browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Miért éppen Korea őrültek?

Posted by on 2012-06-10

Tegnap kaptam egy e-mailt egy 12 éves lánytól. Az egész levél olyan mintha egy felnőtt ember írta volna, szóval nem tudok másra gondolni mint arra, hogy ez a lány nagyon tudatos és helyén van az esze. Meg tudja fogalmazni úgy az érzéseit, ahogy nagyon sokan mások talán nem is képesek. Én kívülállóként és bennfentesként is (ez de hülye kifejezés…) értem mit érezhet, mit él át. Tudom milyen az, hogy egy kultúrát csak görbe tükrön át (filmek, sorozatok, hírek, klipek, stb.) lehet látni, és azt is tudom, hogy milyen itt élni…

Átélni a negatívumokat is. Amíg az otthon élők a beleszagolnak a csomagolásba addig mi Szöulban élők tudjuk, hogy a levegő milyen büdös. Amíg mások otthon meghatódnak a doramákon és az emberek lelkén, addig minket majdhogynem kilöknek a metróból. Amíg minden klipben úgy tűnik, hogy itt minden nő tökéletes, addig a valóságban ennek a fele sem igaz. Ezen dolgok ellenére mégis értem azt, hogy van aki azt érzi itt a helye. Minden persze szubjektív és épp ezért mindenkinek azt kívánom, hogy aki ilyen érzéseket táplál Korea iránt, az jusson el Koreába akár rövid, vagy hosszabb időre és tapasztalja meg. A teljes képlet úgyis csak akkor lesz meg, ha valaki volt itt és összemossa az elképzelt és elidealizált dolgokat a valósággal.

Az első időszakban amikor én ide kerültem mindenki megkérdezte, hogy mennyit is tudok az országról. Csak bámultak, hogy soroltam a felszedett tudást Szedzsong és egyéb témákban, hiszen nagyon sok mindent ők sem tudnak. Attól, hogy valaki Szöuli még nem járt minden palotában, stb. Azt, hogy valaki Korea-fan, pedig végképp nem értik. Nem értik az érzelmi töltetet, ahogy azt sem, hogy ha akkora fan vagyok, akkor miért nem beszélek már jól koreaiul 3 hónap itt tartózkodás alatt. Én már értem… de ezt a támát majd máskor. Jöjjön hát a levél:

“A Korea őrültek bejegyzésedre, és rajongói levél kérésedre felbuzdulva, leülnék a gép elé, és én is írnék egy röpke kis levelet.

Gyakran találkozok az interneten, vagy élőben olyanokkal, akik szeretik Koreát és ki akarnak utazni. Én meg mindig megkérdezem, hogy miért? Álltalában ezeket a válaszokat kapom: ” Mert érdekel a kultúra. ” esetleg: ” Érdekel a nyelv.”. De ez is volt már: ” Hogy még több sorozatot tudjak nézni.” Ezek mind-mind számomra értelmetlen céloknak tűntek a kiutazáshoz. Ha meg akarja ismerni az ember a kultúrát, most nyílt egy koreai kulturális központ, de az interneten is temérdek dolgot meg lehet tanulni. Maga a nyelvet, itt is lehet művelni. Esetleg, ha elmenne tolmácsnak, még Koreaiakkal is találkozna. A sorozat? Angolból úgy is le kell tenni/ le van téve a középfokú, így le lehet tölteni a sorozatokat. Csak kitartás kell, hogy egyet-egyet megtaláljunk.

És ezt úgy mondom, mint egy másik nagy Korea sorozat fan.

Ugyan, én is ki a karok költözni. Egyszer kiírtam gyakorikérdések.hu-ra, hogy hogyan tudnék megtanulni koreaiul kiköltözés céljából. Nyomban privátban meg is kérdezték, hogy miért is? Ennyit tudtam válaszolni: ” valami odahúz.” Minden embernek van egy belső hangja, ami mindig másra, máskor, más miért kér. Egyesek ezt ösztönnek hívják. Nekem ez azt mondja, hogy amint lehet, menjek el innen Magyarországról. Az már egy másik dolog, hogy az ember hova akar menni. Én sem tudom pontosan megmondani, hogy miért pont Korea. Nem a K-pop ( pedig irtózatosan nagy fanja vagyok ), nem a sorozatok, nem a nyelv, pedig ezek mind szépek és jók. Maga a légkör, a lehetőség vonz.

De, ez a korosztályomnak, és még esetleg a gimnazistáknak kedvező lehet. Ugyan ösztönző is, ha valaki kint akar majd főiskolázni/ vagy egyetemet végezni. Nyelvtanulás, és ösztöndíj. Így, egy ilyen kis álommal, megalapozni a jövőt, pedig nem is a tanulás hajtja ilyenkor az embert, hanem a messzeség. Sokkal könnyebben tud állni a lábán, a tanultságának köszönhetően, mégis el sikerült elérnie a céljait. Igaz, nem állítom, hogy könnyű, de az ember ilyen: Szeret kockáztatni. Szereti az új dolgokat megismerni.”

29 Responses to Miért éppen Korea őrültek?

 1. Mónika

  Én egy kicsit kakukktojásnak érzem magam, hiszen úgy jöttem ki ide, hogy nem vagyok Korea-fan, nem kerestem a lehetőségeket, igazából 4 hónappal ez előtt még semmit sem tudtam Koreáról. Erre itt vagyok Szöulban.
  Nekem most itt élőben van alkalmam megtapasztalni mindent bármilyen “előképzettség”, meg idealizált képek nélkül. Persze, mikor megkaptam a lehetőséget március elején, elkezdtem kutakodni a neten, hogy mégis mi fán teremnek a koreaiak, meg milyen ez az ország, de annyira nem mélyedtem bele a témába, nem szippantott be.
  Itt vagyok, mert itt kell lennem, ezt hozta az élet. És próbálom a lehető legjobbat kihozni belőle. :)

  • Rebeka

   Sok szerencsét.

  • Vándormadár

   Én is kb- hasonló érzésekkel. Adott az élet egy lehetőséget, megragadtam, és jöttem, Annyit tudtam Koreáról, hogy Szöul a fővárosa, pálcikával esznek rizst, meg Szöulban volt olimpia…De azért megszerettem Ázsiát :)

 2. Gábor Erika

  Egyre inkább azt látom, hogy mindenki (korosztálynak és tapasztalatainak megfelelően) egyre inkább kezdi helyén kezelni a dolgokat.

  Ez nyilván egyenes arányban állhat a megszerezett információmennyiséggel is. Persze más kép rajzolódik itthon a képernyő elől “2D-ben” az ember elképzeléseiben és megint más a tapasztalat, amit Gábriel és a többi Koreában élő magyar ténylegesen átél.

  Ha a motiváció (belső hajtóerő, “fanatizmus”) tervezéssel, kitartással és belefektetett munkával párosul, akkor komoly esély van az elképzelés megvalósításra. Lehet ez nyelvtanulás, kiutazás, letelepedés… akármi. Enélkül nem egyszerű, mert az élet sehol sem habostorta, hiába sugallja tévesen a média az ellenkezőjét. És akkor még ott vannak a rajtunk kívül álló tényezők. Szóval a realista hozzáállás nem egy hátrány, ugye Gábriel?

  (A párom -szintén mérnökember- egyszer azt mondta: “Nehogy azt hidd, hogy Koreában minden derékszög”) Végül is… igen. :D
  Bár én magam is képes vagyok rajongani bizonyos dolgokért, mégis igyekszem helyükön kezelni és józanul látni ezeket. És szerintem a Korea mániások nagy része így van ezzel.

  Tetszett a levél. Az író fiatal kora ellenére jól látja a dolgokat. A tanulás mindenképpen jó út, ezzel csak több lesz az ember, bármi legyen is később az elhatározás eredménye.

 3. Csilla

  Engem kifejezetten idegesít, ahogy látom, hogy néhányan mennyire oda vannak Koreáért, csak a médiában látottak alapján. Persze értem én, nem voltak még arrafelé, de ahogy írtad is, negatív dolgok ott is vannak ám dögivel. Amikor még nem jártam kint egyszer sem, bennem is volt egy adag kíváncsiság, de úgy érzem reálisan kezeltem őket és nem voltam elájulva tőlük. Vannak dolgok, amelyek tényleg nagyon modernek kint, de van ami meg annyira a szint alatt marad, hogy megdöbbentő. Ami nekem nem tetszik: a halpiacok, az energiatakarékos izzóik, amitől hullaházi fény van a lakásokban, nincs rendes utcarendezés, toldanak foldanak, a fürdőszobák, a tipikus koreai kaja szag… Persze nagyon sok olyan dolog van, amiért meg oda vagyok, de amire rá akarok még mindig világítani, hogy nem mindenki kerítése van szalámiból ott sem és meg vannak a kis maguknak való dolgaik…
  Egy szívet szorongató élmény: első alkalommal, mikor kint voltam egy hostelben laktam, egy ilyen jellemző lankás utcában. A napirendem kb. ugyanaz volt mindig, este 10.30~11.00 fele lesétáltam a hostel főépületébe, mert a laptopom sajnos csak ott fogta a netet. Ebben az időben jött haza egy szegény koreai bácsi, majdnem mindennap találkoztunk. Nem tudom mit dolgozhatott, de egy ilyen nagyon nehéznek tűnő utánfutó szerűséget vonszolt maga után fel a dombra, minden egyes este. Ez egy mellék utca volt, úgyhogy Szöul zaja annyira nem hallatszott be, úgyhogy simán átjött, ahogy fújtat és erőlködik, miközben vonszolja maga után azt a kis kocsit. Én amúgy is egy szentimentális típus vagyok, de annyira megsajnáltam, hogy kicsordultak a könnyeim. Itt tudatosult bennem, hogy hát igen, itt sem csak a jó lét van ám, sokan küzdenek a mindennapi megélhetésért. Korea egy csodálatos hely, valamilyen szinten talán példát vehetnénk róluk, hiszen annyira a semmiből szedték össze magukat, de ennyi.

 4. tkimcsi

  Akik rövidebb időre kimennek Koreába semmi mást nem fognak látni, csak a csili-vili külsőségeket. Mindenki mosolyogni fog rájuk, hisz fehérek, turisták, akik hozzák be az országba a pénzt. Akik hosszabb időt töltenek Koreában, ők is csak a felszínt kapirgálják, ami alól néha feltűnik a szürke valóság. Akik igazán reális képet tudnának adni az országról, azok a magyarok akiknek koreai családjuk van, akik hosszú éve óta Koreába élnek. Ők azok, akik csak csodálkozva néznek ki a fejükből, hogy mi ez az egész és persze tudnának olyanokat mesélni a hétköznapi életről, emberi kapcsolatokról, ami alapján a legtöbb rózsaszín álomvilágba élő kpop meg drama fan nagyívben felejtené el az országot.:)
  A koreaiak pedig egyszerűen nem értik, vagy éppen kiröhögik a sok crazy fehéret akik azt hiszik hogy a koreai drámák bárminemű kapcsolatban állnak a valósággal. Nagyon sok koreai utálja a sorozatokat, mert hamis képet festenek az országról. Viszont tudják, hogy ez az egész csak jól jön anyagi szempontból Koreának, hisz ahogy már mondtam jön a sok fan csodát látni és persze érkezik velük a sok dollár is.:)
  A koreaiak sem szent emberek. Ugyanolyan esendőek mint mi magyarok. Semmivel sem jobbak vagy rosszabbak.Viszont MÁSOK, nekik pedig mi fehér emberek vagyunk a MÁSOK. És arra hogy befogadjanak maguk közé, nagyon-nagyon kicsi az esélye. De ha befogadtak akkor rád is ugyanazok a szabályok vonatkoznak mint egy koreaira, amit a legtöbb fehér ember nagyon-nagyon nehezen tolerál, nem véletlenül…

  • Váraljay Gabriel

   Na ezt jól megmondtad! :)

   • tkimcsi

    Semmi megmondás nem volt benne, csak egy kis tapasztalat.:)Igen mondjuk, az kétségkívül látszik a hozzászólásomból hogy nem k-drámákból szereztem ezt a tapasztalatot.;)
    Ja és tényleg valahol olvastam hogy lehúztad az Iris-t. Azér annyira nem volt az rossz, persze nem egy Jack Bauer story, de azért első próbálkozásnak elment.:)

 5. ROK-marine

  Mas megitelni egy kulturat erzesek alapjan, es mas a valos realitas alapjan.
  A “korea orultek” nem tudnak tisztan latni a tultengo erzeseiktol.
  Elragadja oket vmi, amit meglattak Koreaban.
  De, az nem biztos, hogy az meg is van itt, hogy azt meg is talaljak majd amit keresnek!!!!
  Mert azt a dolgot onmagaba kene az embernek megtalalni legbelul, nem kivul keresgelni!
  Nem kivetiteni Koreara es masra, es kozben idealizalni azt!
  Nem Korea, fog vkit boldogga tenni! Ha onmagaban nem boldog valaki, akkor Koreaban sem lesz az!!
  Azzal, hogy menekulunk Magyarorszagrol, az ottani gondjaiktol, problemainktol, azzal nem fognak meg oldodni azok, hogy Koreaban koltozunk.
  Struccpolitika nem igazan hatasos sose.
  Mert egyesek, azt hiszik, hogy Koreban majd semmi gondjuk nem lenne.
  Garantaltan, sokkal tobb gondjuk lenne! Kulturalis kulonbseg, kajak, munka, baratok, csalad teren stb stb…
  Teljes kep, csak “akkor lehet meg” az orszagrol, amikor valaki benne van a surujeben.
  Vagyis tobb eve Koreaban nyomja az igat, es eszi a rizst, egy koreai csaladban, a tarsadalom tagjakent.
  Nem sorozatokbol, tvbol informalva, nem fantaziara alapozva,
  vagy nem mint vendeg tanulo csak par honapra egy seouli egyetemen stb stb…
  Emberek, akik meg csak be se tettek labukat egyszer se Koreaba velemenyeket irnak az orszagrol, kikoltozesrol beszelnek.
  Ezek, viszont mind erzesekre, fantaziara alapozva irodnak, nem tapasztalat alapjan.
  Haat, mindenki dolga ki hol el/ akar elni, a fantaziaban, vagy a realitasban.
  A fantaziat ki lehet szinezni, at lehet irni a forgato konyvet ha nem tetszik, a realitast viszont kiszinezni nehez,
  megvaltoztatni is, es ezert a realitas az sokszor faj.
  En, mar tobb eve a realitasban elek, Koreaban, es en is igy kezdtem (bar kevesebb idealizacioval mint egyes rajongok mostanaban)
  ,es azota nem lett konnyebb az eletem, nem lettem se gazdagabb mint voltam, es se nem problemaktol mentes eletet elek itt.
  Egyszeruen, probalom a jot es a rosszat egyensulyban tartani az eletemben.
  Mert, a jo es rossz itt is meg van Koreaban ugy, mint Magyarorszagon is.
  CSak, egyesek azt nem akarjak eszrevenni, hogy mennyi minden jo dolog van Magyarorszagon is, es mennyi minden rossz van Koreaban is.
  Sorolhatnam…….
  Legutoljara azt irnam, el lehet kepzelni, milyen erzes az, mikor az ember elbogi magat, mikor meglatja a koreai tvben a Lanchidat, es a szekely kaposztat.
  Mert, olyankor csak kiboki az ember, hogy MAGYAR VAGYOK, annak szulettem ,es az is maradok, mert ezt, nem lehet levetkozni csak ugy, meg azzal se, hogy Koreaba koltozik valaki.

  • Diewelt

   Miért is kell tisztán látni?? Miért ne maradhatna meg valakinek a vágya? A “Korea őrültek’ minimum fele soha el nem jut oda!! Ez mondjuk bármilyen ország,kultúra “őrültjeire igaz.
   Mi van ha valaki nem a K-pop,Filmek,játékok vonalon lett Korea FAN??Mondjuk tényleg a művészet,kultúra,építészet érdekli??Vagy vonzódik egy hely,vallás,vagy mit tudom én Mapo-gu 100-2 n lévő vegyesbolt feliratához!! Nem mindegy a lényeg hogy vannak álmai vágyai! Nem az a lényeg hogy hol vagy,Magyarnak,Koreainak,Angolnak,Busmannak tartanak téged mások illetve te minek tartod magad! Lehetsz MAGYAR Koreában!! És a szememben (sokak szemében) Magyarabb vagy mint itthon sok semmire kellő ember!! Azt még semelyik posztban nem olvastam hogy valaki KOREAI akar lenni!! Azt igen hogy nyújt neki az az ország valamit amit kis hazánk.Nem tud adni neki és ha emiatt Korea őrültnek vallja magát .Hát egészségére, egészségünkre mi bajunk eshet ?? Maximum csalódunk.Nem nagyon csak kicsit!Csak annyira hogy tényleg szép emlék legyen és továbbra is Korea őrült maradhass ne több!! Azért mert ez(az)nekünk jó!! Attól meg hogy új nyelvet, kultúrát,embereket ismerünk meg attól meg csak jobbak,többek leszünk! A Magyarság genetikailag is magyarázható, különbözősége a környék népeivel ellentétben pont a keveredés
   miatt van! Mert elfogadóak voltunk más kultúrák,nemzetek,emberek irányában! Sosem voltunk beltenyészet. Attól még hogy valaki Koreában dolgozik,nősült,ment férjhez,az még koránt sem biztos hogy ott a helye! Aki meg úgy érzi hogy ott a helye és akár pozitív akár negatív hatások ellenére is így érzi.Azt meg úgysem lehet lebeszélni erről.Egyszer már mondtam minden Korea őrültnek más a story ja . vannak elfogadható és vannak extrém történetek! De mindannyian akik akár ide akár írunk ( vagy csak olvasunk) egy kis közösség részei vagyunk! Ami még magyar ország szinten is elenyésző!! Akkor meg szerintem ne letörni próbáljuk meg a másik lelkesedését,hanem elfogadni !!

   Amúgy meg FIGHTING vagy mi.. HAJRÁ KOREA ŐRÜLTEK

   • tkimcsi

    “Aki meg úgy érzi hogy ott a helye és akár pozitív akár negatív hatások ellenére is így érzi.Azt meg úgysem lehet lebeszélni erről”

    :)))Lehet hogy valaki azt hiszi hogy ott a helye Dél-Koreába, de ha az a valaki nem néjtiv spikör nyelvtanár vagy nem rendelkezik valami tuti diplomával és szaktudással, amire a koreaiaknak éppen szüksége van…hidd el, a koreaiakat teljesen hidegen fogja hagyni annak a valakinek a hite és haza fogják küldeni. Aztán otthon majd álmodozhat tovább…:)
    Persze turistaként bármikor szívesen fogadnak, ugye nem kell magyarázni miért.;)

    • Váraljay Gabriel

     Ez így van, ha nem vagy angol a fenének se kellesz. :) Amúgy is olyan zárkózottak a világ felé, hogy el sem hinnék sokan. A világ csak az export miatt kell és ennyi. Ok, mindig van valami megoldás, de ezt most nem fogok itt kivesézni. Már eleve ott a probléma, hogy valaki munkát akar. Munkahelyet magának kell bebiztosítania az embernek és akkor nincs gond.

  • Sjudit84

   Egyetértek Rok-marine

 6. Váraljay Gabriel

  “Amit látni szeretnék a világban, azt magam alakítom ki.”

  • tkimcsi

   Ez igaz, csak vannak a világnak olyan dolgai is amit baromira nem akarok látni, de mégis ott vannak és nem lehet őket figyelmen kívül hagyni.

  • Forró István

   A név szerint úgy gondolom van kozos ismerosunk. Ha nem csinál gondot vegyuk fel egymással a kapcsolatot. Udv-

 7. Csilla

  “ha az a valaki nem néjtiv spikör nyelvtanár vagy nem rendelkezik valami tuti diplomával és szaktudással, amire a koreaiaknak éppen szüksége van…”

  Felvetett bennem egy kérdést. Orvosként mennyire lehetne kint elhelyezkedni? Látott bárki is külföldi dokit arrafelé? Néhány koreai ismerősöm, aki itt jár orvosira mondta, hogy ők meg sem próbálnak munkát szerezni otthon, inkább mennek Ámerikába, mert ugye itt angolul tanulják a dolgokat, tehát az orvosi terminológiát meg kellene tanulniuk koreaiul, majd valami különbözeti vizsgát is tenni, ahhoz, hogy ott dolgozhassanak, úgyhogy nem éri meg a szenvedés. Ha nekik ilyen nehéz, akkor egy külföldi orvosnak vajon mennyi vért kell izzadnia?? >__<

 8. ROK-marine

  Aki biztos magaban, a hiteben, az álmában, az nem akad ki azon, amit irtam.
  Jo magyar kozmondas is ugy tartja: Akinek nem inge, az nem veszi magara!^^
  Tapasztalatbol irtam, amit irtam, hogy ovjam, a meg ovhato embereket.
  De, mindenkinek a sajat maga dolga eldonteni, hogy kinek hisz.
  Ha, valaki senkinek se hisz, akkor jojjon maga Koreaba tapasztalni szemelyesen!!^^

  Csilla:
  Kulfoldikent is kulonbozeti vizsgat kell tenni, hogy orvoskent praktizalhasson valaki itt.
  Ugy tudom, kulfoldieknek is koreai nyelven kell vizsgazni, nem angolul.^^

 9. Csilla

  ROK-marine!

  Köszi a választ. Igen igen, azt tudom, hogy ezt mind koreaiul kellene! Hát… Nem tudom, hogy érdemes-e ennyit szenvedni, aztán a végén senki nem jár hozzád, mert nem koreai vagy és annyira azért nem bíznak a külföldiekben. Nehéz ügy! -___-

 10. Diewelt

  A félreértések elkerülése végett!!Amit én írok ugyan az én véleményem de nem rólam szól.Azokat próbálom ”képviselni” (valószínű jogtalanul) akiknek lett egy álmuk.És ezen álmok miatt elég sok negatív kritika éri őket nap mint nap!És sokszor úgy érzik nem fogadják el őket olyannak amilyenek valójában!Akkor meg mi miért vesszük el a kedvüket,pluszban?Aki kint él,élt teljesebb képpel rendelkezik,vitathatatlan!De ugye mivel minden csak nézőpont kérdése,lehet ő(én) abban is lát szépet amiben más nem.Kérdés van-e a jelenlévők közt olyan aki Korea-őrültként ment ki Koreába?Mert ha csak munka,tanulás,egy ember szerelme, miatt sodort valakit oda az élet,attól én nem várom el hogy megértse azt akit a szíve,lelke,almai visznek el valahová (Kérlek ne csak Koreára gondoljatok bármely más országra igaz)Hogy én miért jutottam el ”egy pontra” annak egy részét már leírtam ide. De mivel minden okot nem fogok megosztani (sokaknál végképp kiverné a biztosítékot) ezért én is csak a mások ”hülyeségét-örületét” elfogadandó! Próbálok érvelni.Tudom úgysem sikerülhet elfogadóvá tenni azt aki amúgy sem az. Mind egy abba hagyom EGYENLŐRE, És utólag csak annyit hogy tényleg nem a feszültség keltés,kötözködés a célom. Nem vagyok okos tojás sem. Próbálok az érzéseimre hallgatni ennyi! A realizmusból meg elegem van köszi.. 30+ évig a leg realistább ember voltam a környezetemben! És mire mentem? Hosszú!

 11. Csilla

  Én azt mondom, részben mindenkinek igaza van, aki ide írt :) Mindegyikben van bőven igazság! Végül is mindenkinek a saját dolga ez. Nekem eszembe sem jutott, hogy okoskodni akarnál, ez is egy vélemény, végigolvastuk, aztán mindenki eldönti magának, hogy egyetért, vagy sem :) Vagy tévedek? De, hogy kiragadjak egy elvont példát az életemből. Egy távoli ismerősöm annyira epekedik Korea után, hogy azt mondja ő úgy érzi koreainak született, amúgy biztos csak valahogy tévedésből került ide, ebbe a testbe :D Na azért ez sem semmi :)

  • Váraljay Gabriel

   Röhögni fogsz, de ilyen érzésem nekem is volt néha. Mondjuk így voltam az olasszal is anno. Itt pár ember mondta már, hogy belül koreai vagyok, mert egyrészt elviselem a sz@rságaikat :) (bocsánat), másrészt gyorsabban fejlődök olyan dolgokban, amelyek helyi dolgok. Pl. egy cilgiró nevezetű köröket rajzolós meditáció. Jó ez elvont, de ha a vakon követett Nagy Mester is ilyeneket állít rólam, hát hagyom magamat. :)

   • Csilla

    Hát megértem :D Ez is egy olyan dolog, hogy ki mennyire tud azonosulni az adott kultúrával, jó az, ha neked megy. Egyébként lehet valahová privibe neked üzenetet küldeni? Egy kérdésem lenne majd, de nem akarok itt mindenkit untatni és szerintem te tudnál tanácsot adni :) Ha meg nem, akkor kérlek kérdezz meg valakit a közeledben :D

 12. Diewelt

  Elérhetöségét adhatnal hozzà :-) beszélnék is vele
  .Mondjuk alapbòl en tulszarnyalom ot is :-D. (bocs mobilon ìrok)

 13. Rebeka

  Én 3 és fél éve vagyok Korea fan. ( télen lesz 4 ) Egyik ismerősöm, és a volt ált. alsós tanárom azt mondta, hogy vonzom is az országot. pl.: Hétfőn mentem Verőcére, és az osztállyal voltunk Vácon is. Vettem egy könyvet, amit meglepő módon egy Koreai nő írt. ( Vérbe öltözött Anna ) Kendare Blake írta… Mindenki meglepődött. Én is csak akkor tudtam meg, hogy koreai, mikor az nap este, mikor megvettem, elolvasgattam a hátulját… a végén nagyot röhögtünk az eseten.

  • Váraljay Gabriel

   Ezt nevezik azt hiszem szinkronicitásnak. Ha rákattansz egy témára akkor az fog szembejönni. Van aki vonzásnak hívja, de ez kicsit más. Naponta sok infó száguld felénk, de azt vesszük észre, ami érdekel minket. Pl. így van az, hogy egyesek ha negatívak, akkor az fog többszörösen szembejönni. És akkor igazuk van. A pozitivitás is ilyen (bár ezen kicsit vitatkoznék, mert kell némi valóság tagadás, hogy működjön).

 14. Fazekas Erika

  Egyébként magam részéről: az, hogy a szépségről beszélek szívesen és csodálom az erősségeiket és a tehetségüket nem azt jelenti, hogy vak vagyok. Az ilyen mértékű gazdasági fejlődés mögött ott a hajsza, a megfelelni akarás, az elvárások, az ezek szülte feszkó, agresszivitás, erőszak, drogok, nemi erőszak, kisiklott életek. Az emberek problémája mindenhol onnan gyökerezik, hogy éheznek a feltétel nélküli elfogadásra, szeretetre és ha ezt nem kapják meg akkor képesek teljesíteni érte vagy kierőszakolni másokból. Szerintem ez egyetemesen jellemző az emberi fajra csak a különböző kultúrákban másképp fejeződik ki.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük