browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Ollé! avagy hogyan nem lesz mobilszámom Dél-Koreában.

Posted by on 2012-06-07

Ez az írás régóta érik bennem, csak mindig jött más téma és lebeszéltem magam. Elég sok adatgyűjtés kell hozzá, amit anno meg is léptem, de nem volt erőm leírni. Van ugyebár egy olyan ember mint én, akinek a mobil internet fontosabb mint a mobiltelefonálás. Elvileg nekem elég lenne egy iPod Touch is, mert minimálisat beszélek. Egyrészt, mert nem tartom hatékonynak a sok dumálást (persze biztos vannak akik élveznek órák hosszan mobilon beszélgetni), másrészt dadogós révén nekem ez maga a pokol (nem egyszer nyomtak már ki hivatalokban cégekben, mert azt hitték szórakozok velük). :-) Persze minden hangulatfüggő, tehát tudok én folyékonyan is beszélni, de a lényeg, hogy nekem egy olyan mobilcsomag kellett volna itt Koreában, mint otthon: minimális lebeszélhető díj (ami drága, de kit érdekel, ha ki sem használom, max engem hívnak és elhiszik, hogy nem szórakozom) :D, és ha lehet 1 GB adatforgalom. De az élet Koreában (amennyire bekábelezett társadalom ez) más.

Mit tesz egy turista ha ideér? Bekapcsolja a mobilját és legalább a nemzetközi roamingnak hála van valami kapcsolata a külvilággal. Például megjönnek az sms-ek a bankjától ha kártyával fizet valahol, stb. Nagyon sok olyan infó van, ami ingyenesen jön befele roamingoláskor is, de ez Koreában NEM MŰKÖDIK. Nem azért mert más rendszerű a mobil hálózat. Azért mert szerintem nemzetbiztonsági szempontok miatt nem teszik lehetővé. A világ legtöbb mobilja szinte itt kerül legyártásra, de ez ne tévesszen meg senkit. (most kezdem felkapni a vizet, de visszafogom magam) :) Hogy egy mobil életre keljen Dél-Koreában be kell menni egy mobilos boltba, és a készülék egyedi azonosítóját (IMEI szám) fel kell vitetni a koreai mobilhálózat rendszerébe. Ezt viszont szerintem csak csúszópénzekkel lehet elérni, mert senki sem fog belemenni egy nyugati jött-ment két szeméért.

Jó hát akkor másik módszer: vegyünk feltöltős kártyát. Magyarországon és minden civilizált helyen ez a módi nem? Megjegyzem a Magyarországon töltött utolsó fél évben én is áttértem egy feltöltős rendszerre, és olcsóbban jöttem ki mint a előfizetésessel (persze lejárt a hűségem, ezért volt mindez). Nem gond, megoldható ez itt is. Elég egy útlevél is. Vegyük mondjuk az olleh mobile pre-paidrendszerét. Megint minden a telefonálásra van kihegyezve, ami ugyebár nekem nem kell. Van adatforgalom is 0.5 kb 0.28 won (0.05 HUF). Szorozzuk csak fel? Megjegyzem a google pénzátváltóját használom, tehát most ne menjünk bele az aktuális MNB hivatalos árfolyamaiba. Tételezzük fel, hogy megelégszem 500 MB forgalommal egy hónap alatt. Ez ugyebár 512000 kb, ami 1.024.000 x 0.28 wont jelent. A végeredmény 286.720 won ami olyan 58.000 forintnak felel meg!!! Király mi?

A csomaghoz egyébként jár a metrón “ingyenes” Olleh wifi elérése is. Olleh Free wifi mindenhol van, de szó szerint szinte az egész várost lefedték. Ingyenes, persze Olleh előfizetőknek. Lehetsz metrón, vagy akárhol mindig lesz neted. Persze előfizetőnek kell lenned.

Jó, akkor menjünk át az előfizetői rendszerre: Első szabály: Alien Registration ID, azaz (nyolcadik utas a halál vagy-e?) itt élő külföldi, aki kapott személyi igazolványt. Van ilyened? Nincs mert turista vagyok aki ki be-repked 3 havonta, leszámítva azt, hogy én nem hátizsákkal és tátott szájjal járom a várost és folyamatosan dolgozok valamit. A lehetőség innentől kilőve. Koreában büntetik azt, aki másnak vesz telefont, tehát fogjunk meg valakit, nevezzük mondjuk Park-nak (ez úgyis “ritka” név itt) és kérjük meg, hogy vegyen nekünk egy előfizetést, vagy akár egy telefont is, amit itt 0 wonért dobnak az ember után. Nos Park havernak nem nagyon szabad beszélnie arról, hogy nem magának veszi. Persze ilyen ismerős (barátról ne beszéljünk, mert 3 hónap után is a kedvességen túl felületesek a kapcsolatok) nincs, akkor sem ha havonta adnám a kezébe a pénzt. Lehet én vagyok naiv és lenne aki megtenné értem, mert azért valamennyire megismertek. Nem tudom, mert 6 hónapot tartózkodom itt (ami tuti) és utána döntök (-ünk) arról, hogy maradjunk-e vagy menjünk tovább egy másik ázsiai országba. Ilyen kondíciók mellett meg belemenni egy két éves szerződésbe? Nyilván, hogy a mobil internet árak mindjárt olcsóbbak ha előfizetést vesz az ember. pl. i-Type előfizetés esetében 0.5 kb mindjárt csak 0.025 won ami 500 MB-ra vetítve az mindjárt csak 25.600 won (5200 HUF). Magyar mértékkel nem olcsó, de nekem megérné. Persze még mindig ott a nem lehet előfizetésed érted? – probléma.

Azt még nem is említettem, hogy persze itt mindenki elkéri a számom, és amikor megmondom, hogy “nekem nem lehet itt” akkor csak bólintanak, és ennyivel el van intézve a dolog. Nem várok sajnálatot, de legalább kérdezzék már meg miért? Közöny, vagy én is így tennék egy Magyarországon élő koreaival? Emlékszem egyszer söröztem egy koreai sráccal. Neki is voltak kérdései, pl. hol vehet használt laptopot, stb. Én mindenre válaszoltam, sőt e-mailben még tippeket is adtam neki. Biztos én lehetek a hülye. :)

Akkor persze arról még nem is beszéltem, hogy lehet problémáznának a régi telefon hálózatba való aktiválásán. Oké, vegyünk egy új iPhone-t ami nekem nem biznisz, mert egyrészt, meg kéne várni az 5-öst, másrészt igencsak mélyre kell nyúlnom a zsebemben. Csak, hogy legyen min röhögni:

Azt még nem említettem, hogy az internet megosztás sem egyszerű. Oké akkor vegyünk egy alsó kategóriás Androidot, amivel a mi két telefonunkra oszthatjuk szét a netet. Ez is egy út (lenne), de akkor is előfizetés kell.

Ja még egy kis videó a mobilos boltok “hatékonyságáról”. Vicces, de igaz történetek szülik ezeket a videókat:

Az alternatív megoldás, amit mindenkinek ajánlanak, a repülőtéren való mobil bérlés. 3-6 hónapos tartózkodás esetén vegyen ilyet az akinek 3 anyja van (már elnézést). Ennek árait most nem találom, de el tudja mindenki képzelni…

Van még az adatforgalmas csomag, amelyet táblagépekre találtak ki Olleh-ék. Persze tábla nem kéne, a díjak viszont szimpatikusak. Akkor is, azért nem ártana egy telefonszám, mert most már kezdek üzleti vonalon is mozogni itt. Akár milyen oldalról is akarom megfogni a dolgot, szívás.

Marad tehát a wifi vadászat, amiben már profik vagyunk. Mondanom sem kell, hogy mindenhol az Olleh Free hálózat “felugrása” borzolja a kedélyeinket. Szöulban a rasszista :) és külföldi-barát (és valóban ingyenes) wifi hálózat az “iptime”. Erre elég sok helyen fel lehet kapaszkodni. Persze idegsejt gyilkoló tud lenni, mikor az ember épp Foursquaren csekkolna be egy látványossághoz és ott csak Olleh hálózat van, az iptime meg 1 pöcökkel nem működik. Ilyenkor érzem csak külföldi senkiházinak magam. Jó annak aki nem geek és nem mobilfüggő. Az ide jöjjön. :)

Az egész nemzet amúgy mobilozik. A járdán nekünk kell vigyázni, hogy ne jöjjenek nekünk az emberek (komolyan). Mindenki nyomkodja a mobilját. Az SMS Koreában szerintem halott. Mindenki a KakaoTalk nevű chat alkalmazáson tartja a kapcsolatot. Nemrég egy csaj minket fotózott a metróban. A kis hülye azt hiszi, hogy nem vágtuk le a témát. Még azt is hallottuk, hogy elküldte a képünket KakaoTalkon egy barátjának és jókat röhögtek. :)

Egy koreai nő épp KakaoTalkon kommunikál. Nem ő az egyetlen. :)

Visszatérve az SMS-re. Az iPhone iMessage aktiválásához is néha SMS kell, de hogyan ha nincs hálózat? KakaoTalk is SMS-ben küldi el az aktiváló kódot. Kössz… Az otthoni rokonok számát kellett megadnunk, mert a saját számaink itt halottak. Ennyit a bekábelezett társadalomról, akiket még mindig nagyra tartok, de ettől függetlenül bénának érzem az egész jogi- nemzetbiztonsági procedúrát. Ha pl. Észak-Korea kiberháborút akar, akkor úgysem lesz fékező-erő a mobilszolgáltatók által kivitelezett rendszer.

Mit mondjak? “Life is wonderfull”

10 Responses to Ollé! avagy hogyan nem lesz mobilszámom Dél-Koreában.

 1. Sjudit84

  Nagyon köszi! Ilyen gyorsan teljesüljön a többi vágyam is! :D:D:D

  Igen, ettől féltem hogy az lesz mint itthon, hogy külföldi nem kaphat előfizetést, a feltöltőkártyás meg nagy rakás szívás…mondjuk szinte tudtam előre hogy ha telefonom lesz akkor az a barátom nevén lesz, nekem ebből alapvetően nem is lenne problémám, de persze én más helyzetben vagyok mint ti.
  Szerintem az elején nekem nem is lesz fontos a telefon, hisz nem lesz ismerősöm aki azon hívna. Csak arra lesz jó hogy pasival tartani tudjuk a kapcsolatot. Ő mindenáron meg van azzal lőve hogy Iphone kell nekem, pedig ott van két használt telefonja is a lakásban, nem értem minek most erre még plusz pénzt költeni, miért nem jók a régiek. De persze neki minden hónapban szinte más telefonja van (pl. mert részegen elhagyja, gratulálok). Mindenesetre a nemlétező telefonetika nagyon idegesít, de ezt már megtárgyaltuk.

 2. Sjudit84

  Különben pár éve engem is kértek külföldiek hogy vegyek a saját nevemre nekik telefont, de nem tettem. Ki tudja hogy tűnnének el aztán nekem kellene helyettük fizetni a számlát. No thanks…

  • Váraljay Gabriel

   Jó érted, hogy nem várom el senkitől, csak a helyzetet mondom, hogy a számom azért elkérik.

 3. winery

  Igen ez igy van! Igy nem is részletezném ennek okait inkább a majdani utazóknak talán hasznos infó lehet itt:
  http://www.sroaming.com/eng/Event/Event_Board.asp
  Ha online foglalsz 50 % árengedmény van igy 270 Ft/ nap a telefon bérlés. Ezen az oldalon elég didaktikusan le van irva minden, az ország tarifák is.( még én is megértettem) :)
  Én sem szeretek telefonon sokat fecsegni, igy elsősorban a biztonság érzetem miatt fogok bérelni telefont. ( hátha elveszek a tömegbe, vagy elkallódok a metrón)

 4. Fazekas Erika

  Nem vagyok ismerős ezen a területen, de a regisztraciónál megakadt a szemem. Én csak egy koreai oldalra akartam a neten regisztrálni és szembesültem a diszkriminációval, miszerint Dél-Korából lehet regisztrálni, kérnek mindenféle személyes adatot. Az “idegen Regisztráviós szám” kérése menüpont meg olyan bonyesz volt, hogy kiakadtam. Aztán az egyik koreai ismerősöm szétnézett az oldalon alaposabban és elvileg csinált nekem ID -t meg pw-t….bejelentkeztem nagy örömmel az oldalra, ki is írja, hogy “Erika bejelentkezve” , de sehol nem tudok commentelni, chatelni :-) majd szét robbantam. Írtam a segítő adminnak és checkolták, hogy nem O.K. az ID. Az hogy az mitől működik valahogy és milyen szinten elég vagy hogy hol tudnék olyat kérni ami hatékony is lenne, azt nem írták meg. Ettől kész vagyok. Egy egyszerű site, semmi extra….

 5. Kiss Egon

  ” de ez Koreában NEM MŰKÖDIK. Nem azért mert más rendszerű a mobil hálózat. Azért mert szerintem nemzetbiztonsági szempontok miatt nem teszik lehetővé.”
  Ez 2013.októberében már nem igaz ! Világócska hét éves LG KU 990es telefonom gyönyörűen felment a koreai hálózatra és simán roamingolt, hívtam helyi számokat, megjöttek a banki sms-eim minden kártyatranzakció után.
  Viszont nem GSM szabvány szerint és európaitól eltérő frekvenciákon megy a mobil, tehát amelyik készülék technikailag nem tudja ezt az nem működik. Semmiféle világösszeesküvés, meg nemzetbiztonság nincs a háttérben.

  • Váraljay Gabriel

   Nincs szó világösszeesküvésről, de a nemzetbiztonság megköveteli, hogy lenyomozható legyen a mobil tulajdonosa. Épp ezért a magyar előfizetéses kártyák működnek itt. A feltöltős kártyák (az enyém ilyen volt) pedig nem (iPhone-al nincs ilyen rendszerprobléma sem, de mint említettem nem ez a kérdés).
   A nemzetbiztonsági dolog főleg arra terjed ki, hogy tilos más számára mobilt venni itt, persze ha valakinek jó baráti kapcsolata van, akkor akad egy-két jóakaró, aki segít. Lényeg, hogy Koreában nem lehet csak úgy feltöltőkártyás sim-et venni, mint mondjuk a Tesco-ban Magyarországon. Ezeken adatforgalmi lehetőség amúgy sincs… a probléma megoldhatatlan, marad a minden sarkon iptime wifi jel stb.
   A reptéren persze bérelhető telefon (az oksotelók drágábbak, logikusan).

 6. Istvan

  A Samsung C6112 nem működik Szöulban, pedig előfizetéses.
  Milyen magyar előfizetéses simes Samsung működik Szöulban?
  Kösz!

 7. Gabriel

  helló István!

  Hát fogalmam sincs, mert nem értek a Samsung telefonokhoz, viszont a jó hír az, hogy már külföldiek is vehetnek pre-paid SIM kártyákat mobilinternet adatforgalommal is. Fejlődik Korea is. :-)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük