browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Mit adnál fel az álmaidért?

Posted by on 2012-06-11

Ma nem írok semmit Koreáról, illetve érintve lesz a téma, de a mai inkább amolyan elméleti filózós kérdés. Történt ugyanis, hogy amióta itt vagyok, 2-3 ember (ismerős és ismeretlen is) megkérdezte, hogy lehetséges lehetne-e itt laknia pár napot (mármint a lakásban ahol most én vagyok). A válaszom egyszerű volt: természetesen. A vendéglátóm egyébként említette is, hogy barát jöhet rövidebb – hosszabb időre, betartva a szabályokat. Persze gondoljam meg, hogy kit hozok ide.

A szabályok nem nehezek szerintem, főleg ha az érem másik oldalát is figyelembe vesszük.

Érem egyik oldala: tiszteletben kell tartani másokat, ha férfi az illető akkor a férfi szobában kell aludnia, ha nő akkor a nőiben. Nincs ágy, mert így férünk el, de van padlófűtés és egyébként is Ázsiában vagyunk nem az Alpokban. Szóval takaró a földre és alvás. Igen, mások is vannak a szobában, ők is alszanak. Aki kijönne illendő lenne megtanulnia (tőlem) az itteni meditáció alapjait. Minden este 7-től 8:30-ig pedig részt vennie a közös meditáción. Nincs benne semmi, ülünk egy teremben a magunk kis szőnyegén és mindenki végzi a saját dolgát, csendben vagy zenében. A szabályok ezzel véget is értek. Érdekesmód, azóta senki sem írt.

Érem másik oldala (amit kapnának): Ingyen szállás mondjuk arra a 10 napra amíg kijön valaki. Számoljuk csak ki mennyi lenne ez egy utazási irodán keresztül? Napi minimum 1 étkezést (reggeli), de amúgy a többi kettő is megoldható. Mellesleg az ennivaló itt olcsóbban megoldható, mint Magyarországon, szóval ha valaki otthon is költ, akkor azt elkölti itt is. Aki kijön az kap egy jó adag élményt, nagy adag Koreával. Sok kulturális emlékkel, olyanokkal fűszerezve amit a sterilen tartott turisták úgy sem tapasztalnak meg. Kiadások tehát: repjegy-oda vissza és a helyi járat.

Az érdeklődők mégis hallgatnak. :) Érdekes nem? Ha valaki utazni akar, akkor valamit valamiért alapon fel kell adnia valamit. A luxus. Értem én, hogy a legkényelmesebb nem megizzadni és mindig kisminkelve, belőtt hajjal és körmökkel utazni és a luxuslakókocsiból kilépni a Taj Mahal panorámájában. A valóság viszont az, hogy ez milliókba kerül és nem adatik meg mindenkinek. A valóság pedig az, hogy az indiai példánál maradva, hátizsákkal odamegy az ember és az út mentén koldusokat lát, vagy hullákat lát úszkálni a Gangeszben. Nagy adag kulturális sokk, de ezt nem vehetik el az embertől és van mit mesélni az unokáknak. Az extrém példát azért mondtam, mert ehhez képest a felkínált lehetőség luxusnak számít. Nincs ágy? 10 napig? A vágyak ennyit megérnek nem? Én 3 hónapja nem aludtam ágyban, de még (mindig) nem bántam meg, hogy elindultam a nagyvilágba. Megérte? Igen. Aki mer a nyer alapon.

Holnap persze már Fukuoka egyik ágyában fogok aludni. :) Addig viszont aki úgy érzi írja le, hogy mit tenne meg azért, hogy az álmai teljesüljenek!

24 Responses to Mit adnál fel az álmaidért?

 1. Vorg

  Szerintem egyáltalán nem vészesek a szabályok. Az embernek sosem elég amit kap, mindig többet akar, ezért vannak csendben. Biztos azt hitték, kifizeted nekik a repjegyet :)

 2. Diewelt

  Feladni.. Nem hiszem hogy,az itt felsorolt példák a “feladást” promotálnák.. aki úgy érzi . (szerintem) Hogy ez feladás annak tényleg nem ez az út amit járnia kell!! Ezek maximum kis kellemetlenségek.De nem szerintem én inkább élménynek fognám fel ami szintén annak az országnak kultúrának része!! Ha valaki nem így gondolja (szintén csak szerintem) annak nem ott a helye !! Az nézze továbbra is a TV-t !!

 3. Phie

  sokminden másképpen lehetne, ha a(z) (magyar) emberek nagyrésze ahelyett, hogy azt ismételgeti, hogy “elmegyek külföldre, és soha nem jövök vissza” mint megoldást, az inkább feltenné magának ezt a kérdést-hogy mit hajlandó feláldozni. valójában csak elutazni, ideig-óráig megszokott kényelmét feladni sem képes a legtöbb ember, nem hogy elköltözni valahova, örökre. de ezt belátni sokkal nehezebb, mint súlyos szavakkal dobálózni, és szerintem ez probléma.

 4. Maria

  Szerintem sokkal több a kapott, megélt,látott élmény -lehet az kultúra vagy gasztronómia vagy építészet…- mint az a “kis kellemetlenség”, hogy nem szállodai szintű a szállás -főleg, hogy ingyen van-. Viszont akinek még a repülőjegy ára és a járulékos költségek előteremtése is probléma annak marad az álmodozás és egy ilyen igazán jó színvonalú blog olvasása. Deeee a remény hal meg utoljára.

 5. Zsike

  Ha nem kéne érettségire készülnöm és utána még dolgoznom, hogy meg legyen a repjegyem akkor egyből repülnék ki párnapra hozzátok. Egy ilyen ajánlat nekem tökéletesen megfelelne.

 6. angi

  ööö, meddig is maradsz koreában? :)

 7. winery

  Mit adnánk fel az álmainkért? Ha már filozofálunk talán a kérdésfeltevés nem egészen pontos.
  Miről is álmodunk? Arról, hogy kimegyünk Koreába? Mint turista? vagy mint szemlélődő ember?, vagy mint diák?, vagy valakinek tele lesz a hócipője, mert tönkre ment a házassága, vagy nincs munkája és szerencsét akar próbálni? Minden kategóriában mást jelent a feladni valamit és van aki semmit sem ad fel mert nincs mit.
  Én inkább azt kérdezném feladod e a kényelmes európai megszokásaidat, rutint és komfortelvárásaidat azért, hogy kipróbálhasd magad egy idegen kultúrában. Hol vannak a határok, amit még tolerálsz? Toleráns vagy e egyáltalán ? Elviseled e a bizonytalanságot, vagy a biztosra mész.
  Én azt gondolom ezek egyéntől, életkortól függő dolgok is. Kérdés van e merszünk átlépni a saját árnyékunkat.
  A kérdésed egyébként telibe talált, mert harmadik utitársam aki az út utolsó 10 napjára csatlakozna most közölte, hogy az általam kiválasztott szállás Soeulban neki nem felel meg, mert ha ő egész nap a városba mászkál akkor ő igazi ágyban akar aludni és reggel kontinentális reggelit akar, mert elvégre ő egy európai ember. Hát erre csak azt tudtam válaszolni, hogy ez nem az a túra.

 8. Vándormadár

  Én pl. szeretem az ondolos szobákat, és ha van rá lehetőségem, élvezem a földön-takarókon való alvást :)
  Koleszban lakom, ahol szintén padlófűtés van, de “felmászós” ágyam van, mivel egy háromágyas szobáról van szó :). Szóval én sem aludtam rendes ágyban majdnem egy éve :). De nem baj :).Kb. én is hasonló kategória voltam, diploma után munkát kerestem, itt kaptam egy PhD lehetőséget, és vettem nagy levegőt-jöttem. Nem bántam meg, gyakran van honvágyam, meg a kulturális különbségek miatt sem könnyű, de gyakran arra gondolok, otthon sokkal rosszabb lenne. Meg egy csomó előnyt is szerzek, pl jól beszélek angolul, elhiszik rólam, alkalmazkodó vagyok, stb.
  Én sem hittem volna, hogy ilyen könnyen menni fog… Sajnos a rizs reggelire most is nehezen megy… De a csípős cuccokat megszoktam, pedig emiatt sokat csúfoltak… De hallottam olyan emberről, aki egy év koreai tartózkodás során végig lekváros pirítóson élt… Háát, no comment… :)

 9. pb_geum

  Kedves, Gábriel, véletlenül találtam rá blogodra és még szándéktalanabbul erre az írásodra. (?vagy talán mégsem?)
  Én örülök a felvetett lehetőségnek.
  Ha a 10 naphoz még a “hely és nyelvi ismereteid is” segítségül jönnének, élnék a lehetőséggel.
  Nagyon szép, élményekkel teli időszakot kívánok még neked!

 10. Fazekas Erika

  5 gyerekkel is mehetek? :-) 10 napra simán kimennék (többre is, de azelőtt még van itthon dolgom)
  Mi itthon is ha csak tehetjük a földön alszunk, az ágyakat már ki akartam “dobni” mert a gyerekek (lehet hogy anya példáját követve?) ledobják a takarót a földre és azon alszanak.
  A szabályok vonzóak is….sőt én is a való életet akarom megismerni és nem a turistáknak kínált mázat. (Teszem ezt én is a vendégeimmel, akiket simán befogok mosogatni, gyereket fürdetni stb. Persze nekem jó “kifogás” erre a sok gyerek, de direkt csinálom.)
  Tudnál nekem adni egy infót hol tudok repjegy árakról érdeklődni? (Hiába google bácsi, nekem nem akart segeteni ebben.) Köszi előre is.

  • Sjudit84

   go.hu vagy 2fly.hu Én most pár hete a 2fly-ról vettem jegyet, előtte a go.hu-ról.

  • Váraljay Gabriel

   Szerintem minden megoldható, csak le kell szerveznünk előtte. :) Árakat én általában egy okostelefonos alkalmazással futtatok. Ott kidobja a legkedvezőbb jegyeket. Akit ismerek az Aeroflottal jár ki, de nem ajánlják mert állítólag veszélyes. Mi Quatar-al jöttünk, de amint látom Judit már írt neked jobb tippet. :)

   • Sjudit84

    Én se mennék orosz géppel, semmiképp! Én most odafele KLM-mel, visszafele AirFrance-szal jövök-megyek. Eddigi tapasztalataim szerint a TOP3 légitársaságom a Qatar Airways, KLM és AirFrance. Legsímább út a Qatar Airways-zel és KLM-mel volt, legjobb kaja az AirFrance-on, lehet ez mellékes, csak már annyit repültem hogy ezzel szórakoztatom magam. :D

    A mostani jegyem 203 ezer volt, kezelési költséggel együtt 206 ezer. De még vettem olyan 7-8 ezerért utazási biztosítást is. Tudod, nekem nincsenek titkaim, elmondom. Egyébként Erikának: Vettem már 165 ezerért is jegyet, de 216-220-ért is. Attól függ mikorra akarod, mennyivel előtte, és mennyire flexibilisek az időpontjaid. Nekem most pl. tök mindegy volt melyik nap megyek és jövök, ezért automatice a legolcsóbbat tudtam kiválasztani. Csak mivel 10 nappal előtte vettem meg a jegyet, ezért kerül ennyibe. Egy hónappal előtte egy huszassal olcsóbb volt még kb.

    • Sjudit84

     sima..nem síma…

     Egyébként neked van valami biztosításod amíg ott vagy? Azon gondolkodtam ha hosszabb időre mennék ki, hogy biztosítanám be magam…

     • Sjudit84

      Ja a jegyárak mind oda-vissza útra érvényesek, mert így sokkal olcsóbb.

     • Váraljay Gabriel

      Van egy ezer forintos még Magyarországon, de minden olyan sajnos, hogy oké eltörött a lábad? Hozz be rendőrségi, mentős, orvosi, nővérkés, kórházban takarító személyzetes, szemtanús papírokat. Ja és fizesd ki a számlát, majd mi talán visszafizetjük neked. Kb. akkora esélyem van balesetet szenvedni mint Magyarországon, szóval igazából nincs biztosításom. Ez is egy nagy átverés, de én mivel elvileg halálomig utazni szeretnék (lehetőleg vagabond módra), a legnagyobb részt anyagilag a biztosítás tenné ki, tehát inkább hanyagolom. :) Tudom, hogy most mindenki felhördül, de nem 10 napra jöttem ki.

    • Váraljay Gabriel

     Én 128-ból jöttem ki (vissza meg ugye nincs jegyem) :-)

     • Sjudit84

      Jó, én se szeretek rászánni a biztosításra pénzt, mert ha azt nézzük, a tíz év során kb. amióta külföldre utaztam, sose történt velem semmi, ergo feleslegesen adtam ki pénzt biztosításra. De nincs nyugodt lelkiismeretem ha anélkül megyek ki. És a TALÁN visszafizetjük vagy az EGY RÉSZÉT kifizetjük még mindig jobb a semminél…Persze értem hogy neked ez plusz költség.

 11. Rebeka

  De kimennék 10 napra én is… de az hülyén nézne ki…, nem is kicsit.

 12. Rebeka

  Nem a 10 nap! Hanem, hogy ott vagyok.., de hagyjuk.

 13. zsofika9611

  Nem vészesek a szabályok. Inkább olyanok , mintha nyaralni mennénk egy rokonunkhoz.:) És földön aludni nem is rossz. Nem rég a barátnőmnél aludtam akinek egy személyes ágya van, így nem tudtunk volna egy szobába ágyon aludni. Az ő terve az volt, hogy alszik a földön, mert neki mindegy. Az én tervem(Korea őrölt révén) aludjunk mindaketten, mert a koreaiak is úgy alszanak, ha nincs ágy :).

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük