browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Korea-őrültek

Posted by on 2012-05-21

Az ember még akkor is ha tudja nincs egyedül, hajlamos magát egyedinek tekinteni. Márpedig “Korea-őrültekből” is van elég Magyarországon. :-) Itt egy levél, amit nemrég kaptam. Azóta a levélíró hölggyel nagyon jó levelező kapcsolatban vagyok és irtó sok közös témát találtunk természetesen a Korea-őrültségen belül. Ezt a kifejezést nála olvastam először, ezért merem csak használni.

Érdekes az egész. Megérteni nem lehet. Mindegyikünkben elindul valami, amiben a közös az, hogy egy olyan nemzet / kultúra iránt kezdünk  el érdeklődni, amihez földrajzilag semmi közünk sincs. Lehet épp a távoli érdekel, az orientális, a kuriózum. Talán épp ez a vonzó. Ugyanez egyébként Koreában (és más országokban) is megfigyelhető, mert több koreai ismerősöm például a spanyol nyelv és kultúra iránt vonzódik. Nyelvet tanulnak, eljárnak tangózni, stb. A logikát ne keressük, de a lényeg az, hogy mi emberek sokszor nem elégszünk meg a saját kultúránkkal, hanem újra vágyunk. Meg akarjuk ismerni a világot.

Következzen hát a levél amelyet név nélkül és nem teljes formában:

“Hol is kezdjem. Talán úgy koreai módra –na nem azért hogy indikáljam magamnak a megillető tiszteleti szintet, sőt ellenkezőleg- szóval én május 4-én voltam 59 éves és kb. másfél éve nagy Korea-fan….

… Miért éppen Korea? Ezt a kérdést én is sokszor megkapom. Válaszom ugyan az amit te leírtál. Szinte egy az egyben. Valószínű nem tudod, de van egy csomó 55-65 év közötti (általában nő) Korea imádó, akik a bemutatott sorozatok hatására alakítottak rajongói klubokat. Nagy K-pop rajongók Rendszeresen összejárnak vagy az interneten posztolnak, kommentelnek.

Én azért ennyire nem, meg időm sincs rá. Én a magam útját járom és kicsit mosolygok rajtuk. Engem igazából a Silla sorozat fogott meg. Nem tudtam mi az hogy silla és az interneten utána néztem és egyik info generálta a másikat. Rádöbbentem, hogy semmit nem tudok Koreáról. Engem a történelem érdekel igazán, így ebbe mélyedtem el először, majd következett a Terebess E tárban található összes tanulmány és persze a nyelv, és az Ábc megtanulásának kezdeti sikerei. Megtaláltam a Juhász Bori által vezetett Koreai Kultúra Klubbot, járok a Teszári Dávid által vezetett filmklubba és persze mindenhol ott vagyok ahol valami történik Koreával kapcsolatban. Igazi koreai ismerősre is sikerült szert tenni egy akupresszurás masszőr személyébe, akin a magam által készített koreai ételeimet próbálom ki. A családom már egyenesen követeli, hogy legyen mindig kész kimcsi a cserép edénybe.

Egy nappali kórházban, természetesen megismertem egy velem egyidős könyvelő nőt aki állandóan koreai filmeket tölt le sőt a menyét is rávette fordítson filmeket. Ő egy csomó filmet letöltött nekem egy külső vincseszterre, így én is átestem azokon a fázisokon, hogy már 5. órája ülök a Tv előtt. (Most már tudatosan korlátozom magam). Egyébként a filmek nekem inkább ismeret közlők. Nem annyira a sztorit inkább a körülményeket, szokásokat, reakciókat, figyelem bennük és ilyen szempontból a legidiótább limonádéban is találok érdekes dolgot.

Csoma Mózes a koreai tanszékvezető helyettes a fiam évfolyamtársa volt az egyetemen . Beszélgettem vele is és minden könyvét elolvastam. Ezek után következtek a magyarul fellelhető koreai novelláskötetek, melyek szintén azért szerettem mert nagyon sok mindent meg tudhattam a koreai emberek életéről gondolatairól.( némelyik novella irodalmi szintje erősen kifogásolható.) És tudod ilyenkor már ez a dolog olyan mint a szerelem. Mindig ezekkel a dolgokkal foglalkozol gondolatban és egyre jobban vonz és vágyol rá hogy oda menj és megnézd hogy valójában milyen. Persze ebben benne van a csalódás lehetősége is, ( a szerelemben is!) de mindenképpen meg kell próbálni.

Van még itt egy plusz tényező egy X faktor. Kerek évfordulók előtt hajlamos az ember leltárt csinálni az életéről. A férfiaknál általában kitör a slusszpánik. Hát nálam is kitört és szembe kellett néznem azzal a ténnyel, hogy a világ megismerésére rendelkezésre álló idő vészesen fogy. Az én koromban az ember 5 évre még csak – csak, de 10 – 15 évre nem igazán tervez nagy horderejű dolgokat , vagy legalább is megretten attól, hogy nagyobb százalékban benne van a pakliba, hogy már nem leszek képes, vagy már nem is leszek. Szóval rájöttem, hogy „Annyi mindent nem próbáltam még”. Kalandozni szeretnék , nem turistaként, csak úgy. Hát legyen akkor Korea.”

Ha úgy érzed, hogy te is írnál a Koreához, illetve a koreai kultúrához való rajongásodról, hozzászólásként megteheted, vagy küldhetsz levelet az info(kukac)varaljay.com e-mail címre. ;-)
A legjobb hozzászólásokat kis ajándékkal jutalmazom, amelyet postán küldök el. Korea-őrültek jelentkezzetek! :)

18 Responses to Korea-őrültek

 1. Diewelt

  Sokszor el gondolkozom azon kell e nekem minden posthoz irkálni.. válasz nem kell csak valami késztet…Alapjában véve nem szeretem sem a Blogokat sem a Bloggereket,negativ véleményem van az egészről úgy ahogy van!!
  DE.
  Valamiért ezt az “oldalt” nem vagyok hajlandó blognak tekinteni !
  Koreai-örültek..azt veszem észre nem vagyok egyedül és ez JOOO! Ki miért lett “őrűlt” Úgy eddig 10embertől 10verziót hallottam..enyém is egyedi,mint mindenkié!
  Lassan olyan őrült gondolataim támadnak hogy ez nem is az egyén hanem valami nagy tömeg hipnózis része! (erre gyártson vki össze esküvés elméletet XD ) nálam voltak.vagy inkább vannak az őrületnek lépcsőfokai ,1onlinejáték(made in korea),
  2sexi klippek,
  3többszöri hallgatás után rájössz hogy már nem a lányok miatt nézed , halhatod (ez volt amikor először meg rettentem)
  4.egy lány aki ok nélkül “sokkol’
  5. infók szerzése a lányról majd az országról majd a kultúráról
  6. ellen állhatatlan vágy hogy meg akarom érteni a nyelvet az írást (alapjába még a lány inspirál)
  7 kapcsolatok keresése ,aminek a “fény az alagút végén” ez az ÚTINAPLÓ (NEM BLOG)
  8 UTAZÁS ELDÖNTÉSE (ez a pont mikor teljesen megijedek saját magamtól)
  még mindig a lányt érzed fő motivációdnak .. pedig már nem ő az (ez csak utólagosan tudatosult érzés)
  9.itt tartok most ..Nyugalom ..izgatott várakozás az utazásra ahol bár nem “turista”akarok lenni de inkább kisgyerek aki az élményeket szívja magába,mindent látni akar mindent tudni akar,,kirángat a szürke, szomorú,langyos hétköznapokból ..IGEN AKAROM ..Őrült vagyok??IGEN !! már be vállalom ..és mikor azt mondják viccből vagy aggódva hogy menjek pszihologus hoz,vagy ne utazzak mert szervkereskedők,vagy szekta áldozata leszek.és mar nem zavar csak mosolygok rajuk ,és azt kívánom nekik hogy ők is meg érezzék ezt a lelki állapotot ami kihúz a szürkeségből és 24órás “mámort”dob az agyba..és képessé tesz dolgokra,hogy beszélj az érzéseidről,terjezd azt amit KOREA ad neked és a hasonló ŐRÜLTEKNEK, AKKOR IGEN ŐRÜLT VAGYOK ÉS IMÁDOM

 2. Tokki

  Csatlakozom az őrültek táborába.
  Régebben nem sok fogalmam volt Koreáról, Japán viszont vonzott, de a Japán kultúrában soha nem mélyültem el annyira mint a Koreaiban. Mondhatjuk azt hogy nálam Korea beelőzte Japánt.

  Nálam minden a Dong Yi című drámával kezdődött. Igaz a Dae Jang Geum drámát már a Dong Yi előtt láttam, de akkor még nem történt meg a nagy bekattanás. A Dong Yi és közvetlen utána a Queen Seon Deok sorozat megtették a hatásukat, végérvényesen koreai üzemmódra váltottam. Ez azt jelenti, hogy igyekszem minél több információt beszippantani. Koreával kapcsolatos blogokat olvasok információkat gyűjtögetek és a nyelvet tanulgatom. Mindezek mellett koreai filmeket, és sorozatokat nézek, mindenféle kategóriában. Szeretem a K-popot (JYJ, Rain, Big Bang stb) és fórumon tartom a kapcsolatot hasonszőrű remélem mondhatom azt barátaimmal. Minden héten egyszer rament ebédelek tudom a ramen nem kimondottan koreai, de megtalálható ott is. Viszont a rament az interneten vásárolt koreai evőeszközömmel eszem. Szeretnék majd egyszer megtanulni más koreai ételt is elkészíteni. Időnként az eBay-en vásárolok Koreából. Az első ilyen alkalommal még a borítékba is beleszagoltam Koreai levegő felkiáltással, na tudom, hogy ez egy nagy marhaság, de nálam ezt váltotta ki a bekattant állapot. Tényleg más ott a levegő? ;)

  Nem tudom,hogy valaha eljutok-e Koreába, de ezzel kapcsolatban is megvannak a félelmeim, ugyanis nem szeretnék csalódni. Kialakult bennem egy elképzelés kialakultak a Koreával kapcsolatos nagyon jó érzések, érzelmek és nem szeretném ha ezt valami lerombolná. Azt is tudom, hogy ott is megvannak a negatívumok, de ezzel tisztában vagyok. Viszont úgy gondolom, ha majd egyszer adódik az alkalom akkor majd bátran belevágok.
  Bárcsak már ott tartanék. ~^^

  • Diewelt

   Koreai levegő LOL ..te sem vagy jobb nálam XD

   Csalódástól félelem.. én pl úgy készülök az útra hogy remélem csalódni fogok..mert ha nem… NA AKKOR VAN K.NAGY GÁZ ..mert akkor mit is keresek én itt illetve a 30+ éve épített hungarista öntudatom (ami szerintem jó és sokkal több embernek vállalnia kellene nem itt tartana az ország ) mehet a kukába!!!

 3. Gábor Erika

  Az én “perverzióm”, Korea :)

  A kezdőpont: Oldboy. Ezt nem is ragoznám, a film magáért beszél. Zseniális. Aztán Park Chan-wook összes fellelhető filmje. Később: Kim Ki-duk, Im Sang-soo… és hasonló kaliberű rendezők.
  A ‘hardcore arthouse’ mellett persze ugyanúgy megnéztem klasszikusokat, a Palota ékkövétől a Sillán át a limonádékig (bár ezekből főleg Uhm Tae-woong filmjeit szeretem, aki szerintem komolyabb mozikra is képes lenne, lásd: Iri)

  Szóval, elsősorban film-vonalon indult nálam az őrület. Egyből itt jött a képbe a zene is.
  Park mester filmzenéihez már-már betegesen vonzódom. Felleltem még olyan csemegéket, mint a Ninesin metalcore banda, innéttől már menthetetlen lett az állapotom. (Megjegyzem, a K-pop nálam kimaradt és nem is tervezem a bepótlását. Ez van :)

  Aztán, ahogy azt kell, egyik dolog hozta maga után a másikat. Film, zene és értelemszerűen az építészet. Ebből is a tradicionális, a Hanok, aminek tanulmányozásával további nagggyon terveim vannak :)

  A Korea-imádat nyilván mindenkinél más-más ponton talált be, nálam így kezdődött.

  Korea-őrültek!
  Jó, hogy vagytok, vagyunk, beszélgetünk, ismeretlenül is közösséget alkotunk. Én nagyon bírom ezt. Lehet, hogy beteges, de nálam Korea már mindennapi őrület lett. Ám, a lényeg a lényeg:
  Ahogy az angol mondja: Insanity is a gift! Óójeee :D

  • Gábor Erika

   kihagytam egy szót:
   *a “nagggyon komoly terveim”-ből kihagytam a komoly szót, szóval így, de annyira nem lényeges.

   (Visszaolvastam az előző kommenteket és hasonlóan látom a helyzetet én is, mint Diewelt)

 4. Lovas Tünde

  Sziasztok!
  Én ma találtam a “blogotokra”-akkor írjuk így :-) Tetszik, sok érdekesség van itt, és jó, hogy nincs lefikázás! Attól még lehet saját véleményed, hogy tiszteletben tartod a másikét.
  Az én megőrülésem kb. egy éve történt, mikor a Dong-yi féle történetnek vége lett a TV-ben…Képeket kerestem a neten és egyből belebotlottam Elhaym blogja-ba. Kis csapat a miénk, de van néhány nagyon lelkes tag, akik érdekes információkkal és linkajánlókkal látnak el.Így tanultam meg egyre többet én is. A régi életem fonala pedig ott fogyott el, mikor valaki ajánlotta a “King and the clown” című filmet. Akkor és ott változott meg az életem, tudtam, hogy nem folytathatom tovább úgy, mint addig, és felelős lettem mindazért, ami körülöttem/a világban történik, mégpedig minden egyes napon, mindig….Fel is tettem a kérdést: Hogyan élhettünk eddig? Ilyen filmek, ilyen élmények nélkül? Én egész életemben csak kerestem….remélem, végre megtaláltam, mitől lesz igazán értelme az életemnek. Engem a filmekben a SZÍV fogott meg leginkább, az EMBER, aki ott van minden történetben. Nem a csihi-puhi, szex és pénz és idétlen röhögések, amikkel az amerikai filmek próbálnak közönséget fogni…Ezektől csak gyomorgörcsöt kapok és elfáradok…a koreai filmek meg mindig felpörgetnek, feltöltenek – és jobbá tesznek. Ja, és tanítanak. Történelemre, társadalmi-politikai viszonyok értelmezésére, emberi kapcsolatok kezelésére, nézőpontváltásra, megértésre, stb. Hát ezért.
  Óriási értékeket fedeztem fel a koreai kultúrában, ami nekünk is nagy hasznunkra válna. Ebben szeretnék dolgozni. Elhozni onnan, ami jó, a problémákra meg akár együtt is kereshetnénk megoldást – mint hasonló mentalitású népek. Például.
  Mióta “ŐRÜLT” lettem, egyfolytában jár az agyam….Sok-sok piros pont Koreának! :-)
  És igen, teljesen begolyóztam: Valamelyik nap vettem egy hajcsatot, ami “Made in Korea”, és én is, én is beleszagoltam a csomagolásba! :-)
  Tokki! Te mit éreztél a borítékban? Az én csomagolásomban édes levegő volt, és jó volna azt hinni, hogy nem csak vegyszerszag… :-) :-)

  Üdvözlet mindenkinek, remélem, még találkozunk: Tünde

 5. Bakonyi Zsófia Magdolna

  Sziaszotk!
  Az első komentátoral teljesen egyet értek!!!! Én most a 6. szintnél tartok pedig alig 6 hónapja szeretem meg halálosan Dél-Koreát. Csak 15 éves vagyok,de az hogy megismertem ezt az országot közelebről, adot egy életcélt, egy irányt amibe elindulhatok. Eddig teljesen elveszve éreztem magam. Ténferegtem a világba félve, ha önmagamat adom kinevetnek az emberek. A volt osztálytársaim még rá is kontráztak :(.De amióta Korea-örült lettem van önbizalmam és bátrab vagyok. Azota vannak igaz barátaim. Mert már nem félek kimondani dolgokat, megmutatom milyen vagyok valójában. Nagyon tervezem, hogy egyszer kint éljek majd. De még nem az még odéb van. De azért már várom :)))))))

 6. Jkriszti

  Sziasztok!
  Én lassan egy éve függő vagyok. Apukám kattant először a Palota ékkövére és tőle szokatlan módon áradozott koreai konyháról a szokásokról. Na, jó én is belekukkantottam, végig is néztem becsülettel, de nem fogott meg. A DongYi-t is csak hosszas rábeszélésre kezdtem nézni…..Aztán elkezdtem “zülleni” A Sungkyunkwan Scandal-t már legnagyobb lánykámmal néztük. Sikerült beleszerelmesednie Yoo Ah In-ba. Innentől már hárman fertőztünk tovább.
  A véget a számomra is Uhm Tae Woong jelentette – a Feltámadás című sorival. Napokig a hatása alatt voltam. Közben Terebess könyvtár, Osváth Gábor nyelvkönyve JYJ, Ft Island, (nem vagyok én 40 évesen öreg ehhez?? :D) nonstop blog olvasás, Kimcsibusz január 1-én délben -amikor mindenki a szilveszteri bulit piheni ki-, Facebook csoportok, Dana szuper nyelvtanulós blogja, Dávid filmklubja, és végül felvettek a Kulturális Központba nyelvtanfolyamra. Azóta a pici lányom rendszeresen gyárt rajzokat a szanszengnimnek, aki tanít minket és ipari méretekben képes Pororó-t nézni. – Ja számolni is tud. Meg hat évesen pálcikával enni. :D Középső lánykám Lee Hong Ki rajongó, a Hello, hello a csengőhangja és taekwondózni tanul.
  Jó látni, hogy másnál is hasonló lefolyású a “Korea-kór” :DD Vajon elmúlik? Én nem szeretném!

 7. Szabó Erika

  Tisztelt Korea Őrültek!

  Nagyon jó volt végig olvasni az egészet. Ugyan én már nem lepődtem meg, már régen túl vagyok azon, hogy analizáljam magamat, vagy a hasonló érzésű társaimat. Elfogadom mindezt. Mindenkinél más ez az út. Nálam 2004-től van meg erősen ez a vonzás Korea iránt. Ázsia varázslatos világa már gyerekkoromtól erős érdeklődést mutatott. Viszont a kapukat a filmek nyitották ki igazából előttünk. Beindult egy láncreakció.
  Tetszik Diewelt felsorolása. Én a 10. ponttal kiegészíteném. UTAZÁS KOREÁBA. Nincs különleges elvárás, nincs félelem a csalódástól. Nincs nyugalmi állapot. Van nagy izgalom. Egy hét múlva felülök a repülőre.
  Mindezt teszem 55 évesen.
  Na, őrült vagyok?
  Én nem úgy érzem.
  Gábriel! Olyan jó lenne találkozni Veled, hogy személyesen fejezzem ki köszönetemet írásaidért.

  • Váraljay Gabriel

   Ha Szöulba jössz semmi akadálya, de augusztus 8. és 14. között Jeju-n tartok audienciát :DDDD

   • Szabó Erika

    De jó lesz Neked!:))))
    Június 18-tól leszek ott, sajnos csak két hetet. A kapcsolat meg van.:)

    • Váraljay Gabriel

     Mármint hol? Szöul vagy Jeju? Japánból amúgy pénteken jövünk vissza. (Június 15.)

 8. cinke56

  A Korea-őrületem kezdete az MTV-nek köszönhető! Az általuk sugárzott sorozatok először a remekbe szabott, fordulatos cselekménnyel vonzottak magukhoz. A következő lépést a rokonszenves szereplők, majd az őket alakító színésznők és színészek iránti érdeklődés jelentette. Majd jött a felismerés, ők azt teszik, amit nekünk is kellene: élvezhető formában, jobbnál jobb külsejű, a fiatalok számára példaképnek állítható ifjú színészek szerepeltetésével feldolgozzák történelmük különböző időszakait. Szinte azonnal két legyet ütöttek egycsapásra, növelték a hazai nézők nemzeti öntudatát, a külföldi nézők körében népszerűsítették Koreát. Elkezdtem figyelni a történetekbe rejtett mondanivalót, a könnyen megsejthető szándékot. Rájöttem, hogy ezek a sorozatok mindig tartogatnak tanulságokat, mindig a tisztességet és erkölcsöt állítják a középpontba. Az ezután következő felismerés volt számomra a legmeghatározóbb: soha nem az individuum, mindig a kisebb vagy nagyobb közösség érdekében cselekedtetik szereplőiket. A mi nyugati kultúrához szokott, – és az abból már több ok miatt kiábrándult – lelkemnek üdítő látni, hogy van olyan társadalom, ahol elvárás az egyéni boldogulás mellett a társadalom érdekeit is figyelembe venni. Ahol a családi hagyományok őrzése még ma is cél, felismerték annak értékét, és bármennyire is berzenkednek ellene a fiatalok, szelíden igyekeznek rábírni őket ennek megtartására. A sorozatok után következtek a filmek, a kultúra, a nyelv valamelyes megismerésének vágya. A koreai jelennel való ismerkedés közben szembetalálkoztam azzal a tiszteletreméltó tulajdonságukkal, hogy fontos nekik az élhető környezet, gondolnak a következő generációkra, tesznek azért, hogy utódaik is ott élhessenek ezen a Magyarországnál alig nagyobb földön. Klasszikus zene kedvelőként elkezdtem hallgatni a k-pop egyes képviselőinek zenéjét. Tudom, hogy kultúrájuk megismertetése mögött többségében gazdasági megfontolások húzódnak meg, de ezt tisztességesen és nagyon okosan hajtják végre.
  Elkezdtem összehasonlítani az ottani gondolkodást, cselekedeteket az itthoniakkal. Ez az összevetés sajnos számos szomorúság forrása volt, többnyire mi jöttünk ki rosszul belőle.
  Könnyű távolról szeretni valamit, vagy valakit, de felmerül a kérdés, közelebbről nézve is ezt érzi-e az ember. Koreában hosszabb, rövidebb időt eltöltő emberek blogjait kezdtem olvasni, hogy biztosan reális képet kapjak. Most már jó ideje érzem, hogy ez sem elég. El kell oda utaznom, megpróbálni a helyszínen megnézni, megszagolni, megízlelni Koreát. Látnom kell azt az országot és a benne élő embereket.
  Érdeklődésem növekedése eredményeként tagja lettem egy fórumnak, ahol a közös érdeklődés nyomán barátokra találtam. Közülük néhánnyal tervezzük a nagy utazást.
  Hát ez az én Korea-őrületem története.

 9. Csilla 48

  Az én történetem is rendhagyónak mondható bár a kezdet elég döcögős volt,gyerekként 3 hetet töltöttem mongoliában a hetvenes évek közepén ami elég meghatározó ha még azt is hozzáteszem hogy, apám kint dolgozott másfél évet- már közeledett Ázsia .Kis kisiklás pár év közel-kelet és amig kint voltunk japán zongorista barátok laktak nálunk akik rögtön ajánlották további ismerőseiknek tehát már Japán is megjelent a képben.Anyám aki nagy tv néző boldogan ujságolta micsoda sorozatot ad a tv ez volt a Palota ékköve ,nos ez még nem néztem meg( csak igy utólag szégyellem még cikiztem is )de jött a Dog Yi ami viszont teljesen lekötött és mivel rajogó tipus vagyok megtaláltam az internettet és megnéztem angolul kb 2 hét alatt.Itt indult el a lavina, már válogattam a filmek között van miből .Most már csak az életszerü vagy müvészi filmek érdekelnek de a kultura teljesen elvarázsolt most már a nyelvet is tanulom és valamikor talán el is látogatok oda.A müvészetük az épitészet és a zene ,csak mivel azzal is tisztában vagyok, hogy nem mind arany ami fénylik.. megtaláltam a te oldaladat is és igy a realitás a te napjaidon keresztül átfénylik.Örülök hogy irsz mindenről bár az is érdekelne Melindának mik a benyomásai ,a női szem mindig mást is lát .További jó élményeket amiket megoszthatsz velünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük