browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Koreai hétköznapok – a sötét oldal

Posted by on 2012-04-22

Peti barátom azt kérte írjak a sötét oldalról. 3 dolog van ami miatt ezt nem szívesen írom meg (de megírom) :-)

Először is, a blogot itteniek is nézegetik (160 látogatóm van ebből az országból) és sok mindent elég egyszerű lefordítani, még akkor is ha a Google Translate a koreai nyelvre és -ről irtó rossz minőségű. Senkinek nem mondom a szemébe, hogy “öregem ezt most nem kellett volna”, mert én itt vendég vagyok, másrészt pedig az utazás lényege nem az, hogy körbefikázok mindenkit, mert én vagyok a mindenható és mindent tudó. Túl nagy a PR érzékem és a neveltetésemből adódó tudásom ami sokszor eléggé leterhelő tud lenni, mert folyamatosan szabályokkal kapcsolatos algoritmusokat futtatni egy emberi agyban elég fárasztó dolog.

Másodszor ez egy teljesen más kultúra, tehát ha valakit nem úgy nevelnek, hogy ne csámcsogjon az asztalnál, akkor érteni sem fogja ez miért probléma másnak. Tudom, hogy lehet fújolni ezen, de képzelje most mindenki el azt, hogy úgy nő fel, hogy senki sem szól rá, a rokonai is ezt teszik, a társadalom minden tagja ezt teszi, tehát? Japánban egyébként a zsebkendőbe való orrfújás a fúúúj téma, mert ezt nem való nyilvánosan tenni (remélem jól emlékszem, de ezt is egy blogban olvastam). Ott mi lennénk a barbárok.

Harmadszor pedig nem szeretnék lejáratni egy kultúrát, ahol jobban érzem magam mint valaha. A koreai nép barátságos, kedves, érdeklődő és segítőkész. Nyitott az új dolgokra, a technológiára, ami nálam piros plusz pont, mert anno én épp az új dolgok iránti közöny miatt nem éreztem már magam jól a magyar és szlovák üzleti – vállalkozói közegben. Mondok egy példát: Az itteni kávézót és a központot feltöltöttem Foursquare-re és vagy egy nap alatt már 5 emberke telepítette fel a Foursquare-t az okostelefonjára és azóta aktívan használják is. Megjegyzem egyik sem geek abban az értelemben, ahogy én értelmezem. Power mobil user itt mindenki és minden újra nyitottak. Respect! Maximális tisztelet!

Na jöjjön egy kis lista arról ami nem teljesen kompatibilis a magyar szokásokkal. Figyelem! Több minden szubjektív lehet, tehát nem biztos, hogy az egész társadalomra jellemző. Ok? :-)

1. krákogás, köpködés: Kínáról hallottam először, hogy ez egy alap szokás és minden nyugati szörnyülködve megy végig az utcán. Én vagy figyelmetlen vagyok, vagy egyszerűen csak mázlim van, de elég ritkán látok (hallok) ilyet. Napi 1-2x maximum. Nem tudom, hogy miként is működik ez, hogy az alap koreai szörnyülködik-e ha hall / lát ilyet, vagy nekik olyan szinten van mint a köhögés… Láttam ilyet már nőtől is. Épp azt hiszem a gyermekmenhelyre mehettünk, amikor egy “jó csaj” kategóriás lány, dobott egy jókorát, amit a buszból láttam. Szóval így megy ez. Lehet mi vagyunk túl “pipiskék” már a mi világunkban és szeretünk figyelmen kívül hagyni olyan emberi dolgokat, amelyek a testünkhöz tartozó funkciókkal kapcsolatosak? Mindenki döntse el maga. Ettől függetlenül zavaró a fülemnek, hogy a sarkukból húzzák fel az anyagot. :-)

2. pukizás, fingás: Társaságban sűrűn nem hallottam ilyet, tehát ez kb. európai szint, de otthon a szálláson a gyerekek és a felnőttek sem csinálnak problémát ebből. :-) Valahol olvastam, hogy egy párkapcsolati szint-lépés, hogy ha már mersz pukizni a barátod, barátnőd előtt. Nos Koreában ezt már azelőtt meglépik, még mielőtt járni kezdenének. Persze a dolog itt is vicc tárgya volt párszor a gyerekek előtt, de nem olyan halálosan komoly a “dolog”, hogy társadalmi megvetés tárgya legyen az illető. Zavaró, ha a metrón az ülésből való felállás előtt még odaszellentenek az ember orra alá. :-)

3. csámcsogás, szürcsölés: A csámcsogás már az első vacsorám alatt feljött, nem mint téma, hanem mint szokatlan zaj. :-) Itt csámcsog mindenki. A srácok, a csajok, a felnőttek, a gyerekek, nincs kivétel. Gondolom ha egy koreai külföldre megy tuti kap valami gyorstalpalót, ahol megtanítják neki, hogy mit ne csináljon a mocskos nyugati kapitalista és Sex és New York sorozaton felnőtt társadalomnak. :-) A csámcsogásban meg nem nevezett forrás szerint lehet valami, mert az étel íze teljesen másképp “érzékelődik”. Lehet, mert levegőt engedünk az ételhez? Érdekel a véleményetek, komolyan. A szürcsölés főleg a ramen (tésztaleves) esetében jön elő, amit elharapni nem tudsz, de visszaköpni sem illik a tányérba. A spagettit sem lehet tökéletesen megenni, mert mindig van egy-két olyan tészta, amely civil ellenállásba kezd ellened és kitartóan harcol. Marad a szürcsölés, persze én azért inkább elkínlódom vele és harcolok inkább.

4. böfögés, szipogás: ezt csak időskorútól hallottam itt. Gondolom a néni, bácsi már “elkelt” és abban a korban van, hogy magasról tesz arra, hogy ki mit gondol. Ettől függetlenül evés közben azért zavaró tud lenni. Japánban van azt hiszem az a tradíció, hogy ha nem böfögsz az evés után akkor nem is ízlett? :) Persze minden változik, mert ha ezt eljátsszák nyugaton, akkor lehet beszólnak nekik. Így van ez a szipogással is. Orrot fújni itt nem ciki, sőt nem problémáznak azon sem hogy egy guriga WC papír van az asztalon amit erre a célra lehet használni. Egyébként ezt otthon sem értettem, hogy miért undorító. A guriga addig csak egy papírtörlő míg nem törlünk bele mást. Miért “nézzük le” a kis gurigát és tiszteljük a konyhai törlőt, amely csak méretben különbözik? Undorító vagy sem, ha folyik az ember orra a legjobb megoldás a guriga. Szóval guriga hiányában szipogás van. Ez némely kiscsaj esetében néha cuki is lehet, de ettől függetlenül zavaró ha fél percenként felhangzik a jellegzetes hang. :-)

5. kézmosás: Ez a probléma otthon is megvan. Mármint, hogy biztos azt gondolja most valaki, hogy én egy kényeskedő metroszexuális férfi lehetek. Megjegyzem nem. Néha én is tudok igénytelen lenni, de ettől függetlenül teljesen másképp nézek már arra az emberre (lehet magas beosztású manager is), akivel párhuzamosan pisálva és kezet mosva kiderül, hogy csak én mosok kezet az illető pedig kimegy mint aki jól végezte dolgát. Gondolom utána a meetingeken még kezet fog. :) Remek! Nos ezt itt is megtapasztaltam már. Biztos itt is oktatják a személyes higiéniát, csak lehet nem veszik komolyan. A thai gyerekek nem mosnak kezet pisilés után ez leesett már az első napokban. Később kiderült, hogy a koreaiak sem. Örülök, hogy a kézfogás nem divat itt, mert a meghajlás sokkal higiénikusabb.

Lényeg a lényeg, hogy én nem fogom megmagyarázni nekik, majd ha egyszer olyan szituációba kerülünk. Előszeretettel használják a “rude” azaz szemtelen és durva szavakat, ha az ember nem megfelelő angol szót mer kiejteni a száján, vagy rossz gesztust tesz. Egyszer a Nagy Mester hozzám intézett szavakat, ami nagy szó, mert ez nagy megtiszteltetés. Közben a hidegen tárolt kávéval kínált (gondolom az lehet amit holland kávén át folyattatnak hideg vízzel 1 napig), ami elég drága itt. Én pedig a szőnyeg másik feléről nyújtottam a poharamat. Rám is szóltak halkan, hogy ezt nem való, ami érthető is, csak én egyes szitukban elfelejtem a nememet is. Szóval megkerülve a szőnyeget meghajolva nyújtottam a pohamar, ami meg meg nagy pozitív pont volt. Szokni kell a szituációkat na… Szóval ez egy “rude” húzás volt részemről. Ennyi erővel én is sorolhatnám az ő dolgaikat, de majd egy poénos összejövetelen lehet ellövöm a magam kis pantomim előadását amelyet hangokkal fűszerezek majd. :-)

Nagy izgalommal várom a kommenteket. Ne kíméljetek! :-)

27 Responses to Koreai hétköznapok – a sötét oldal

 1. Fecó

  hát igen az egy teljessen más kultura.igen Gábor jol irtad ha ott nem böfizel kajálás után mejdnem hogy azt jelenti hogy nem izlett és ezzel megsértheted a vendéglátoidat,ugy hogy hajrá.én semmi kivetnivalót nem látok abban a kulturában és ezért is szeretem mind magát a népet mint a gasztronomiai dolgait.

 2. Ágoston Péter

  A kínai teázásban is pl. szürcsölve kell inni a teát, hogy levegővel keveredjen, állítólag jobban kijön az íze. De ugyanez pl. bor kóstolásnál sem ritka. Szóval lehet benne valami :) Tesztelgetem a kérdést.
  Engem egyébként a csámcsogás ettől függetlenül falnak vinne az tuti. Van egy Szlovákiában élő (magyar) rokonom, aki emlékszem, sosem tudott csukott szájjal enni. Már kis tökös koromban ki tudtam futni ettől a hangtól a világba :D (Azonos generációból valók vagyunk.) Komoly lelki gyakorlat ezt nekem valamiért huzamosabb ideig elviselni :)

 3. Vorg

  Angol tanárom, aki egy amerikai csaj mesélte, hogy ott nem ismerik az orrfújást. Ott szipognak lépten-nyomon. Aztán férjhez ment egy magyar fiúhoz és teljesen természetessé vált neki, hogy fújja az orrát. Hazaérkezve az anyukája szörnyülködve nézte, ahogy a lánya barbárrá vált :D

  El nem tudom képzelni, hogy egész nap szipogjak. Nem is egészséges. Hogy lehetne ez rude szokás? :)

  A testi funkciók meg, hát azok testi funkciók, előfordul, hogy kicsúszik egy böfi vagy puki, és ugye tudjuk, hogy Brad Pitt és Angelina Jolie is fingik, az tutifix, szóval nincs mit szégyellni a dolgon, max elüthető egy poénnal. Két perc és már senki nem fog emlékezni rá, feltéve, ha nem sikerült túl büdösre :D

  • Váraljay Gabriel

   Azért hány amcsi filmben fúj orrot az épp síró nő a rom-com jelenetekben?

 4. Dana

  Én falun élek, ott majdnem minden ilyen – az utcán turháznak, böfögnek, orrot fújnak oroszosan és a tömegközlekedési eszközökön is olykor savanyú fingszag gyűrűzik, szóval én ilyen szempontból bírnám Koreát. :)

 5. Phie

  nem szabad orrot fújni Koreában, az nagyon udvariatlan! főleg nem az asztalnál. ha emiatt nem szóltak, akkor csak kb. rátudták, hogy “bunkó nyugati”. mi is a wc papírt használjuk egyébként, itthon is. szerintem olcsóbb is. de ha Koreában ülünk az asztalnál, én kimegyek a másik szobába orrot fújni, ha már nem bírom visszatartani. ez nekik olyan, mint nekünk a köpködés.

  • Váraljay Gabriel

   Hát itt vegyes társaság van és a thai gyerekektől kezdve a koreai diákokon át mindenki orrot fúj kaja közben. :-) A csípős kajától (90% az) nekem elered az orrom (nem vére) :-) szóval törölgetni kell. Szerintem speciális közegben vagyok na. 5 percenként másik szobába mehetnék orrot fújni. Elfordulok, amennyire lehet, de szerintem nem problémáznak (mert ők is csinálják). Amitől frászt kapok ha kaja közben kezd el valaki szipogni. Oké megbocsátok, mert az egyik helyik kedvencem az illető kiscsaj, de akkor is…

 6. Sjudit84

  Én is falun élek, hozzáteszem a turházást sehol Magyarországon nem láttam olyan mértékben mint Koreában, de az semmi Kínához képest, ahol a barátnőm egy évig dolgozott. Ott ez hatványozottan megy. Mintha kb. mindenki focista lenne ZUHHAHAHAHAA

  Én mivel allergiás vagyok, ha nem fújom az orrom, bele fog cseppenni a kajába, és ezt szerintem senki se akarja, úgyhogy bár mindenki csodálkozik ha fújom az orrom, és a barátom nem egyszer megmagyarázta már a társaságnak hogy allergiám van, elfordulok és kifújom az orrom, ha tetszik ha nem. Bár eléggé tiszteletteljes vagyok és próbálom a koreai szoksásokat bevenni,de ez az amit nem vagyok hajlandó máshogy csinálni. És a barátom rendszeresen visszaszívja, amitől hülyét kapok, de tudom hogy tök feleslegesen mondanám neki hogy hagyja abba…Csak számomra ettől olyan paraszttá válik LOL és szinte égek…Na mindegy.

  Böfögésről csak annyit hogy én ha akarnék se tudnék evés végén varázsütésre…szóval azt várhatnák. A szellentésről pedig…a barátomnak szerencséje volt mivel eddig az orrom mindig be volt dugulva és nem éreztem szagokat normálisan MUHAHA, de nálunk a harmadik találkozás után lépett egy szinttel feljebb a kapcsolatunk HAHA:D

  Egyébként bár megértem hogy értékeled a nyitottságukat elektronikai szinten, én annyira nem, mert az átlag ember számára ez lett az érték: nincs státuszod ha nem a legújabb cuccaid vannak. utóljára gimiben volt ez a márkás ruházattal. Itt viszont sokkal drágább dolgokról beszélünk, plazma TV, számłtógép, telefon. A barátom, bár idősebb nálam, de több telefonja volt eddig mint nálunk a család 4 tagjának 2001 óta (mert akkor kapta meg bátyám az első mobilját, ami a család első ilyenje volt)…nekem a mostani telóm a harmadik, ezt is csak azért váltottam mert lehet rajta zenét hallgatni és az mp3 lejátszóm kifújt. Érdekelnek az új dolgok de kinek van pénze a mai felgyorsult világban mindig a legújabb kütyüket megvenni? És a koreaiak inkább erre költenek mint hogy nyaralni menjenek. Aztán meg csodálkoznak hogy hova megy el a pénz…

 7. Sjudit84

  Hogy elterveztem hogy én a gyerekemnek nem fogok gimiig mobilt venni…hát ez Koreában kizárt…:S

  Ami viszont jó a koreaiakban hogy nincs olyan testszagjuk mint nekünk amikor izzadnak. Emlékszem előrántottam reggel a zselés Lady Speed Stick deóm, a barátom meg kikerekedett szemekkel nézte hogy mi a fenét kenek én a hónaljamra és minek :D:D:D Bár erre már fel voltam készülve mert tudtam hogy Koreában nem használnak deo-t és ezért nehéz megtalálni a boltokban is, és nagyon drága…Egyébként nemtom mikor jársz pl Home Plus-ban, te is úgy kikészülsz tőle hogy mennyivel másabb a polcok elrendezése? Hogy pl. nálunk a TESCO-ban mennyi rész jut a halételeknek és mennyi a felvágottaknak, kolbászoknak, sajtoknak? Na ilyen a higiéniai rész is, hogy mindig keresném hol vannak a sprék és dezodorok :D:D:D

  Amit viszont díjazok, azok ezek a pici dolgok mint hogy két kézzel nyújtod a poharad meg hogy öntesz meg meghajolsz. Mikor hazajöttem KOreából télen, rá egy héttel volt az államvizsgám, és mikor kihirdették az eredményt és gratuláltak, kezet fogtam az elnökkel és a többi tanár felé pedig meghajoltam…szerintem rögtön vissza akarták a jegyem vonni, mert azt gondolták nem vagyok normális :D

  • Váraljay Gabriel

   A deo probléma érdekes kérdés, mert az egyik amcsi videó-blogger is erről beszélt. Most az ételek miatt nem izzadnak hónaljban, vagy a genetika miatt?

 8. Phie

  én úgy tudom, a genetika miatt. szóval a feketéknek a legerősebb a testszaga, a fehéreké közepes, és az ázsiaiaké szinte nem létező. de lehet, hogy az ételek is befolyásolják végülis…én gyakorlom a szipogást egyébként.

 9. Phie

  de néha azt gondolom, hogy kb. 15 év ennek a képességnek az elsajátítása…

 10. Sjudit84

  A testszag szerintem is genetika. Mielőtt kimentem, mindenki azt mondta hogy mindenkinek kimchi meg fokhagyma szaga van. Erről nem tudok feltétlen autentikusan nyilatkozni, hisz végig allergiás voltam mikor kint voltam, de pasimnak semmi rossz illata nem volt az tuti, pedig elég közelről és sokszor próbáltam hibát találni a testszagában. Sokszor teljesen ráparázok arra hogy vajon nem-e undorodik tőlem hogy nekem meg van :S:S:S

  • Váraljay Gabriel

   Ritka őszinte vagy, ezt értékelem. :-) Hát kérdezd meg tőle, bár szerintem nem maradna veled ha valami zavarná. A koreaiak eléggé egyenesek, szóval megmondják ha valami van. Vagy csak én gondolom így?

  • NyesteBrigitta

   Annyira jó, hogy ilyen témák is előkerülnek, ami nem útikönyv sablon, hanem életszagú! :-) A készülődő turista nem tud szagmintát venni. :-)

  • Forgószél

   Ez a testszag dolog érdekes dolog. Szerintem, sok függ attól is, hogy mennyit izzad az ember – izzadás, méregtelenítés – és hogy hogyan táplálkozik. Nekünk 1-1,5 hét alatt eltűnt az a jellegzetes, európai büdösség az izzadságunkból…. Tény, hogy az ember ezen az égövön sokkal többet izzad és talán bőségesebben is. Több folyadékot viszünk be a szervezetünkbe, víz és gyümölcslevek formájában. Kevéssé kívánjuk az alkoholt és több zöldséget, gyümölcsöt fogyasztunk, no meg tengeri herkentyűket. Szerintem, egyszerűen kiürűltek a szervezetünkből a büdöset okozó méreganyagok:))

   • NyesteBrigitta

    Meg gondolom a hormonális dolgoktól is függ. Illetve, hogy alig van testszőrzetük.
    Én a várandósság alatt kezdtem el nagyon büdösen izzadni, bár gondolom a terhesség alatt érzékenyebb lett a szaglásom is. :-) Azóta fokozottabban kell ügyelnem e téren, mert megőrülök tőle. Mondják a környezetemben, hogy nem éreznek semmit, de meg tudok tőle őrülni. Szerencsére tudom kontrollálni törlőkendő, miegymás. Ezek szerint pár hét Koreában jót tenne. :-)

    • Váraljay Gabriel

     A terhesség folyamán a teljes szervezet anyagcseréje megváltozik, szóval szerintem ez vele jár. A koreai konyha nagy része zöldség és gyümölcs, bár a disznóhúst (ami szerintem a legegészségtelenebb) kimondottan előnyt élvez náluk… mégis más az egész. Van aki szerint a föld az oka, és ez jut be a táplálékon keresztül. Ezzel magyarázzák a bőr megszépülését is. Lehet mindez csak mese, de ezt híresztelik sokan. :)

   • Váraljay Gabriel

    Szerintem is az izzadság szaga a táplálék függvénye. A miénk is kevésbé kellemetlen szagú. :)

 11. NyesteBrigitta

  Érdekes amúgy, hogy a szipogás engem is zavarna. Ez ilyen európai vonás ezek szerint? Volt egy munkatársam, aki folyton szipogott és kiidegelt vele. Aprókat és halkan, de nem lehetett nem meghallani.
  A szürcsöléssel nem lenne gondom, Budapesten voltunk ázsiai teaházban és ott megmutatták a technikáját. Tényleg másabb lesz tőle az íz-érzése az embernek. Még jó, hogy megboldogult nagymamám egyik alaptanítása az illedelmes viselkedésről, ami álmomból felébresztve is bevillan, az pont a “Nem illik szürcsölni”. Bár belegondolva nagyapám mesterien csinálta a mama kontójára. Ez már nagyon elkalandozás, de a nagyapám az egyetlen ember, akit úgy láttam enni és társalogni egyszerre, hogy szövevényes sztorijai közben sem nem láttad az összerágott ételt a szájában, sem nem köpködte rád a morzsákat közben. Anyukám is megemlítette minap, hogy lenyűgöző volt ebben az öreg.
  A meghajlás higiénikusabb mondaton diszkréten felröhögtem. Akkor kapcsoltam, hogy majdnem hajnali 4 van és kurva fáradt leszek ma. 2 éves kisfiam amúgy is energiabomba, de ilyen közeli élmények által szemezni Dél-Korea világából nekem nagyon nagy élmény, így belefeledkeztem. Szeretnék kijutni 3 hétre, ezzel már a férjemet is megfertőztem. Erőt kaptam a megvalósításhoz, kedves Gábriel!

  • Váraljay Gabriel

   Örülök, hogy sikerült erőt adnom. Ha tudok segíteni valamiben csak tessék rám szólni. :)

 12. Sándor Feencné

  Szia, remélem, előbb-utóbb könyv lesz ezekből a jegyzetekből.Érdeklődve lesem a következő bejegyzéseidet. Andi

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük