browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Filmforgatások Szöulban

Posted by on 2012-05-02

A koreai film- és sorozat-ipar szintén világhírű lett. Ez is a hallyu (koreai hullám) egyik összetevője. Az tévécsatornák itt ontják a szappanoperákat és a történelmi sorozatokat is. Utóbbiak tekintetében le a kalappal, mert ezek is hozzájárulnak egy ország / nép egészséges nemzeti öntudatához. Magyar történelmi sorozatokból is elkelne pár, azt lehet többre értékelném a manapság vetített magyar sorozatoknál. Ugyanúgy lehet romantikus, sőt akció szálat is vinni egy történeten át, csak az egészet más történelmi korszakba kell helyezni. A lényeg, hogy itt ezt nagyon komálják, amit meg is tudok érteni.

Egyszer láttam egy ilyen sorozat részletét az itteni tévében és ott konkrétan a helyszín a Kyungbokgung palota volt. A kosztümös filmek minden pénzt megérnek… Szöulban, illetve konkrétan Mapo-gu városrészben (persze lehet máshol is, csak arról nem nagyon tudok nyilatkozni) elég sűrűek a film- és sorozatforgatások.

Nekem már az első héten sikerült elkapnom egy ilyen filmforgatást:

Jó persze sok élményt nem ad az ilyen. Emberek lámpákkal, kamerával keresve a megfelelő hátteret és szöget. A filmezés nagy része előkészítés, majd a cuccok lebontása és elszállítása… Annyira nem szexi, mint ahogy egy-egy werkfilmben ábrázolják. :)

Pár hete pedig a kedvenc konténeres luxus-iroda előtt:

Persze ez lehet csak valami amatőr, vagy alternatív stílusú film forgatása lehet. A fene se tudja, ezért nem is töltöttünk el itt sok időt. Kattintottam és mentünk haza. :-)

A nagyszabású dolog, ami közvetve érintett az AIYa kávézóban történt filmforgatás volt. Az egészet az ember nem érti. Bejöttünk este 8-ra az alapítványhoz, erre a mellette lévő (hozzá tartozó) kávézó előtti járdán sok fiatal lány tipródott. Benéztünk, fények és mocorgás. Az ember nem érti mi a fene van (persze máskor már simán le fogom vágni), mert semmi érdekes nem történik. Később kiderült, hogy egy sorozat forgatásának az egyik jelenete van a kávézóban, amelynek főszereplője egy Micky Yoochun nevezetű koreai énekes / fimsztár. A srác állítólag elég híres, amiről én nem sokat tudok, mert a doramákat (sorozatokat) valahogy idő híján nem tudtam sehogy sem elkezdeni. Én megelégedtem a koreai filmekkel. Utóbbiakból viszont elég sokat láttam (vagy 30-40-et). Feltehetően a Rooftop Prince sorozatot forgathatták (mert ezt látom a srác adatlapján és ezt írta ). Lényeg, hogy a kávézóban dolgozó barista szobatársam odavolt meg vissza, hogy találkozhatott a “művész úrral”. :) A cikk elején látható képet az egyik filmes busz oldaláról lőttem.

A vendéglátósok mellesleg nem veszik ám félvállról a dolgot. Nem tudom, hogy ők kérvényezik-e a forgatásokat, vagy megkeresik őket, de egy-egy ilyen forgatás után előszeretettel mutogatják a saját éttermük előtt is, hogy ott bizony ez és ez a műsor készült. Itt egy példa erre is:

Kuriózumként itt van pár amerikai film koreai plakátja (számomra megmosolyogtatóak a koreai betűkből kiolvasott filmcímek) :-) Aki ismeri a betűket, érti miről beszélek, legalábbis remélem.

7 Responses to Filmforgatások Szöulban

 1. Tokki

  Szia!
  Ó, hogy én milyen irigy vagyok. :-) Akkor te nem ismered JYJ együttest, bezzeg ha lány lennél. :-) A JYJ egyik tagja Park Yoochun (Micky) ő játszott a Sungkyunkwan Scandal 
  – ban is. A Roftop Prince-t már itthon is nézzük, mert amit levetítenek egy részt Koreában már készül is a Magyar felirat.

  • Váraljay Gabriel

   Értem… hát én nagyon nem vagyok képben ezekkel a doramákkal. :)

 2. Fazekas Erika

  A Sungkyunkwan Scandalt én is láttam! Tetszett! Bár az én nagy kedvenceim a Warrior Baek Dong Soo, The painter of the wind és a Hwang Jin Yi. Említetted valahol, hogy sok koreai keresztény. (Tudomásom szerint nem katolikusok, bár európán kívűl a katolikusság sem ugyanazt jelenti. A valódi kereszténység nem felekezetekhez kötött és nem vallásos formulákból áll, hanem élő hitből és állandóan változó (kreatív) közösségi életből.) Én ezeken a filmeken keresztül olyan dolgokat értettem meg, jelentődtek ki mélyebben, amikről a Biblia is tanít. A szövetség, hűség, hit megjelenik ezekben a sorozatokban (A Dong Yi és Dae Jung Geum is ide tartozik.). Olyan értékek ezek, amik cikinek számítanak és nem tanítják már a gyerekeknek. Jó látni, hogy van olyan nemzet, ahol ezt még fel merik vállalni és tudjuk, hogy a média kulcsfontosságú a gyerekek “nevelődésében” szóval így azért beléjük csepegtetik ezeket.
  Kellenének magyar filmek, sorozatok is hasonlóak.

  • Váraljay Gabriel

   Nagyon sok a keresztény itt. Minden utcában van egy templom. Este a sötétben mindegyiken nagy piros kereszt világít. Elég félelmetes. Az utcán elég komoly térítőmunka folyik. Kávét osztogatnak és kevesen szeretik őket, mert néha erőszakosak is. Bennem vegyes érzéseket keltenek ezek a dolgok, persze én nem láttam az általad említett sorozatokat. Engem az zavar a legjobban, hogy vegyítik a vallásokat. Egy keresztény simán ott van a buddhista dolgokon is, ami a szobrok és bálványok miatt ugyebár ellene van a tízparancsolatnak (“ne készíts magadnak faragott tárgyakat, hogy imádd azokat…” stb.) Nekem ez nem kerek.

 3. Fazekas Erika

  Igen, ez nekem is lejött….”nem szolgálhatsz két úrnak…”. A sorozatokban is hol Istent emlegetik, mint AZ Isten, hol elrohannak egy sámánhoz. (Bár ez magyarok között is divat, csak nem sámán, hanem horoszkóp, jósnő stb…) De én ismerek elkötelezett keresztényeket, akik ráadásul tök normálisak és harcolnak a a saját és családjuk életéért :-). Arra kíváncsi lennék még, hogy vajon egy átlag ember megengedheti magának vagy a gyerekének, hogy a nemzeti sportot, táncot tanulja, művelje? (Gondolok itt arra, hogy én, mint lovas nemzet tagja, akiknek a nyilaitól rettegtek a népek, egy kezemen meg tudom számolni hányszor ültem lovon, meg vettem a kezembe íjat. Olyan horribilis összegeket elkérnek ezekért, hogy még a gyerekeimnek sem tudom megadni.)

 4. Fazekas Erika

  Amibe még beleszerettem a filmekben….ha sírnak, folyik a könnyük, az orruk, a nyáluk :-) végre valaki mer igazi érzelmeket mutatni! A teli szájjal való beszélés a másik kedvenc :-). Ne mondja nekem senki, hogy nem szokott ilyeneket tenni. Lássuk be, nem vagyunk mi sem sterilek, csak szégyelljük, takargatjuk ezeket. (Nevezhetem képmutatásnak is…bocs.)
  Nagyon bírom ezt a természetességet. Amit írtál egyik írásodban ezzel kapcsolatban ujabb megerősítés volt, hogy van alapja a “szerelemnek” :-)

 5. 杏桃来春

  “de egy-egy ilyen forgatás után előszeretettel mutogatják a saját éttermük előtt is, hogy ott bizony ez és ez a műsor készült. ”

  Ez Japánban is szokás, a falra vagy a bejárathoz szokták tenni a celebekkel stb készített fényképeket, de az autogramot is ki szokták rakni :)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük