browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Plagizálás? – kínai videoklip

Posted by on 2012-07-21

Tegnap ülünk a pizzériában és az Mnet csatornán épp a koreai, japán és kínai zenei listákat mutatták be. 2NE1 “I love you” felfele mászik, ami símogatja a lelkemet, bár PSY akiről még írni akarok most előjött egy új számmal, amely második helyre taszította a csajokat. Nem is erről akarok írni, hanem arról, hogy én kínai könnyűzenei listát még életemben nem láttam. :)

Annyira el tudunk lenni a mi kis világunkban, hogy az ember néha elhiszi, hogy amit nem lát, vagy amiről nem tud az nem is létezik. Nekem például meg sem fordult a fejemben, hogy ha van k-pop, j-pop akkor lehet ch-pop is. :-) Vicces, bár lehet nem így hívják.

Ok lássuk… jött a győztes szám / zenei klip és megállt a pepperonis pizza a számban. Név szerint Hangeng (Super Junior’s ex tag) “Wild Cursive” című zenei videójából láttam egy részletet. Ezt:

Gondolom innentől mindenkinek Woodkid – Iron című klipje ugrik be:

Véletlen lehet a hasonlóság? Nem hiszem. Kértek engedélyt a klónozásra? Hát van egy sejtésem, hogy nem… Ok itt is persze mondhatnánk, hogy de hát Kína mindent másol, miért tenne másképp a zenei iparban is. Minden esetre érdekes az egész. Több helyen is rákerestem a témára, mindenhol fel vannak háborodva a bloggerek, fórumozók… Vélemény? :)

8 Responses to Plagizálás? – kínai videoklip

 1. Sjudit84

  Csak simán C-pop a kínai :)

  EGyébként meg oda-vissza megy a plagizálás, ha megnézed SNSD és Kesha történetét vagy ott volt a DBSK (TVXQ) Mirotic dala és az Under my skin….öööö a német nőtől, akinek most nem akar az eszembe jutni a neve…ugyanez klipekben is megy….

  Miért taszítja Psy dala a csajokat?

  • Váraljay Gabriel

   Letaszítja az első helyről, mert Psy az első második pedig a 2NE1. Egy cégnél vannak szóval nem féreérteni. :)
   Az oda-vissza másolásban igazad van.

 2. oliver

  Nem ismertem egyik számot sem. Szerintem – a szó definíciója szerint – itt nincs szó plagizálásról. Nagyon sok a hasonló elem (kameramozgás, háttér, slo-mo felvétel, karakterek, állatok, effektek stb.), de megvannak a különbségek is. Nyilvánvalóan meríthetett egyik a másikból, de ezen nem csodálkozom, mivel minden hatással van mindenre; és ez van úgy, hogy a kreativitás és egyediség rovására megy. Az, hogy a Woodkid rajongók felkapták a vizet, csak a büszkeségükről szól. Nem lehet bizonyos képi elemeket kisajátítani és ez azt jelenti, hogy lesznek további hasonló filmes megoldások a zeneiparban.

  • Atta

   Valóban megvannak a különbségek. Pl. a német juhászkutyát kínai fajtára cserélték. Már csak ettől teljesen más lett, új művészi minőség! ;)
   Lehet, hogy nem másolták le egy az egyben, de nekem ez már túlságosan közeli az eredetihez.

 3. Diewelt

  Jó plagi…vissza nyúlhatunk akár Zorán-ig (hogy legyen vmi magyar is )
  Ez szintén csak a pénzről szol nem arról hogy az előadó illetve a hallgató (rajongó)
  újdonságot kapjon. Amúgy meg egyáltalán az a furcsa hogy olyan kevés hangjegyből ennyi fajta variációt lehet “megalkotni”
  A story arról szol (ősember szinten) hogy egy kisebb csoportnak van egy olyan adottsága hogy tömegeket tud szórakoztatni!!! Nem ?? És az egyén eldöntheti kinek az előadásában tetszik neki jobban a hogyan vadásztunk mamutra c.-mű zenemű :D
  Nekem spec. SNSD runDrun 100% jobban átjön mind vizuálisan mind fonetikusan.Nem is értettem Kesha miért nem bujdokolt el szégyenében anno!! :D Hagyjuk :D

 4. Borii

  Hát, nem egészen plagizálás, de gondoltam megosztom, ha már koreai vonatkozása van, illik is ide. A német Bild nevű újság megtalálta Jogi Löw-nek, a nemzeti 11 trénerének a hasonmását! Méghozzá egy dél-koreai edző személyében. A pasas kiköpött Löw, csak ázsiai kiadásban.:-)
  http://www.bild.de/sport/fussball/joachim-loew/asiaten-kopieren-unseren-jogi-25309074,view=popupAutoOverflow.bild.html

  Ennyi erővel az összes sötét hajú, fehér inges, sötét nadrágot és drága övet viselő fociedző innentől kezdve Löw hasonmás?

  • Váraljay Gabriel

   Pontosan, mert itt minden tisztségviselő, irodai alkalmazott, stb. így öltözik, tehát a Löw másolja a koreaiakat. :) Csak vicceltem, de persze ez mind hülyeség, de jó volt mint hír az adott oldalnak. :) Bulvár, mert nem is sporteredményről szól.

 5. Sjudit84

  Egyébként volt konkrét plagizálás…mikor valami dél-amerikai énekesnő szó szerint átvette a zenei alapot és még a refrénben ugyanazt is mondta…csak már nem emlékszem melyik dal volt…na az tényleg plagizálás.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük