browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Kínai konyha Koreában

Posted by on 2012-04-04

A Hongik Egyetemes megázás után végül az a döntés született, hogy menjünk be egy kínai étterembe. Ez nekem nem nagyon tetszett, mert ugyebár bevételem csak a netről van, és a projektjeim átfutási ideje kicsit lassú (mire kész a munka, mire számlázhatok, mire odaér a megrendelőhöz, mire hajlandó kifizetni, mire a pénz a számlára kerül). Félelmetes egyébként, hogy milyen lassan folyik a pénzáramlás a magyar gazdaságban. Egyébként nem csodálkozom, hogy az USA-ban gyorsabb a gazdaság, hiszen ha kell valami azonnal fizetsz és azonnal kapod (lást iTunes, AppStore, Android Market, vagy most már nem is tudom hogy hívják, lényegtelen).

Szóval épp ezek miatt én inkább nem költök semmire, elvégre nem 2 hetes nyaralásra jöttem ki, hanem hosszabb távban gondolkozom. Hogy aztán Korea lesz-e tovább is (én szeretném), vagy tovább lesz menve egy országgal (sajnos csak repülni lehet, mert a szárazföldi szomszéd lehet nem engedne be élve az országába), majd kiderül. Lehet az lenne a logikus döntés, hogy míg nem tanulok meg egy szinten koreaiul, addig nem kellene tovább mennem. Csipetnyi koreai, csipetnyi japán, thai vagy kínai tudásnak semmi értelme. Korea-fan vagyok, akkor ezt kell elvinni egy szintre.

Na ismét eltértem a témától: kínai étterem Koreában. Ez a hely egy hálózat egyik üzletének tűnt, mert minden ki volt dolgozva mint egy mekiben, tehát érezhető volt a franchise hatása. A hely neve Noodle & Fusion 불땡국수 és nagyon bejött az egész rendszer. Nem volt fenn a Foursquare rendszerében, ezért fel is tettem. A Foursquare jó téma, mert a központ melletti kávézó online marketingjét én fogom csinálni, de erről majd máskor.

Állítólag Japánban szokás, hogy a logisztikai gyorsítás miatt már az étterembe lépve egy érintőképernyős konzolon választod és fizeted ki az ételt. A fizetés után kapsz egy cetlit a személyzet pedig már azonnal látja is a rendelést. Nincs macera, mire kijön a pincér stb., mert mire leveszed a kabátod és kényelembe helyezed magad, már kész a kajád. Geek-gadget világ ez de nagyon bejön. :-) A szakácsnőknek / személyzetnek nem kell pénzt fogdosnia, szóval higiénikus is!

"ételautomata"

Én egy 4000 won-os 790 forint értékű kínai tészta, hús és szósz egyveleget rendeltem, ami nagyon “masisszójó” (finom) volt. Tényleg alig ültünk le és kezdtem el keresni Foursquaren a helyet, már mehettem is a pulthoz a kajáért.

gusztusos, finom, áradozni tudok róla - pálcika fából hiszen csak a koreai konyhában szokás a fém pálcika használata

a cetlik azt bizonyítják, hogy fizettünk / az asztalon minden van / az egyik edényben "ingyen" kimchi is

kínálat a falon - logikus, mert logisztikailag is jobb inkább kevesebb terméket kínálni

A víz egyébként ingyen van: kiveszed a fém poharat a hűtőből és coolerrel (nagyon elterjedt itt) hűtött, vagy melegített vizet tankolsz magadnak.

Mint már említettem nem szívesen költök, de nem is akarok bunkónak tűnni, hogy azt mondjam “nem-nem majd eszek a központban, menjünk”, szóval a vége az volt, hogy belementem még abba is, hogy vegyünk felesben egy kimbap-ot is 2500-ért (500 forint). Érdekesség, hogy a nyugati marketinggel ellentétben itt az ételek pont úgy néznek ki mint a képeken. Nincs fake átverős kajafotó.

kimbap - a koreaiak ezt viszik ha túrázni mennek, vagy egyszerűen megoldható "intézkedős" kaja kell. Én csak előre perforált szusiként nézek rá. :-)

az étterem nem nagy, de a célnak nagyon is megfelel, tiszta, hangulatos

Visszafelé még láttunk egy The Gabriel nevezetű éttermet is. :-) Ide ne merjétek posztolni a Rúzsa Magdis számot, mert frászt kapok. :-)

:-) Amúgy itt mindenkinek bejön a nevem: köszi anyu. :-)

6 Responses to Kínai konyha Koreában

 1. Evelyn

  A kaja amúgy Japánban is pont úgy néz ki, mint a képeken (legalábbis 2008-ban úgy volt), vagy mint a kirakatokban :) Megcsinálják műként is, kiteszik a kirakatba és ha névről nem ismered fel, így azonnal tudod, mit az, amit szívesebben rendelnél. Ott akkor beülni egy átlagos étterembe ugyanannyiba került, mint itthon. Csak a jövedelmekben volt/van különbség…

  A befolyó pénzről, ami lassan érkezik, s ami miatt nehezebben mersz kiadni, eszembe jutott egy Tanítóm. Amikor a legkevesebb van neki, akkor hív meg minket mindig étterembe, vagy okoz örömet valahogyan máshogyan. Boldogan adja ki az utolsó fillérjeit is, nem félve, s másokkal is mindig megosztja ezt a boldogságát… Ami így aztán vissza is jön neki viszonylag hamar :)
  Éhezett már ő is. De nem emiatt :) Nem felelőtlen, vagy nem arról van szó, hogy ne állna két lábbal a földön is. Sőt. Az egyik legrealistább, legobjektívebb ember, akit ismerek. De megtalálta az egyensúlyt, azt hiszem. Aközött, amit mi még elkülönítünk, s anyagi és spirituális életnek hívunk. Neki ez már elméletben sem, gyakorlatban sem kettő, hanem Egy. Az élete pedig emiatt példaértékű. Nekem legalábbis. Persze megnyugtató, hogy neki sem ment azonnal :))

  A tiszta szív, tiszta szándék, hála. Talán ez a “trükkje” :)

  Jó kalandozást még, boldog kiteljesedést Neked és köszi, hogy ilyen szorgosan írsz!
  Puszi

  • Váraljay Gabriel

   Én itt az alapítványban kezdem érezni azt amit írsz. Ha valakinek nincs pénze pl. a most hétvégén megrendezendő hétvégi hegyi 3 napos kirándulásra, akkor egyszerűen elviszik, “majd lesz pénzed máskor és akkor te segítesz másoknak” alapon. Na ez az ami szerintem otthon csak elméletben működik, sajnos.
   A befolyó pénzről annyit, hogy én is vettem már ide narancsot, miközben azért az is benne van a pakliban, hogy 3 hónap után nem biztos, hogy ki tudok utazni az országból, ami persze bukta, mert ezt nem tehetem meg. :-) Mégis van egy érzésem, hogy minden jó lesz! :)
   Köszi!

 2. Phie

  csak ennyi kimcsit adnak a kajához??? fú fú fú fú

  egyébként mikor az ember saját háztartást próbál vezetni, akkor…nekem a halálom ez a rendszer. emiatt az állandó jellegű adakozás miatt lehetetlen kiszámolni, hogy mennyi kiadásod lesz az adott hónapban. legjobb, ha soha nem veszel semmit, és 80%-ot megtakarítasz, különben azzal szembesülsz, hogy hónap végén kb. semmid nem marad, mert 500 vacsorát fizettél már ki, mert véletlenül mindig te voltál az idősebb. és az oké, hogy visszahívnak majd valamikor, de az nem akkor lesz, mikor pont kéne, hanem amikor ők kitalálják. így nagyon király drága étterembe menni pl. olyankor, mikor nem is vagy éhes… -.-;;;

  • Váraljay Gabriel

   Bírom a stílusod, ahogy fikázod az itteni rendszert :-). Tényleg igazad van. Érdekes dolgok ezek, de én imádom őket. :) Amúgy én ritkán tapasztalok ilyet, mert az alapítványnál teljesen más a hozzáállás is az “enyém-tiéd” dolgokhoz. Általában mindenki hoz ide valamit és kap is.

 3. Phie

  köszi :) hát ilyen vagyok, nincs mit tenni… :DD

 4. LauhCsajszííí

  De aranyos ez a kép a végén.:DD

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük