurzusokon, iskola utáni képzéseken, nyelvtanfolyamon, Biblia órán, zenei képzésen vettek részt. Számomra ez volt az egyik sokkok egyike. Persze nem vagyok egy megbotránkozós típus, mert én is az éjszaka 2-3-kor fekvés és a 9-10-kor kelés lelkes híve vagyok, szóval számomra ez az ideális világ (lehet ide kellett volna születnem?).

A tervezési témával kapcsolatosan azt kell mondjam, hogy ilyen elfoglaltságok mellett, szerintem a fiataloknak szexre gondolni sincs idejük. A lányok szépek, a fiúk is (férfi szemmel nehéz megítélni, de a klipekben szereplő típusokból szaladgál az utcán is elég) mégis mintha a randizás csak a filmeken létezne. Szubjektív ez is, de én ebben a városrészben több szinglit látok mint párt. Ha szóba kerül én pofátlanul rákérdezek kinek miért nincs senkije? Az egyik lány azt mondja, hogy ő nem akar randizni, bár mindig hívják. Ő az aki konkrétan lefoglalja magát emberjogi aktivizmussal és gondolom a gondolatai teljesen máshol járnak… vagy? Ötletem sincs. A srácok szerintem meglehetősen későn érnek, legalábbis fejben – gondolom én, mert a szobatársaim nagy része 20-21 év körüli, de csajozásról szó sincs. Zenét tanulnak, éneket, hangszereken tökéletesítik magukat. Általában 1-kor alszunk el és 9-kor kelünk. Napközben munka és szabadidőben zenélés, majd meditáció és megint haza és alvás. Nem csodálom, hogy nem történik semmi.

Idősebb nők és férfiak simán megvannak kapcsolat és házasság nélkül. A szingliség nem menő, mert mindenkit általában a család oldaláról “cseszegetnek”, de a mai fiatalok valahogy ezt már fel sem veszik. Szexbotrányokról nem hemzseg a sajtó, bár van egy-két dolog amiről én is tudok. Az egyik egy színésznő (vagy énekesnő) volt, akinek felkerültek fotói, videója a netre. Paris Hiltont ez lehet híressé tette, de itt az említett csaj lehúzhatta a karrierjét a WC-n. Ennyi volt. Nevezhetjük prűdségnek, de szerintem arról van szó, hogy a személyes márka onnantól kezdve sérült és már csak ezzel tudják azonosítani az illetőt. Ezzel viszont nem lehet már eladni terméket, se filmet, se lemezt.

A másik negatív példa a nagyobb templomokban tevékenykedő monk-okkal (szerzetesekkel) kapcsolatos. Állítólag van aki simán “kufircol”, hogy a dolog, szebbik jelzőjét használjam. Azt tudni kell, hogy itt két féle monk létezik. Az egyik aki mértéket tart és házasodik, családja van, a másik aki teljes mértékben önmegtartóztatást végez, mert ilyen fogadalmat tett. Nos az utóbbiakkal vannak ilyen “dolgok”. Érdekes. Az itteni Nagy Mester szerint, a házasság intézményével kapcsolatban változások kellenének, mert ez így nincs rendjén. Ugyanúgy személy szerint utálja a nagy templomokat, mert ott megférnek a mocskosságok és a képmutatás (meg a háttérben történő dolgok, a nagy anyagi bevételekről nem is beszélve).

Épp a cikk írása közben beszélgettem az AIYa kávézó tulajdonosnőjével (általában itt töltöm a szabadidőmet, mikor cikket kell írni, stb.), és szerintem minden a kultúrából ered. Régen nagy távolságot tartott a két nem, és ez a házasságig így is maradt. Még mindig ennek a hatása érződik, miközben óriási nagy változás megy a társadalomban, főleg a nyugati “menő” dolgok miatt (ami nem feltétlen biztos, hogy jó, de majd kiderül a puding evésénél).

Itt a randizás is teljesen másképp folyik. Itt baráti társaságok vannak és érthetően nehezen megy az, hogy ha egy 5-10 fős társaság vacsorázik, akkor menj oda és szólítsd le a kiválasztott lányt. Ilyenkor vagy be kell épülni valaki által a csoportba, vagy vakrandikon kell részt venned. Ezeket általában barátok szervezik, és kissé régimódi kerítősdi az egész. Szerintem ez ciki, bár a fene se tudja, véletlenek mindig akadhatnak. Egyszer chateltem egy KakaoTalk-os sráccal a témáról. Ő azt mondja, azért már nem sz@rozik és odamegy, ha tetszik neki valaki. Megkérdezi, hogy találkoztak-e már, mert ismerős neki. LOL Ez van. :-)

Azért nem kell zárkózottnak látni az ittenieket, mert a fiúk és lányok közt nagyon sokszor barátság van. Ez viszont inkább afféle, testvér kapcsolat. Beszélget a két nem, szerinte többet és komolyabb szinten mint Magyarországon, de a fejekben meg sem fordul ilyenkor a “tuti akar valamit tőlem” gondolat. Ha akar majd randira hív és akkor világos lesz az ábra. Érdekes nem?

Nyugatiként állítólag elég kis esélyekkel indulhat valaki, mert egyrészt az átlagos koreai lány zárkózott, másrészt a család nem nagyon repes az örömtől ha a “jöttment” nyugati kutya, aki jó ha köszönni tud koreaiul, elviszi a féltett lányukat messzi országba. Persze vannak kivételek. Itt van pl. Aracsi és Marci példája, akik nemsokára összeházasodnak. Persze Szöulban már lazulnak az említett szabályok és a családok mivel nap mint nap látnak külföldieket, más lesz a megítélés (de ez így van minden ország fővárosában is).

A klipek azért már egy teljesen más nyugatian erotikát és szexualitás sugároznak, lást 4 Minutes – Volume Up klip:

Az írás remélem fest némi képet az itteni helyzetről, de ettől függetlenül nem feltétlen lesz objektív, hiszen ahány ember annyi szokás és ez itt is érvényes. Ebben az országban vannak olyan “szállodák”, ahova pár órára viheted be az épp aktuális csajodat a “ha van kivel, de nincs hol” szellemében. Ettől függetlenül egy csaj sosem vállalja fel ezeket a dolgokat nyilvánosan, tehát randizni sokan titokban randiznak (már ha a a légyott a cél), mert el szeretnék kerülni a prűd társadalom megvetését.

Na, várom a véleményeket!

23 Responses to Párválasztás, szexualitás, családalapítás

 1. Sjudit84

  Szia! Daniella profilján láttam a blogod, úgyhogy már olvasgattam néha, csak lusta vagyok hozzászólni általában, pedig lenne mit mondanom LOL

  Nekem a barátom koreai, Szöul mellett Ansanban lakik, én ott meg pont azt tapasztaltam hogy szinte mindenkinek van párja, már a gimis csajok is kézenfogva járkálnak a pasijaikkal. Csak tovább marad plátói a dolog mint nálunk. Én úgy éreztem Koreában a szingliség mint olyan szinte elképzelhetetlen, mert nem tükrözi a társadalmi ideált, vagyis azt hogy mindenki éljen családban, mert a család erős egység amit semmiképp nem szabad szétrobbantani…Úgyhogy csodálkozom rajta hogy te épp azt írod hogy nem nagyon látsz párokat illetve hogy a fiataloknál a járás nem népszerű. Bár tény hogy egészen addig amíg az ember a kívánt egyetemre be nem jut, addig az szinte a legfontosabb az életében, és abban egyetértek hogy még most is megvan az elkülönülés (lásd pl. Ehwa Women’s University…ilyen baromságot hogy csak lányokkal tanuljak együtt, meg is őrültem volna, bár így is a lányok vannak többségben a szakomon), de mivel -ahogy te is írod- mindent csapatban csinálnak, ezért a társaságok így is úgy is találkoznak.

  Inkább az a menő szerintem a fiatalok körében hogy a srác elkéri a csaj számát és elkezdenek SMS-ezgetni vagy KakaoTalkon beszélgetni mielőtt bármi is lenne…

  Nekem sok ismerősöm van aki szintén eldöntötte hogy X éves kora előtt akar magának párt és gyereket. De persze ezek mind nők voltak, mert ránk jobban hat a biológiai óra. Megértem hogy egy európai pasinak nem sürgős, hisz ők nagyrészt a házasságot börtönként élik meg. Koreában sokkal természetesebb dolog hogy összeházasodnak és családjuk lesz az embereknek. De pl. ha azt nézzük a barátom is anno megmondta hogy 40 éves korában ha addig nem talált senkit akkor tutira lesz felesége és családja mert kicsúszik az időből…akkor azért bennem is megfogalmazódott hogy “bazze és akkor hogy lesz, az első szembejövő nőt elveszed vagy mi???”

  (Na látod ezért nem írok hsz-t a blogodba, mert minden alkalommal ilyen hosszú lenne :D Mellesleg ha érdekel, a Youtube csatornámon megtalálsz pár videót a tavalyi koreai utazásaimról…www.youtube.com/JudeAroundTheWorld)

  • Váraljay Gabriel

   Na ezért írtam, hogy szubjektív az írás. Köszi a hozzászólást, szerintem máskor se fékezd magad. Örülök, hogy írtál. A videóidat megnézem, ígérem. Szép napot!

 2. Sjudit84

  Ja és még valami…az engem is bosszant hogy a klipekben mindenki szexis ruhákban vonaglik (persze fele annyira nem mint Amerikában), de a társadalom a mindennapi életben meg teljesen ellene van minden egyéniségnek és kirívó öltözetnek. Ez olyan szinten dilemmát okoz a fiatalokban szerintem, és nem lesz sokáig tartható. Minden tini arra vágyik hogy olyan legyen és előbb-utóbb át fogja a társadalom íratlan szabályait hágni (LOL szó szerint) emiatt…

  • Váraljay Gabriel

   Ez néha érezhető. A sok szürke és fekete ruhás utcán sétáló között néha elmegy 1-1 itteni rózsaszín Barbie is. Japánban már pár évtizede betört az amiről írsz.

   • Sjudit84

    Na ott viszont szerintem már túlzásba viszik…Bár mindenki tudja rólam hogy tele vagyok előítélettel a japán modern kultúrával szemben. :)

 3. Sjudit84

  ÁÁÁ megint eszembe jutott valami :D Szóval nálunk a barátom ismerősei mind nagyon kedvesek és támogatóak de valszeg azért mert a férfi a koreai a kapcsolatban és a gyerekek az ő nevét vinnék tovább…ha a férfi a külföldi, azt fele annyira nem díjazzák…plusz azért a barátom nem igazán tartja az apjával a kapcsolatot, illetve már legalább tíz éve önállóan él, azért ez is sokat csökkent a családi befolyáson.

 4. Dana

  Én ehhez csak a női-férfi barátsággal kapcsolathoz tudok hozzászólni, hogy tényleg van, és nagyon remekül működik, csak az elején ki kell jelölni a határokat és tisztázni kell a dolgokat. Valahogy ez magyarok esetén csak akkor működik, ha nagy a korkülönbség.
  A másik egy kérdés – okés, hogy 10-től 10-ig dolgoznak, de gyanítom ebben van vagy egy órás ebédszünet is, ami ugye magyaroknál vagy nincs, vagy 20 perc…

  • Váraljay Gabriel

   Munkamorált és teljesítményt nem láttam. Csak az alapítványon belül látom, hogy elfoglaltak de azért jut idő mindenre.

  • Sjudit84

   Haha az tuti…az evésnek mindig megadják az időt…és minden akörül forog sztem. És evéssel mindent meg lehet oldani :D:D:D

 5. Viclondonban

  Midazok mellett amit leirtal, leirtatok fontosnak erzem megjegyezni hogy a bandazvaeles, szeparalodas, hosszumelonap… itt is jellemzo, ahogy Amerikai, Gorog,Ausztral es Holland baratoknal is hasonlokat jelentenek. Vagyis inkabb a Magyar szolista ficko/csaj es a sexustol izzo attitude a furcs, csak benne elve megszokja az ember.
  A par oras hotel pedig szerintem nem a fiatal paroknak van hanem a professzionalisoknak.. ?!?

  • Váraljay Gabriel

   Így van. A pár órás hotel viszont pároknak van (több filmben is megjelenik és nem mint profi helyszín). :) Oké a filmek – mondhatnád, de komolyan a kultúra része na.

   • Viclondonban

    vajon ha megkerdezned a “portast” vajon elmondana ha prostituciot bonyolitananak ott? Tenyleg. Van ott sexipar?

    • Váraljay Gabriel

     Persze erre is jó, de mondom, hogy más pároknak is szolgál. Tuti van, hol nincs? :-) de azért nem Bangkokot kell elképzelni.

     • Sjudit84

      Ja, ezt a részt észre se vettem…a pár órás helyek azért vannak pároknak mert a legtöbb családban az együttjárás alatt a srác nem viheti el a házába a barátnőt és mehetnek a srác szobájába…ezért mennek ilyen helyekre, ahol bár van ágy is, de van egy rakat DVD, számítógép nettel, minibár, stb is…De nekem is megfordult az örök kérdés a fejemben hogy vajon hány pasi hozza fel ide nemcsak a barátnőjét? Ugyanakkor magyar olcsóbb szálláshelyeken ez ugyanúgy befigyelhet…sőt sokszor a férjünk kocsijába is így ülhetnénk be, szóval… :D

 6. truhali

  Ez az időbeosztás nagyon bejön nekem is. Soha nem értettem, miért kell reggel 8-ra beloholni a munkahelyre. Azért, hogy 4-kor eljöhessünk? Badarság. Az iskolába ráadásul fél 8-ra kell beérniük a gyerekeknek, mert 3/4 8-kor már kezdődik a tanítás.

  • Váraljay Gabriel

   Hát az én világomhoz is közelebb áll ez, mégis azt mondják, hogy te 10-kor már hazamész? :DDDD

   • Sjudit84

    Engem csak az zavar hogy úgy érzem elvesztegettem az egész napom (nekem a barátom délután dolgozik, ezért kb. du 1-2 körül szoktunk kelni. Iszonyat lustának érzem magam, pedig itthon nem vagyo koránkelős. Plusz én hiszek abban hogy az embernek éjjel sötétben kell aludnia, mert az tesz jót a szervezetének.

 7. Phie

  a cégeknél azért nem 10kor kezdődik a nap…legjobb esetben is 9re be kell érni. de itt Magyarországon a férjem fél 8ra megy ( és 10kor jön. najó mostanában már 8kor :D ) ja és ebédszünet addig tart, amíg megeszi a kaját :D

 8. Petra

  Nekem ez a szokás nagyon bejön ;) Tetszik hogy ott a fiúk nem csak “azt” akarják a lányoktól mint itthon álltában..Tanulhatnának tőlük az itteni fiúk!!!!!!

  • Váraljay Gabriel

   Ez még egy szubjektív írás volt. Az itteni fiúk nagy részét is “az” érdekli, max a lányok a konzervatívabbak… bár már ez sem igaz, mert láttunk már itt párt parkban szeretkezni. Ilyen látványhoz Magyarországon sem volt “szerencsém”.

 9. Jázmin

  Nem IU-ról beszélsz , aki a twitterre rakta fel a képét amikor SJ Eunhyukkal van aki épp meztelen ( csak a fejét láttam meg a vállát nem vagyok egyéb valami stb,) és az ágyban feküdtek?
  Mert az biztos, h a népnek már meggyűlt a baja vele, és aminél van vállalat az talán már a megsemmisülés határán van a szégyentől? :OOO

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük